Aproape 6 mil dolari cerute despăgubiri la Omniasig

Aproape 6 mil dolari cerute despăgubiri la Omniasig

0 1217

S5005245Se întâmplă la Botoșani. Un fost jurnalist a cerut firmei de asigurări Omniasig să-l despăgubească cu aproape 6 milioane de dolari. Pentru un dosar de pagubă, în urma unui accident rutir din 2009. În dosarul care s-a judecat la Botoșani, fostul jurnalist i-a acuzat de corupție și pe fostul șef al Poliției Rutiere Botoșani, Mihai Zmău, alias Șenilă, un inspector de poliție care a instrumentat ancheta penală, 4 ofițeri de la Rutieră, doi inspectori ai Omniasig, din care unul s-a angajat ulterior la Carpatica SA,directorul și juristul Omniasig, o contabilă – vinovată,pare-se, de toată povestea și doi jurnaliști care nu ar fi redactat știrea despre accident potrivit cu obiectivitatea jurnalistului car îi pune acum la zid pe toți.

Valentin Jantea este cunoscut de localnici ca fiind un pseudo boem, un scriitor bun de altfel, dar care și-a cam pierdut busola în ultimii ani. Baronul Vălucă von Botoșani (cum s-a autointitulat pe una din cărțile sale) susține că vinovat de situația sa materială și socială de acum este tot Omniasig care l-a adus la sapă de lemn.

IMG_3634IMG_3640La început a fost… cauza

”Eu, pe data de 02. 09. 2009, aflindu-ma la volanul autov. marca Land Rover- Freelander, cu nr. inmatr. BT-03-ZGV, conduceam dinspre str. Bucovina (ANL) spre Bd. M. Eminescu, pe str. N. Iorga. Ajuns in dreptul Gradinitei de copii am observat in fata mea, pe sensul meu de mers, un bus alb, parcat neregulamentar, cu toate cele 4 (patru) roti pe partea carosabila. L-am depasit si am vazut venind, din sens invers, circulind pe contrasens, respectiv pe banda mea de rulare, un Jeep Patriot negru. La volan se afla o femeie (Aparaschivei Florina), ce parea blocata, catatonica, brobabil drogata si/sau beata. Ajuns in fata barului P.F. Dragu Brindusa (str. N. Iorga nr. 10), pentru a evita impactul frontal ce era iminent, am redus la 20 Km/h (treapta a II-a), am tras de volan si am virat brusc dreapata sarind bordura si impactind frontal-median-vertical (fara alte semne!) un stilp din piatra de riu. Era ora 13,31, iar soferita Aparaschivei Florina m-a observat, s-a speriat de manevra mea, a tras si ea brusc de volan, virind la dreapta, a reintrat pe banda ei de mers sarind peste bordura ajungind pe trotuar, punind in pericol viata a 7 (sapte) copii minori aflati sub gardul barului Marcos (acum Lorii, la nr. 12)”, și-a început Jantea pledoaria din dosarul de daună poposit timp de câțiva ani pe masa judecătorilor din Botoșani.

S5005239Pe urmă… Dumnezeu cu mila

”Barmanita E. Gorbanescu , in virsta de cca. 20 ani, tipa isteric si incerca disperata sa protejeze copii, cu miinile. Soferita a revenit iar, brusc, pe carosabil, pe banda normala de mers, in frina, din spate fiind impactata puternic de un autov. marca Matiz, de culoare rosie, care a fost foarte grav avariat, ajungând ‘armonica’. Soferita iar s-a speriat, a virat iar brusc dreapta, sarind iar pe trotuar, acrosind cu partea dreapta (foto Omniasig) gardul metalic al gradinitei de copii (nr. 8), evitind in ultimul moment sa raneasca grav alti 6 (sase) copii minori, un al doi-lea grup, care s-a ferit la timp din fata Jeep-ului negru. Soferita, intrata in panica, trage iar stinga de volan, coboara de pe trotuar si revine pe banda de mers. In lateralul stinga al Jeep-ului se afla Matiz-ul rosu, aflat in depasire, care a si fost impactat si acrosat pe parta sa dreapta. De remarcat faptul ca juristul  firmei soferitei, desi initial a declarat fapte si lucruri, asa cum i-a dictat patroana sa si politistii care s-au ocupat de ancheta, ajuns la proces, in calitate de martor, aflind cine sint (ziarist, poet, pamfletar, scriitor, scenarist si dramaturg) a retractat cele scrise sub imperiul santajului practicat de soferita-patroana si cei 6 (sase) politisti cu metehne de vechi militieni si, renuntind a mai fi partas la falsul atit de grosolan, sub juramint a declarat in fata instantei ca nu stie de fapt nimic. La momentul intimplarii evenimentelor rutiere de mai sus apare si al patru-lea martor, un sofer-distribuitor la SC ETA care, la proces isi mentine declaratia initiala, citind cuvint cu cuvint, chiar cu punctele si virgulele din procesul verbal, intocmit de politistii constatatori, semn ca a fost bine scolit 35_janteasi pus sa repete de multe ori, pina a memorat scriptele, dealtfel oficiale care nu aveau ce cauta sub ochii unuia neimplicat in evenimente. De mentionat ca patronii de la SC ETA, PARS (de pe aleea Ion Frunmzetii) si Aparaschivei F. sint prieteni, inclusiv de familie cu fam. ZMAU., fiind vazuti impreuna destul de des la barul Wenge (nr.27), unde se consuma ‘etnobotanice’ si droguri de mare risc si unde, dealtfel este si fieful celor 4 (patru) politisti-inspectori”, a mai povestit Jantea în declarațiile sale existente la dosar. Acesta susține că la ceva vreme după producerea accidentului, cei acuzați de corupție în cârdășie au mutat mașina contabilei de pe partea unde a fost comisă fărădelegea pe cealaltă parte a carosabilului, în spatele mașinii lui Jantea, rămasă priponită în stâlpul gardului. Situație care pare destul de gravă și, dacă e reală, și dacă ar fi fost instrumentată corect la timpul potrivit, ar fi trebuit să conducă la mazilirea în 24 de orea a multor șmecheri cu funcții create pentru a produce stres și insomnii păgubiților.

Cum poate ajunge Jantea în Top 300 Forbes

Un an de zile după accident, Jatea, scriitorul și jurnalistul, a făcut propria anchetă și, susține el, a identificat o sumedenie de martori care, din păcate, nu au avut curajul să vorbească. Prea multe nume galonate erau implicate în poveste. La proces, din 15 martori propuși, instanța i-a aprobat doar doi. Procesul a fost intentat de Omniasig care a și pierdut , de altfel, în primă instanță, completul de judecată realizând că Jantea a fost victima unei înscenări grosolane. După această etapă procesuală, Vălucă von Botoșani a formulat o cerere reconversională către instanță, acțiune în care a solicitat exact 5.292.294 de dolari plus 450.000 de lei. Pentru a fi aproape de ringul bătăliei pentru daune, Jantea nu a mai plecat în Germania unde avea niscaiva afaceri în construcții. Așa se face că, treptat, prin vistieria lui Jantea a început să se audă doar ecoul banilor și a ajuns în imposibilitatea de a avea siguranța zilei de mâine pentru copilul pe care l-a înfiat. De asemenea, încă vreo 6 cărți marca Jantea zac într-un geamantan intrat și el la apă, în lipsa fondurilor pentru editare și tipărire.

Dacă în România nu i se va face dreptate, Valentin Jantea este hotărât să ajungă cu lăcrimațiile la CEDO.

În funcție de evoluția și finalul acestei povești, este posibil să revenim cu detalii la timpul potrivit.

Cine este Jantea ?!

S-a născut la 1 ianuarie 1969 în București. A absolvit clasele elementare: I – (1975-1976) la Şcoala Generală nr. 73 din Bucureşti; II-IV (1976-1979) şi gimnaziul, cl. V-VII (1979-1982), la Şcoala Generală nr. 74 din Bucureşti; VIII (1982-1983) la Şcoala nr. 149 din Bucureşti; Liceul de Chimie Industrială nr. 5, secţia electrotehnică (1983-1987) Bucureşti; studii superioare: Facultatea de Energetică a Institutului Politehnic Bucureşti (1987-1990, întreruptă).

Activitate profesională: U.C.R.U. Bucureşti (1987-1988, seral), Germania (1991-1995), reporter Monitorul de Botoşani (1996-1997), secretar la Fundaţia „Vasile Alecsandri” Botoşani (1998-1999), Urban-Serv Botoşani (1999-2000); colaborări la ziare şi reviste (1997-2006): Ancheta, Ararat, Evenimentul, Gazeta de BotoşaniJurnalul de dimineaţă, Jurnalul de Botoşani, Jurnalul literar, Nor Ghiank.

OPERA: Prafuri cenuşii (roman; Botoşani: Axa, 2004), Comorile baronului Vălucă von Botoşani (trilogie, vol. 1; Botoşani: Axa, 2005),Sarmale de cuvinte (poezii; Botoşani: Axa, 2007).