Botosani pe locul trei in Topul saraciei

Botosani pe locul trei in Topul saraciei

0 513

Nivelul de trai al locuitorilor din Botoşani este printre cele mai scăzute din România. Cu toate că lefurile din Botoşani sunt pe locul trei în topul celor mai mici salarii din România, rata şomajului din judeţ este printre cele mai scăzute din ţară. Judeţul Botoşani s-a clasat pe locul 39 în topul judeţelor cu cele mai bune condiţii de viaţă din România, clasament realizat de gândul  pe baza a şapte indicatori socio-economici oficiali.

Calculul a ţinut cont de punctajele acordate în funcţie de relevanţă următorilor indicatori: rata şomajului, nivelul salariilor, suprafaţa spaţiilor verzi din localităţi, rata criminalităţii, procentul gospodăriilor conectate la reţeaua de canalizare, contribuţia locuitorilor la economie (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.  Judeţul Botoşani a fost depunctat cel mai mult la capitolul locuinţe racordate la reţeaua de canalizare. Una din patru gospodării nu avea, la nivelul anului 2011, toaletă în casă, cu 27 de puncte procentuale mai puţin decât media naţională, potrivit datelor Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor.

O altă „bilă neagră” pentru judeţul Botoşani este productivitatea locuitorilor, a doua cea mai scăzută din România, după cea înregistrată în Vaslui, judeţ care ocupă ultimul loc în clasamentul gândul.

Locuitorii din Botoşani contribuie la economia locală cu puţin peste 3.300 de euro anual, media naţională fiind dublă, respectiv 6.800 de euro. O productivitate scăzută denotă un mediu de afaceri anemic şi locuri de muncă prost plătite.

Salariul mediu net în Botoşani era, la finele anului trecut, de circa 1.078 de lei, cu 30% mai mic decât cel consemnat la nivelul întregii economii.

Pe de altă parte, „punctul forte” al judeţului, respectiv indicatorul pentru care a primit cele mai multe puncte, a fost rata scăzută a şomajului, de 4,56% cu un punct procentual mai mică decât rata şomajului de la nivel naţional. Din acest punct de vedere, judeţul Botoşani se clasează pe locul opt în România.

Numeroase companii din Botoşani îşi desfăşoară activitatea în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte. Printre cele mai mari companii din judeţ se numără Rolana Tex, cu afaceri de 41,7 milioane de euro în 2011 şi peste 240 de angajaţi, precum şi Carreman, cu afaceri de 30,6 milioane de euro şi 420 de angajaţi, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanţelor Publice.

sursa: gandul.info