Adevărul din războiul triburilor de avocați

Adevărul din războiul triburilor de avocați

0 1453

Marian Jurgiu avocat Bota cavaler teutonAdevărul din războiul triburilor de avocați

Interviu cu avocatul Marian Jurgiu, decan al Baroului Constituțional Bota de la Botoșani, despre bătălia cohortelor de avocați din Baroul Tradițional cu cei din Baroul Bota

Reporter: Domnule avocat, care este situația acum în România cu privire la barourile Bota și Tradițional? Pe de o parte este Baroul Bota, care este atât de atacat și contestat și care, practic, este singurul Barou legal după legile din România și mai este Baroul Tradițional care funcționează de când există avocatura ca profesie în România, dar care aparent este ilegal. Care este situația?

Marian Jurgiu: Aici este o poveste veche de 11 ani, care se pare că va fi tranșată odată cu Recursul în Interesul Legii care a fost soluționat pe 21 septembrie anul acesta. Este un RIL care, cel puțin din dispozitiv, încurcă mai tare decât vrea să descurce ițele. Dacă în considerentele RIL-ului se va spune negru pe alb că doar un barou poate să-și desfășoare activitatea, celălalt nu, atunci lucrurile vor fi definitiv tranșate. În 2007 a fost o situație exact la fel și la fel atunci s-au încurcat lucrurile și mai tare. Dacă nu, lucrurile vor rămâne în continuare ca și până acum, urmând să fie tranșate de o hotărâre CEDO. Pentru că există pe rolul Curții Europene un dosar care are ca obiect exact tranșarea acestei probleme. Acel dosar, oricum, va putea întoarce RIL-ul dacă acesta va fi diferit de hotărârea CEDO. După publicarea în Monitorul Oficial a acestui RIL, vom ști cu toții dacă cei din structura Bota vom putea profesa în continuare sau nu.  Dar RIL-ul acesta va mai aduce ceva, indiferent de cum vor arăta considerentele lui. Faptul că se va termina cu insecuritatea juridică. Acum avem insecuritate juridică la cel mai înalt nivel. Nu poți tu, X avocat în structura Bota, să fii într-o sală de judecată avocat, iar în altă sală să nu fii avocat pentru că nu vrea un judecător sau altul. Nu cred că Justiția este diferită într-o sală sau alta. Personal am hotărâri de la Judecătorie până la Înalta Curte, care îmi confirmă calitatea de avocat, negru pe alb, conform Legii 51. În același timp, există încă un dosar penal în care sunt încă cercetat. Nici nu știu dacă va fi înaintat spre judecată sau se va da NUP. Niciuna din variante nu-mi provoacă emoții pentru că am mai trecut prin astea. Pentru justițiabil este mai complicat, pentru că el este pus, de multe ori,  în situația să nu știe pe cine să aleagă. Și sunt avocați buni și avocați mai puțin buni și de o parte și de cealaltă.

Reporter: Aveți idee cam câți avocați, la nivel național, au avut sau au dosare penale pentru că ar profesa ilegal?

Marian Jurgiu: Tot numărul de dosare și de sentințe le puteți găsi pe site-ul oficial al structurii Bota. Suntem în structură peste 5000 de avocați în România, în Baroul Bota. Dar mai sunt încă aproape 2000 de avocați din străinătate, cetățeni străini, care și-au obținut calificarea profesională aici, în structura Bota. Vă dau o altă fațetă a problemei. Pe noi cine ne apără? Avem și noi dreptul de a avea apărător în țara asta. Statul îmi poate pune la dispoziție un avocat din Baroul Tradițional care în momentul în care spune că eu sunt avocat, înseamnă că nu e numai el, nu? Și atunci nouă cine ne face apărarea? Voi spune o frază care poate avea un impact mai dur, dar asta e, sunt mulți care ne-ar spânzura în piața publică. Până acolo s-a ajuns și nu știu de ce.

Reporter: De ce a apărut acest război surd al avocaților? De ce se tem cei din Baroul Tradițional?

Marian Jurgiu: Ei singuri au spus. Că se micșorează cozonacul. Dar să vedeți care cozonac. E sintagma folosită chiar de președintele lor, domnul Florea. Cozonacul înseamnă taxele pe care le dau avocații, lunar, la Barou. Acum faceți și dumneavoastră o socoteală și, din cei peste 30000 de avocați la nivel de țară, gândițivă că 10000 ar pleca în structura Bota, pentru că aici nu sunt acele taxe pe care ei le au. Și atunci faceți matematica de clasa a doua și înmulțiți 1000 de lei, zeciuiala lunară care se dă la Baroul Tradițional, înmulțiți cu 10000 sau cu 20000. Se adună niște sume. Și asta înseamnă că se subțiază cozonacul.

Reporter: lăsând la o parte părerea mea sau a oricărei alte persoane, nu tocmai abilitată să își dea cu părerea, oricine poate observa, justițiabilii au început să vadă că, de multe ori, mai bine pregătiți sunt cei din Baroul Bota, iar pe mulți din Baroul Tradițional îi văd stând zilnic în fața judecătoriilor așteptând să fie agățați de cineva, ca la piață. Este o percepție corectă?

Marian Jurgiu: Este o meserie liberală și nu e făcută pentru toată lumea. Mulți chemați, puțini aleși. Indiferent de structura din care provin, sunt o mică parte de avocați bine pregătiți, bine focusați pe ceea ce fac și o altă mare masă care cred că doar au titulatura de avocat. Și într-adevăr, au dus profesia asta într-o zonă în care a sta în fața judecătoriei și a vâna o băbuță să îi iei ultimii bănuți doar ca să obții o ștampilă de definitiv pe o hotărâre mie nu mi se mai pare avocatură.

Reporter: Dacă, prin acel RIL, printr-o hotărâre a CEDO, sau oricum altfel, se va decide că Baroul Bota este legal și avocații lui pot profesa, nu  credeți că din acel moment sau prin aceeași decizie să se stabilească și ce se întâmplă cu Baroul Tradițional despre care se spune că de fapt funcționează ilegal?

Marian Jurgiu: Asta este treaba legiuitorului și doar el poate să reglementeze situația care este foarte încurcată. În prezent, legea nu permite să se constituie alte barouri, iar la nivel de județ poate exista un singur barou. Deci, automat, unul ar trebui să dispară. Trebuie modificată Legea 51, de organizare a profesiei. Nu știu com vor face. Se va merge, în continuare, de facto – ei și de drept – noi, se va încerca un fel de fuziune pe care nu văd cine și de ce ar accepta-o, este clar că va trebui să se lucreze pe lege, nu pe practică.

Reporter: Care este atitudinea la Botoșani, atitudinea instanțelor față de avocații Baroului Bota?

Marian Jurgiu: Ca peste tot în țară, diferită. Sunt magistrați care ne acceptă în instanță și există alți magistrați care, dintr-un motiv sau altul, consideră că nu suntem avocați.