Video EXCLUSIV Românii de peste Prut lăsați cu buza umflată: unirea nu se face nici în următorii 20 de ani

După plecarea în eternitate a celui mai unionist dintre botoșăneni, profesorul Costică Moroșanu, asociația sa de suflet, Asociația Prietenii Bsarabiei, Bucovinei și Ținutului Herței a fost preluată de către profesorul doctor Vasile Adăscăliței din Dorohoi. Prezent la manifestările dedicate Unirii lui Cuza, la Botoșani, profesorul a răspuns câtorva întrebări adresate de către COLUMBO – ziar de investigații. Profesorul doctor în istorie a subliniat implicarea asociației în mișcarea de unificare , dar este convins că Unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului nu se va face nici în următorii 20 de ani.
”2018 cred că a fost anul de vârf al Asociației noastre, în sensul că majoritatea activităților noastre au fost dedicate Centenarului Marii Uniri. De altfel, în ziarul asociației, Curierul Prutului de Sus, pe care îl tipărim la Cernăuți dar apare și în România, articolul de fond este legat de treptele Marii Uniri. Și am început cu activități legate de 24 ianuarie și am continuat în martie cu un alt simpozion, la Primăria Dorohoi. Am avut atunci invitați din Republica Moldova, pentru că s-a sărbătorit unirea Moldovei cu România. Activitatea noastră de vârf a fost legată de Unirea Mare. Întrucât la 1 decembrie 1918 nu a fost niciun dorohoian, niciun botoșănean la Alba Iulia, noi, membrii Asociației am decis ca la 1 decembrie 2018 să mergem la Alba Iulia, 100 de reprezentanți ai județului Botoșani, câte un reprezentant pentru fiecare an. Am reușit cu această ocazie să facem și un film dedicat marii uniri. Anul acesta, pe 19 ianuarie, am reușit să facem un simpozion internațional, cu invitați de seamă, doi profesori universitari de marcă de la Suceava”, a spus Adăscăliței, trecând în revistă eforturile Asociației pe care o coordonează pentru păstrarea spiritului unificării.
Întrebat fiind dacă Unirea se va face sau nu, profesorul Adascăliței a răspuns așa cum îi stă bine unui istoric. ”Deocamdată, în următorii 20 de ani, sigur nu. Dar nu are importanță lucru acesta. Important este să fim uniți prin suflet, să ne păstrăm unitatea prin limbă și prin trăire”, a mai spus profesorul de istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *