Actiune a Deputatului Minca: Cu Europa la rever

Actiune a Deputatului Minca: Cu Europa la rever

La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso și vicepreședintele Comisiei,Viviane Reding,  s-au alăturat șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul European al Cetățenilor, în sala Rotundă a Primăriei din Dublin.

Comisia Europeană a lansat  Anul European al Cetățenilor, un an care este dedicat tuturor cetățenilor europeni și drepturilor acestora. Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene. „Cetățenia europeană este mai mult decât un concept. Este o realitate tangibilă, care se traduce în beneficii concrete pentru cetățeni. Comisia Europeană dorește să-i ajute pe oameni să înțeleagă cum pot beneficia în mod direct de propriile drepturi și vrea să cunoască punctul lor de vedere privind viitorul Europei. Cetățenii europeni trebuie să fie în măsură să își exprime preocupările și să pregătească terenul pentru alegerile europene viitoare. A venit momentul să ne implicăm cu toții activ în definirea viitorului nostru comun”, a afirmat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul pentru justiție.

Înscriindu-se în seria acțiunilor care se vor organiza în toată Uniunea Europeană, Cabinetul Deputatului Liliana Mincă (PPDD) va organiza și susține o serie de evenimente, conferințe și seminare, în localitățile din Colegiul 3 Săveni, dar și în alte comune din județul Botoșani sau din țară. Deputatul Liliana Mincă intenționează ca în cursul acestui an să marcheze Anul European al Cetățenilor printr-o serie de acțiuni care să conducă spre o mai bună cunoaștere de către cetățeni a drepturilor și obligațiilor pe care le au ca și cetățeni europeni. În cadrul manifestărilor respective, Cabinetul Deputatului Liliana Mincă va asigura o mai bună vizibilitate a unor portaluri web multilingve, precum Europe Direct sau Europa Ta, ca elemente cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor români în cadrul Uniunii Europene.

 

Sunt multe drepturi care derivă din calitatea de cetățean european, însă de multe ori oamenii nu știu de existența lor. Un sondaj din 2010 a evidențiat faptul că un număr mult prea mare de persoane simt în continuare că nu sunt informate în mod adecvat cu privire la drepturile pe care le dețin: doar 43% dintre cetățenii europeni cunosc semnificația sintagmei „cetățean al Uniunii Europene” și aproape jumătate (48%) indică faptul că nu sunt „bine informați” cu privire la drepturile lor. Miza Anului European al Cetățenilor și a manifestărilor și întâlnirilor pe care Deputatul Liliana Mincă le va organiza  cu cetățenii din Botoșani și din țară va consta tocmai în explicarea acestor drepturi și în garantarea faptului că oamenii și le cunosc și nu se confruntă cu obstacole în exercitarea lor.

              De altfel, răspunzând solicitării publice adresate de către UE, Deputatul Liliana Mincă va înainta Comisiei Europene, vicepreședintelui Reading dar și altor comisari europeni, un comunicat privind acțiunile sale din țară, dar și propunerea de a-și conjuga eforturile împreună cu reprezentanții Comisiei pentru a organiza o serie de dezbateri publice pe plan local și național. Deputatul va aduce la cunoștința reprezentanților Comisiei Europene punctele de vedere ale cetățenilor din Botoșani dar și din țară.

                De asemenea, în cadrul acțiunilor ce vor fi întreprinse în cursul anului 2013, Deputatul Liliana Mincă, împreună cu echipa sa, va populariza cu precădere în mediul rural Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.

                 În acest mod, Deputatul Liliana Mincă se dorește a fi nu doar vocea poporului în Parlamentul României, dar și Vocea celor mulți și mai puțin informați în Uniunea Europeană.