Aleșii cătunelor botoșănene i-au omagiat pe veteranii de război

Aleșii cătunelor botoșănene i-au omagiat pe veteranii de război

0 151

Aleșii cătunelor botoșănene i-au omagiat pe veteranii de război

Ziua Veteranilor de Război i-a adus, astăzi, împreună pe cei mai de soi politicieni ai județului. Cu gândurile plecate în berna istoriei, cu cugetele ridicate spre năzuințele celor ce s-au jertfit pentru ca astăzi să trăim într-o țară dominată de haos, aleșii botoșănenilor, de toate culorile politice au marcat momentul prin depunere de coroane. Cătălin Flutur și cei doi viceprimari ai municipiului, senatoarea Doina Federovici, acompaniată de deputații Marius Budăi și Costel Lupașcu, senatorul Costel Șoptică și viitorul șef al CJ Botoșani – deputatul Cristian Achiței, fostul senator Viorel Grigoraș și Ada Macovei, Maricel Maxim și Gheorghe Sorescu, Eugen Țurcanu și Cătălina Lupașcu, deputații Tamara Ciofu și Răzvan Rotaru, prefectul județului și sublocotenenții acestuia, consilieri municipali și județeni, militari și antreprenori, cu toții și-au plecat capetele spre cinstirea veteranilor de război.

”Ziua de 29 aprilie s-a stabilit ca semn de aleasă cinstire și ca tradiție a înaltului decret regal elaborat de primul monarh al României, regele Carol I, elaborat la 29 aprilie 1902, prin care s-a precizat să se acorde titlul de veteran de război tuturor ostașilor care au luptat în războiul de independență din 1877. Recunoașterea unui asemenea onorant și legitim titlu de veteran de război a survenit ca urmare a demersurilor unor curajoși comandanți de la redutele Grivița, Plevna, Rahova, Smârdan, Vidin, care nu mai puteau suporta sărăcia și subjugarea imperiului otoman”, a spus unul dintre reprezentanții veteranilor de război botoșăneni.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222, fiind sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie. Titlul de veteran de război, a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii. La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare.”

Din punct de vedere al provenienței, titlul de veteran a fost moștenit de la romani. În armata romană, veteran reprezenta un ostaş roman care după 25 de ani de serviciu militar era declarat cetăţean roman şi era împroprietărit. Pe teritoriul Daciei Romane, aceşti veterani au avut o contribuţie determinantă în procesul etnogenezei poporului român. De asemenea, merită precizat faptul că, în perioada medievală, voievozii români au continuat să cinstească vitejia ostașilor eroi prin împroprietărire şi chiar ridicarea în ranguri boiereşti.

În august 1916, la intrarea României în Războiul de Reîntregire, a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, mai exact 883.601 militari, iar biruinţa finală, care s-a încununat în România Mare, a fost plătită cu jertfa a peste 335.000 morţi şi dispăruţi, a 75.491 invalizi şi a 650.000 morţi din rândul populaţiei civile. În vâltoarea luptelor Primului Război Mondial, regele Ferdinand I a desenat personal şi apoi a instituit cea mai înaltă distincţie militară de război, Ordinul Mihai Viteazul, răsplătind astfel eroismul ofiţerilor în lupte, iar ostaşilor din tranşee le-a promis pământ. În urma reformei agrare din anul 1921, un milion şi jumătate de familii au primit câte patru hectare din „trupul” ţării. În același timp, veteranii de război au avut și ei o contribuţie semnificativă, la cinstirea memoriei celor căzuţi pe câmpurile de bătălii.

În cel de-al Doilea Război Mondial, armata română a participat la lupte timp de trei ani, zece luni şi douăzeci de zile, perioadă în care ţara a pierdut 794.562 militari din care 92.620 morţi, 33.966 răniţi şi 367.966 dispăruţi pe cele două fronturi. La aceştia se adaugă miile de prizonieri care au pierit în gulagul sovietic. După terminarea războiului, la data de 4 iunie 1945 a fost semnat Decretul – Lege nr. 440 privind acordarea calităţii de „veteran” foştilor luptători în războaiele din anii 1913, 1916-1919 şi 1941-1945, însă, în realitate, de unele drepturi au beneficiat doar cei ce luptaseră în vest în perioada 1944-1945, nominalizaţi ca „antifascişti”. De asemenea, s-a stabilit ca prin reforma agrară din 1945, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial să fie împroprietăriţi cu 1,1 hectare, însă hotărârea este anulată prin colectivizarea agriculturii româneşti.