Bugetul Guvernului aduce gerul economic și cutremurul politic

Bugetul Guvernului aduce gerul economic și cutremurul politic

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2014, care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, este lipsit de viziune europeană și fără obiective clare. Bugetul pentru 2014 este conceput de un guvern incompetent, fără a fi supus dezbaterii publice, un buget proiectat pe sub mână. Proiectul de lege a fost prezentat doar grupurilor parlamentare ale USL, nu și grupurilor parlamentare ale opoziției, de parcă bugetul de stat ar fi doar al USL, nu al tuturor românilor. Bugetul Guvernului pentru 2014 va aduce gerul economic în România și va declanșa un cutremur politic cu replici multiple în viața de zi cu zi a tuturor românilor.

Deși sunt conștienți că propunerile privind constituirea bugetului de stat vor fi trecute la erată de către reprezentanții puterii, parlamentarii PP-DD au depus 285 de amendamente la Legea bugetului pentru 2014. Deputatul Liliana Mincă a formulat 11 amendamente prin care a solicitat suplimentarea fondurilor pentru o serie de investiții din județ, pentru majorarea pensiei sociale de la 350 ron la 450 ron, majorarea bugetului pentru cultură sau pentru persoanele cu dizabilități. Pe de altă parte, deputatul Liliana Mincă este singurul parlamentar român care a solicitat majorarea bugetului învățământului cu 6% din PIB.

  ”Dacă la constituirea bugetului pentru 2013 am depus peste 85 de amendamente, acum am formulat mai puține, dar de importanță majoră pentru toți românii. Am cerut ca pensia socială să fie majorată la 450 ron, pentru că, în conformitate cu legea financiară, majorarea pensiei sociale se face prin buget. Din 2010 nu a mai fost indexată pensia socială și disprețul guvernanților afectează milioane de români care au muncit toată viața iar acum trăiesc în mizerie și sărăcie. Am cerut , de asemenea, să se respecte legea educației naționale și să se aloce 6% din PIB pentru învățământ. Am mai depus amendamente prin care am solicitat continuarea unor investiții în județul Botoșani, în localități precum Românești, Trușești, Santa Mare sau Manoleasa. Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Parlamentului. Cert este că în condițiile în care Guvernul, prin bugetul pentru 2014, ia bani sau diminuează fondurile de la învățământ, sănătate, dezvoltare rurală sau asistență socială și direcționează banii publici către anumite sectoare cu destinație pentru  baronii politici, sunt slabe șanse ca România să iasă din sfera sărăciei”, a declarat Liliana Mincă, deputat PP-DD de Botoșani.