Alertă Guvernul ia berea de la gura românilor

Alertă Guvernul ia berea de la gura românilor

Recunoscuți ca fiind mari consumatori de bere, românii vor începe triști anul 2014. Guvernul Ponta a decis că taxele pe stâlp și nevastă nu vor fi îndestulătoare pentru camarila sa și au ales să scumpească și berea. Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflația medie anuală va face berea mai puțin accesibilă  pentru români și va scădea veniturile colectate la buget, a estimat  Asociația Berarii României.

Reprezentanții Asociației au susținut că majorarea accizei de la începutul anului 2013 a dus la o scădere cu 8% a pieței berii. Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri. „Orice taxare suplimentară înseamnă o creștere a acestui nivel și, ca și în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puțin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunțată de Ministerul de Finanțe nu face altceva decât să lase mai puțină bere pe mesele românilor, în condițiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere”, menționează Berarii Romaniei.

Amintim că premierul Victor Ponta a declarat de curând că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcție de rata inflației și nu de cursul de schimb valutar afișat de BCE la 1 octombrie.