Astazi, romanii din trei tari se intalnesc la George Enescu

Astazi, romanii din trei tari se intalnesc la George Enescu

0 866

ecusonAstazi, romanii din trei tari se intalnesc la George Enescu

Începând cu ora 10.00, în localitatea George Enescu din Botoșani, va avea loc un simpozion internațional care va reuni români din vechea Bucovină, din Republica Moldova și România.

”Comemorarea zilei de 28 iunie 1940,socotită de drept,ziua tragediei naționale românești în organizarea Asociației „Prietenii Basarabiei,Bucovinei și Ținutului Herța”,va avea anul acesta loc în comuna unde s-a născut marele compozitor român,George Enescu.

La invitația și cu sprijinul substanțial a doamnei primar Elena Grădinaru Toma,duminică 28 iunie,începând cu orele 1000 , va avea loc un eveniment cultural deosebit la care pe lângă localnici,sunt așteptați să participe români din Ucraina,raioanele-Storojeneț,Hliboca,Herța,Noua Suliță și Cernăuți și din Republica Moldova,conducerea Județului și oameni politici aparținând formațiunilor de dreapta sau de stânga din politica botoșăneană.Ca parteneri media sunt anunțați: Jurnalul de Botoșani și Dorohoi,Opinia Dorohoiului,Informatorul de Botoșani,Glasul Basarabiei,Tele’M,Somax Botoșani,Est TV și TVR Iași.

bannerAcțiunea va începe cu o slujbă la Biserica din localitate,în memoria celor care au fost victimele acestui tragic eveniment.La slujbă va participa și un cor Bărbătesc din satul Iordănești,raionul Hliboca,intitulat „Fii Arboroasei”.În continuare,la monumentul din sat,va avea loc o depunere de coroane,iar la Căminul Cultural simpozionul internațional,28 iunie 1940 ziua cea mai neagră din istoria României,în care tragicul eveniment va fi prezentat de către Petru Grior,istoric din Cernăuți,prof. Ioan Sucevean din Suceveni,prof. dr. Vasile Adăscăliței și prof. dr. Dan Prodan.Pe lângă tragicul eveniment un punct aparte îl va constitui Deportările din mai-iunie 1940,unde vor prezenta mărturii două victime ale acestei nenorocirii abătute asupra românilor din Basarabia și Bucovina,acum 74 de ani,prof. dr. Ilie Popescu și Aurora Bujeniță de la Mahala”, a susținut profesorul Constantin Moroșanu, președinte al Asociației Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța.