Botoșănean selectat la X Factor caută sponsori pentru susținere la concurs

Botoșănean selectat la X Factor caută sponsori pentru susținere la concurs

  • A fost selectat să participe la X Factor, dar nu are banii necesari peentru a merge până  la capăt * a cântat la zilele orașului Botoșani și nu a primit nici măcar un mic * recompensa edilului Portariuc: zero mici și zero bani * este laureat al mai multor festivaluri și a primit premiul publicului în Italia * doar fostul primar Flutur și senatorul Grigoraș l-au ajutat * până pe 2 iulie are nevoie de ajutor * marea lui gafă, a refuzat o ofertă a celebrului Ion Cristinoiu, dirijorul orchestrei Radio Televiziunii Române. VEZI CLIP VIDEO

Petrică Uțanu, alias Puiu din Botoșani, a fost selectat să participe la emisiunea concurs X Factor difuzată la Antena 1. A fost și la preselecția pentru Românii au talent. La data de 2 iulie trebuie să plece la București pentru filmări. Acum caută sponsori care să îl ajute, să îi finanțeze deplasarea și cazarea și cheltuielile necesare pe timpul concursului.

Ansamblu de stradă pe vremea lui Ceaușescu

A început să cânte la vârsta de 2 ani, pentru ca la 4 ani să urce pentru prima dată pe o scenă. Tatăl său a fost operator de filme la Cinema Unirea și la Grădina de vară din Botoșani. Petrică Uțanu nu este doar un solist vocal talentat. A făcut doi ani de percuție la Școala Populară de Artă Botoșani. În perioada 1982 – 1995 a înființat și coordonat propriul ”ansamblu de stradă”, cu muzică compusă de el. Pe vremea aceia lucra la Electrocontact Botoșani. Viața nu a fost deloc blândă cu el. În pofida a două preinfarcturi suferite, Puiu vrea să demonstreze lumii că talentul său, șlefuit în prealabil, poate deveni leac de inimă albastră.

Recompensa edilului Portariuc: 0 mici și zero bani

Cel mai recent a susținut un recital la Zilele orașului Botoșani, dar, deși a pus suflet în prestaația sa, Petrică Uțanu este mâhnit. Primarul municipiului, Ovidiu Portariuc, nu i-a spus nici măcar mulțumesc. Pentru tot efortul său, Puiu nu a primit măcar un mic, deși grătarele au sfârâit non stop în preajmaa scenei. Acum, după selectarea sa la X Factor, Puiu a cerut sprijinul Primăriei și Consiliului Județean Botoșani. Răspunsurile au fost de genul ”când va face plopul pere”. Adică a fost refuzat categoric.

Doar primarul Flutur și senatorul Grigoraș l-au ajutat

Botoșănenii îl cunosc pentru că a cântat în toate restaurantele din Botoșani, la nunți sau petreceri. Deși este îndrăgostit de piesele lui Dan Spătaru, Gabriel Dorobanțu, Ovidiu Komornic sau Marcel Pavel, Puiu interpretează și folclor, muzică populară. Dar nu de oricare. Îi plac melodiile interpretate cândva de Zavaidoc, Gică Petrescu sau Maria Lătărețu. De câte ori a avut nevoie de o mână de ajutor, Petrică spune că a întâlnit dispreț și refuz. De 23 de ani caută un post vacant la instituțiile de cultură din județ, sau de portar (are și atestat). Fără succes. La fiecare post scos disponibil a constatat că se organizau concursuri fictive. Singurele oficialități botoșănene care l-au ajutat sunt fostul primar al municipiului, Cătălin Mugurel Flutur și senatorul Viorel Grigoraș.

De la Cântarea României la premiul de popularitate în Italia 

Petrică Uțanu este laureat al mai multor concursuri și festivaluri, la care a participat până când viața l-a încătușat de Botoșani, fără posibilități materiale de a se face cunoscut. Are cinci copii, dintre care unul este student iar mezinul, Dantes, încă de pe acum, la 4 ani, îi fredonează deja toate melodiile. În plus și soția sa este bolnavă. Și uite așa necazurile au ridicat în calea succesului său un zid pe care singur nu îl poate demola. Actualmente trăiește dintr-un ajutor social de 270 ron, din care plătește utilitățile locuinței și nici el nu știe cum reușește să supraviețuiască. Are nevoie de sprijinul tuturor botoșănenilor, a tuturor românilor. Prin 1986 a fost laureat al festivalului Steaua Galațiului, pentru ca un an mai târziu să fie laureat la Steaua Litoralului, Constanța. În 1977, prin intermediul Casei de cultură, a participat la Zilele orașului Râmnicu Sărat. Cam tot prin acea vreme, spune Puiu, a primit locul I și la Cântarea României. În 1984, celebrul Ion Cristinoiu, dirijorul Radio Televiziunii Române, după ce l-a ascultat, i-a propus să rămână în capitală. A refuzat pentru că avea copiii mici. Și astfel a pierdut trenul! În 2003 a fost în Italia, la Pescara, la Festivalul Voci di Domani (Vocile de mâine), unde a primit premiul de popularitate. Cu toate acestea, la Botoșani nu a fost recompensat de către Portariuc nici măcar cu un mic. Acum speră că Dumnezeu îl va ajuta să găsească acei oameni cu suflet care să îl sprijine financiar să participe la concurs. Măcar acum, când norocul i-a deschis, din nou, fereastra. Nu o fi ea de termopan, dar e posibil să fie ultima șansă. Și nu ar vrea să o piardă. În oricare din zilele următoare, până la 2 iulie, Petrică Uțanu, alias Puiu, poate fi contactat de către oricine vrea să îl ajute, la numărul de telefon: 0742.626.778 sau îl pot ajuta făcând donații în contul RO64BPOS07003520502RON01, deschis pe numele Utanu Petrica, la Banc Post Botosani.