A dat dalacul în Știubieni. Primarul acuzat că fură comuna bucată cu...

A dat dalacul în Știubieni. Primarul acuzat că fură comuna bucată cu bucată

În comuna Știubieni din județul Botoșani primăvara a început cu un șirag de răzmerițe. Neobișnuit cu țărani care mai și ridică fruntea din țărână, primarul ridică din umeri, arată niște ”ghilimici” și spune că totul e în regulă. Cândva cel mai tânăr primar de comună, Sebastian Merticariu se pare că a abia acum va trece prin botezul focului. A mai avut el oarece problemem fie cu un pârdalnic de camion cumpărat la suprapreț de la cineva care nu avea dreptul de a-l vinde, fie din cauza unor contracte fărâmițate pentru a fi date cu dedicație. Dar acelea erau ”afaceri! Care se reglează elegant, legal, în timp. Pe când răbufnirea alegătorilor este mai greu de controlat…administrativ. După ce au aflat abia acum că o bună parte din imașul comunal va fi transformat în pădure, localnicii se pregătesc pentru un protest ”spontan”, mâine, la ora 10.00 Fost candidat, un localnic ne-a explicat cum stau lucrurile.

”Am organizat un protest și o să-l facem spontan. Ca să nu intrăm sub incidența articolului 3 din Legea 60 a adunărilor publice. Ca să nu avem probleme o să-l facem spontan”, ne-a spus Alin Vasile Scripcariu, fost aspirant ALDE la fotoliul de primar. După ce ne-a informat că mâine comuna și mai ales primarul vor avea parte de un protest spontan, a trecut la detalii.

”Avem problema cu împădurirea. Problema nu este că se împădurește o anumită suprafață. În contract scrie că e vorba de suprafețe degradate și aici noi avem tocmai imașul bun. Și de 10 ani de când se ia subvenție pe imaș primarul nu a făcut nici un demers să verifice. La cine a dat în concesiune… că la început câțiva ani a luat primăria, pe urmă două asociații și în ultimă fază l-a dat la fermieri, direct. Dar nu a luat nicio măsură și nu a controlat pe nimeni. Vin niște bani și banii ăia sunt pentru imaș, să se întrețină imașul. Nu s-a întreținut deloc. Nu s-a făcut nici măcar un drenaj. Acum, imașul bun l-a dat pentru împădurire. Împădurirea o face o firmă de pe la Vaslui. În total sunt 71 de hectare de imaș. 45 de hectare într-un loc și restul în altă parte. Problema este că în 2015 ei, primăria, au făcut un contract de concesiune, de arendă mai exact, pe 7 ani de zile, cu fermierii. Și fiecare fermier știa că are imaș pentru 7 ani de zile. Acum îi mută în altă parte și le diminuează suprafața”, a explicat Scripcariu. Totuși, aprofundând discuția cu el, Scripcariu a admis că imașul ar fi acum într-o anumită stare de degradare. Și a explicat și cum s-a ajuns la această situație. ”De 10 ani de când se ia subvenții pe acest imaș nu s-a făcut nicio lucrare acolo. Imașul a ajuns să fie într-o stare avansată de degradare. Și acum dintr-o dată, că noi facem să fie …pentru ploaie…pentru nu știu ce… Și prostia asta vine de la Consiliul Local și de la Primărie. El, primarul, a încercat să adune oamenii care au contract pe cele 71 de hectare de imaș, a făcut o ședință să le spună că trebuie să rezilieze pe cale amiabilă contractele. Mulți nu vor”, a continuat cetățeanul supărat pe primar și mai ales pe ”aranjamentele care se fac pe ascuns”. Adică fără ca cei ce l-au ales pe primar să fie consultați sau informați. Și acuzațiile au început să curgă.

”Primarul nu a ținut cont niciodată de promisiunile electorale. Numai în campania electorală, de fiecare dată când a fost. Nu mă feresc de faptul că am candidat la Primărie și am fost foarte revoltat că nu a făcut nimic. Până în campania electorală nu a făcut nimic și în campania electorală a început asfaltarea drumului către o mănăstire, e vorba de vreo 2 kilometri. A făcut cât s-a făcut în campanie și a promis că termină după alegeri. A rămas cum a rămas drumul, acum piatra se împrăștie, șanțurile se colmatează, apa nu se scurge că nu a făcut rigole… Șanțurile prin sat nu sunt făcute, deși avem utilaje și mașina care e plătită la preț dublu… La grădinițe și la școală nu este nici toaletă, nici loc de joacă, nici nimic. Rezervele de teren ale comunei sunt în proprietatea lui. Dacă nu sunt în proprietatea altcuiva, el le exploatează. Sunt oameni la ajutorul social care nu prestează ore în sat. Ba mai mult, lucrează la el sau la oamenii lui…care-i are acolo. El are 2 tractoare și o combină și lucrează vreo 170 de hectare de teren, din care 100 sunt proprietate făcute așa, după deget. Aici unde stau eu a fost imaș. După alegerile din 2012 l-a închis imediat că nu știu ce moștenire are el. În spatele școlii, lângă primărie, iar a închis, nu de mult timp, imediat după alegeri, că a descoperit că iar are o moștenire și pe acolo. O rezervă de iarbă, a primăriei, acum a luat-o tot el, cu acte în regulă, s-a împroprietărit că a mai avut el de luat niște teren. El așa a făcut după fiecare tură de alegeri”, și-a spus tot off-ul Alin Scripcariu, convins că aceași supărare o au și ceilalți cetățeni ai comunei.

Edilul Sebastian Merticariu s-a amuzat cu privire la acuzațiile aduse, a trecut ușor pe lângă ele precum Hagi pe lângă adversarii din Champions League și a făcut precizări cu privire la problema actuală, a împăduririi. ”Da… e un fost contra candidat de al meu… Da… am fost cel mai tânăr primar în 1996… problema este că mai și îmbătrânim… Da… este o poveste lungă… ăștia de la PMP vin de la fostul PDL… o jumătate de la PPDD… dar…în 2009 s-a emis o hotărâre de Consiliu Local… La vremea acea, prefectul dădea dispoziție de formare a unei comisii de inventariere la nivel de județ a terenurilor degradate. Este hotărârea CL pentru punerea a 71 de hectare de teren degradat înregistrat de comisia prefecturii… S-au făcut atunci demersurile pentru împădurire și banii au venit acum. După ani de zile… Din 2015  terenul acela s-a dat, totuși, în concesiune la oameni, neștiind când or să vină banii sau dacă proiectul respectiv va fi viabil. Acum am aflat de la cei de la Romsilva că s-a aprobat finanțarea. În decembrie s-a predat amplasamentul de către domnul viceprimar, că el se ocupă prin delegare de gestiune de la mine.  Acum în primăvară le-am adus la cunoștință fermierilor că trebuie să-i realocăm pe cei din zona de împădurire și să-i punem în rezervele create de către cei care nu au plătit. Ei tot îi dau că am vândut imașul… dar nu am nicio vină. Nu e ceva la nivel local, aceasta este un program la nivel național. Nu e nimic grav. Dar este Scripcaru acesta și profită… instigă lumea… Valoarea investiției în împădurire este de circa 11 miliarde de lei vechi. Oamenii nu vor să înțeleagă că eu rezerva de teren o am… mult mai multă decât au ei necesarul de animale”, a declarat primarul Sebastian Merticariu, contactat de către Columbo (ziar tipărit).

Ce va fi mâine…vom vedea sau…vom auzi.

A dat dalacul în Știubieni. Primarul acuzat că fură comuna bucată cu bucată