Proiect unic în România finalizat la Botoșani. Un succes marca Flutur. Video, date, cifre

Cel mai mare parc de agrement turistic și sportiv din regiunea Moldovei, un proiect unic în România, a fost finalizat. La sfârșitul acestei săptămâni a avut loc conferința de închidere a proiectului Parc Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa Botoșani. Implementarea lui a durat din 2011 până acum. Administrația locală s-a încadrat în parametrii impuși de Autoritatea de Management pentru POR – Programul Operațional Regional. Valoarea totală a proiectului a fost de 82.645.457,66 lei din care finanțarea nerambursabilă primită prin FEDR a fost de 18.564.887,39 lei. Suprafața totală a parcului Cornișa este de 48,38 de hectare.
Județul Iași surclasat de Botoșani
După finalizarea Parcului Cornișa, comparând cu Parcul Ciric, ieșenii au început să își pună semne de întrebare despre cum s-au cheltuit fondurile europene la Iași. Cătălin Flutur a fost revelația electoratului botoșănean și, ajuns primar, a conturat un parc de distracții gen aqua park. Ulterior ideea a ajuns un mega proiect ce părea greu de realizat. Timpul a demonstrat că perseverența, un bun management și o echipă de implementare ca la carte pot face posibile orice viziuni inovatoare de dezvoltare a municipiului. Comparând cifrele investiției, cele de la finalul implementării și cele preconizate inițial, se constată lejer că pe timpul implementării municipalitatea a obținut o economie de 5.349.873,53 de lei (valoarea inițială a proiectului a fost de 87.995.331,19 lei).
Chinurile facerii cu trei moașe și zeci de codoși
Din cauza unei atitudini surde de sabotare a primarului Flutur, începerea efectivă a investiției a avut loc abia în 2012, după preluarea Primăriei Botoșani de către Ovidiu Portariuc, actualmente șef al Loteriei Române. Licitația pentru execuție a fost câștigată de Electro Alfa Internațional SRL Botoșani, patronată de cunoscutul om de afaceri Gheorghe Ciubotaru. Dar, așa cum se întâmplă totdeauna când altcineva vrea să pună în practică viziunea altcuiva, proiectul a început să se împotmolească, derapajele dând naștere la diverse frustrări și războaie în interiorul Consiliului Local în decursul a două sau trei mandate. Și au urmat amânările și prelungirile termenelor de finalizare. Ultima dorință a primarului social democrat Portariuc a fost să inaugureze parcul de agrement în vara anului 2016, adică taman în campania electorală. Sorții nu i-au fost favorabili. Ba chiar, pentru a face față cheltuielilor de cofinanțare, Primăria sub sceptrul lui Portariuc s-a împrumutat la bănci, în 2014 cu 24 de milioane de lei și în 2016 cu 12 milioane de lei. Totul era pe punctul de a deveni un mare eșec cu cheltuieli împovărătoare pentru Botoșani. Dar , tot în 2016, Guvernul a parafat un protocol cu Uniunea Europeană, s-a obținut o derogare și s-au convenit alți termeni ai înțelegerii inițiale. Cel care a obținut finanțarea europeană, a supervizat implementarea proiectului și l-a dus la finalizare este tot Cătălin Flutur. Așa a fost să fie. Cu toate piedicile politice și nu numai întâmpinate în atâția ani.
”Doar un botoșănean veritabil putea face asta”
Făcând referire la patronul firmei Electro Alfa, Gheorghe Ciubotaru, edilul municipiului a subliniat că ”doar un botoșănean veritabil” putea executa o lucrare de referință pentru actuala administrație, precum Parcul Cornișa. ”Acest proiect este unic. Nu vom găsi nicăieri în România un proiect asemănător. Acoperă o gamă foarte largă și variată de activități care nu există în alt loc. Asta ne-am și dorit. Să facem la Botoșani ceva care nu mai există. Pentru a ridica Botoșaniul. Să oferim satisfacție botoșănenilor și să atragem cât mai mulți turiști la noi. Operatorul este la o provocare extraordinară și le mulțumim vis a vis de gradul de implicare de până acum. Cârcotașii vor spune de la început că nu merge aia, nu merge aia, nu merge aia… sau…nu e bine așa. Nicio investiție nu merge bine de la început. Trebuie minim 2-3 ani de axploatare. Rog operatorul să fie foarte atent, știu că acolo sunt oameni foarte buni”, a susținut Cătălin Mugurel Flutur, primarul Municipiului Botoșani.
Țurcanu sau Senseiul managementului
Șeful entității juridice care va gestiona parcul de agrement susține că este pregătit să facă și la Cornișa o treabă la fel de bună ca la Polivalentă. ”Eu și echipa mea am dovedit în timp că ne putem descurca. Chiar și în ani de ostilitate maximă, 2010-2012, când nu a fost ușor să ții forță de muncă, pentru că erau salariile foarte mici. Acum vom încerca să facem în așa fel încât să fim la nivelul așteptărilor și a provocărilor. Merităm toți din acest oraș, merităm toți din acest județ care parcă a fost uitat și lăsat așa de izbeliște. În sfârșit am intrat și noi în harta politică a României”, a declarat Eugen Țurcanu, directorul Direcţiei Spaţii Publice, Sport şi Agreement din cadrul Primăriei Botoșani.

Marian MOROȘAN

redactia@curierulsatelor.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *