Barbut politic în Parlament cu soarta unui județ

Barbut politic în Parlament cu soarta unui județ

0 818

senator doina federovici parlament scandal drum national targu frumosBarbut politic în Parlament cu soarta unui județ

Evenimentele de ieri din Parlament au demonstrat că parlamentarii liberali se țin de cuvânt. De cuvântul lor. Dar nici nu pot face compromisuri pentru binele județului, pentru că asta ar însemna să abandoneze, fie și vremelnic, securea războiului partinic. Și atunci, mințile luminate azuriu, au găsit soluția, pentru a demonstra întregului județ că și pe ei îi doare undeva de soarta Botoșaniului. S-au decis să voteze și ei, la fel cu colegii lor din PSD. Doar că, prin gestul lor, au semnat din start necrologul unui proiect care putea să revigoreze județul. Au votat la fel cu parlamentarii PSD, dar nu același proiect. S-au gândit să depună un proiect similar pe care să îl semneze doar ei. În felul acesta, în Parlament, ieri, au râs și curcile. Pentru că mai este și astfel de faună în Parlament, nu doar somnoroase păsărele. Parlamentarii aceluiași județ au depus două proiecte similare, doar pentru a nu li se îmbârliga semnăturile pe unul singur. Probabil au gândit tot politic și au evitat ca nuanța politică rezultată să fie kaki. Vorbim de amendamentul la bugetul statului, prin care senatoarea Doina Federovici cerea fonduri pentru reabilitarea drumului național Botoșani – Târgu Frumos. Ea fiind inițiatoarea proiectului, după o săptămână de contre politice, parlamentarii liberali au găsit soluția pentru a păcăli județul că și ei vor binele cetățenilor. Deci, fiecare grup a depus câte un amendament , pe aceeași temă, iar susținerea în Palament a fost la fel, adică, pe grupuri. Adică fără sorți de izbândă. Ne este greu să credem că parlamentarii liberali nu au fost conștienți din start de eșecul ambelor demersuri, fără susținere reciprocă. Dar au vrut să salveze aparențele. Redăm mai jos reacția senatoarei Federovici după lucrările din plenul Parlamentului, de ieri.

Nu pot să înțeleg de ce parlamentarii PDL-PNL refuză să facă echipă cu ceilalți deputați și senatori de Botoșani. Chiar nu pot depăși acest orgoliu politic atât de dăunător? Nu era mai bine ca toți cei 12 parlamentari de Botoșani să susțină un singur amendament? Nu cădem în ridicol când 6 susțin un amendament, iar ceilalți 6 alt amendament pe aceeași temă? Nu se compromite întregul demers? Cum să fim luați în serios la nivel central, când apărem așa dezbinați?”, a declarat Doina Federovici.

În primă instanță, parlamentarii PSD și UNPR din Botoșani au semnat o scrisoare deschisă adresată primului ministru Dacian Cioloș căruia i-au solicitat să nu abandoneze proiectul început de Guvernul Ponta pentru reabilitarea drumului Botoșani – Târgu Frumos. Deși au fost invitați public să se alăture acestui demers, deputații și senatorii PDL-PNL au refuzat să semneze scrisoarea deschisă.

Ulterior, reprezentanții PSD și UNPR au depus în Parlament un amendament pentru modificare proiectului de Lege privind bugetul de stat, astfel încât proiectul de reabilitare a drumului să dispună de o finanțare de 201,8 milioane de lei, respectiv 45 milioane euro. Liberalii au preferat însă să depună propriul lor amendament, abandonând astfel definitiv propunerea celorlalți parlamentari de Botoșani de a forma un bloc unit în Parlament pentru drumul Botoșani – Târgu Frumos.

Am văzut că reprezentanții PDL-PNL au depus un alt amendament, aproape imediat după amendamentul depus de noi pe tema drumului Botoșani – Târgu Frumos. Noi suntem la poziția 16 în anexa Transporturilor, dânșii sunt pe poziția 24. Noi am cerut aproape 202 milioane, cu prețurile actualizate, dânșii au cerut aceeași sumă de anul trecut, la prețurile vechi. E ridicol ce au făcut. În loc să vină alături de noi să formăm o echipă, dânșii s-au pierdut în acest joc politic care nu le face cinste”, a mai spus senatorul PSD.