Cine trage clopotele DNA pentru un miliardar din bani publici

Cine trage clopotele DNA pentru un miliardar din bani publici

0 1441

Mirel Vlas Tehnic Asist DNACine trage clopotele DNA pentru un miliardar din bani publici

”Suspiciuni de corupție masivă în achiziționarea de lucrări publice”, primari de Suceava cu pamperșii uzi de teama DNA, percheziții acasă la vice șeful județului Satu Mare, curtea unei firme luate cu asalt de jandarmi la Botoșani, sunt doar o parte din textele care u fost publicate în cursul acestei săptămâni. Elementul central al materialelor de presă a fost miliardarul de top Mirel Vlas și firma Tehnic Asist. Nimeni nu a pomenit, însă, de cauza întregului foileton de acum. Asocierea a fost simplă: Vlas – Tehnic Asist – primari / politicieni = CORUPȚIE! Și, evident, nicio reacție, nicio declarație publică a magnatului Mirel Vlas. Că doar omul își cunoaște interesele, are experiențe similare și are și soluția PR pentru astfel de situații. Nu suflă nimeni o vorbă până nu se așează apele. Răstimp în care pionii lucrează. Pe bani buni, pe promisiuni, pe intervenții, sau chiar pe principiul strângerii de… cuib. Problema este că dosarul DNA a adunat niscaiva sute de pagini iar îngroparea lui în etapa actuală, pe principiul sfintei tradiții de castă, aclamă o bună parte din averea miliardarului. Și n-ar fi asta o problemă. Dar dacă există riscul ca întreaga avere să fie tocată pe ”proceduri Ariel” și un ”nesimțit” de procuror sau judecător să spună în final ”GUILTY”?  

Totul se învârte în jurul președintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, care este și vicepreședinte al CJ. Norocul și nenorocul lui Mirel Vlas este că s-a aflat și este legat de anturajul acestui om. Nenoroc pentru că dacă nu erau prieteni Vlas nu avea acum probleme cu DNA și noroc pentru că altfel nu făcea o parte din averea sa.

Cloșca cu pui de aur, PSD

Totul a pornit cu circa un an în urmă. Cam tot de pe atunci datează și dosarul DNA în care este cercetat acum Vlas. Senatorul Valer Marian, cel pe care Govor l-a lăsat fără timona cloștii cu ouă de aur PSD, a depus nu unul ci trei denunțuri penale. Plus vreo câteva sesizări. Așa ca garnitură. Toate denunțurile vizau abuzul în serviciu contra intereselor publice, luarea de mită, fals intelectual, înșelăciune, uz de fals. Ținta acestor calificative era Govor și anturajul său. Pesedistul sătmărean a fost acuzat că împreună cu camarila sa a direcționat către firmele de casă lucrări de zeci de milioane de euro, inclusiv bani europeni. În acest context, ca firmă de casă a bronului social democrat, apare Tehnic Asist. Prima acuzație a fost atribuirea unor lucrări, de vreo 20 de milioane de euro amărâți, firmei Tehnic Asist SRL Botoșani, deținută de Mirel Vlas, prietenul lui Govor. Arhivele ascund uneori comori pentru viitor. Pentru presă. Și pentru DNA. Iată ce spunea pe atunci Valer Marian despre colegul său de partid și, în același timp, aruncând tăciunii aprinși la temelia edificiului Tehnic Asist. “Există indicii că licitaţiile câştigate de SC Tehnic Asist SRL au fost aranjate de numitul Govor Mircea Vasile prin modul de întocmire a caietelor de sarcini, prin modul de descalificare a unor societăţi concurente şi prin modul de acordare a punctajului, cu concursul subalternilor săi de la Direcţia Achiziţii Publice”, se arată în denunţ. Potrivit aceleași surse, Govor a primit, în contrapartidă, bani de la Mirel Vlas și prin intermediari. Evident, intermediarii erau tot de-ai Vrâncioaiei: Mirel Inocențiu (fratele lui Mircea Govor), fiul Răzvan Mircea Govor și Ioan Timiș (administrator al firmei de presă de casă Media Total, dar și colonel în rezervă, fost șef al Garnizoanei Satu Mare). Pentru a acoperi plata banilor, SC Tehnic Asist SRL încheia contracte de subantrepriză cu firmele fratelui Govor Inocenţiu Mirel sau ale unor afacerişti apropiaţi ai acestuia din municipiul Carei, sau încheia contracte de publicitate pentru ziarul Gazeta de Nord-Vest, prin administratorul Timiş Ioan, de la SC Media Total SRL”.

Alte milioane de euro la Drumul Suspinelor

Alte milioane de euro, alt episod, aceași regie și distribuție. Peste 23 de milioane de euro. Valoarea unui contract atribuit pentru reabilitarea ”drumului suspinelor”, DN18, Moisii- Iacobeni. DN 18 a intrat într-un program de modernizare cu finanţarea asigurată prin BEI în anul 2011, iar pe tronsonul Moisei – Iacobeni, de 89 de kilometri, lucrările au fost atribuite companiei Shapir Structures, din Israel şi aveau ca termen de finalizare data de 31 august 2013. Numai că, contractul de 81 de milioane euro a fost reziliat în mai 2014, iar drumul a devenit impracticabil. Relicitarea lucrărilor s-a făcut în decembrie 2014, dar atribuirea contractelor s-a făcut abia în vara acestui an, 2015. Cele două contracte au fost câştigate de o asociere şi un antreprenor, iar valoarea lor însumează circa 148 de milioane de lei, fără TVA. Contractul „Proiectare şi Execuţie Reabilitare DN 18 Moisei – Iacobeni pentru remedierea lucrărilor existente şi finalizarea lucrărilor rămase de executat: Lot 1 Moisei – Borşa, km 131+627 – km 156+232” a fost atribuit Asocierii Tehnic Asist – Specialist Consulting şi are o valoare totală de 83,72 milioane lei, fără TVA.

Potrivit site-ului firmei, Tehnic Asist Botoşani are contracte cu CJ Botoşani, CJ Vaslui şi CJ Satu Mare, dar şi cu diverse primării din judeţele Botoşani, Suceava, Bacău sau Iaşi. Compania s-a înfiinţat în 1997, având ca domeniu principal de activitate lucrări de instalaţii industriale şi termice, iar din 2005, firma investeşte în domenii conexe ca producerea mixturilor asfaltice şi a execuţiei lucrărilor complexe de drumuri, reţele de alimentare cu apă şi canalizare.

Anumite calcule arată că Tehnic Asist SRL a câşigat contracte cu statul, conform datelor oficiale, de peste 1, 1 miliarde de lei în ultimii 6 ani, adică undeva la 300 de milioane de euro.

Prietenul Govor și ”Ariel” de 150.000 de euro de la Vlas

În perioada 2005 – 2008, Govor a fost anchetat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA, chiar de procurorul șef Ioan Moldovan, pentru deturnarea, respectiv pentru folosirea în alt scop a aproape 12,5 miliarde de lei vechi, provenind din sumele alocate clubului FC Olimpia Satu Mare de către Consiliul Județean în anii 2003, 2004 și 2005. Moldovan a început urmărirea penală împotriva sa și a vrut să-l aresteze, dar Govor, vicepreședinte și consilier județean al PSD în perioada respectivă, a apelat la înalte nivele politice și judiciare de la București, reușind să scape. Conform propriilor destăinuiri, a reușit să scape cu ajutorul procurorului inspector Ion Burlacu de la DNA, care l-a convins pe șeful DNA Oradea să nu-l aresteze. Govor a ajuns la procurorul inspector Burlacu cu concursul patronului SC Tehnic Asist Botoșani, care a apelat în acest sens la avocatul Gheorghe Șuhan, fost procuror șef al Parchetului Curții de Apel Iași și apoi procuror general adjunct al DNA până în 2005. Pesedistul Govor a declarat ulterior  că această scăpare l-a costat suma de 150.000 de euro, pe care i-a primit de la patronul SC Tehnic Asist, devenit ulterior protejatul și favorizatul său la asfaltările din județul Satu Mare. Negocierea prealabilă și predarea banilor s-au realizat în Cluj, astfel că actualmente competența de soluționare a acestui caz de corupție aparține Serviciului Teritorial Cluj al DNA. Precizăm că după 2008 procurorul şef Moldovan s-a pensionat, iar în locul său a fost numit procurorul sătmărean Marius Iancu, cu care Govor se laudă că este prieten la cataramă. Cert este că după ce Marius Iancu a devenit procuror şef al Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Govor a primit scoatere de sub urmărire penală în dosarul FC Olimpia.

Influența lui Vlas slobodă în țară și stăpână în Guvern

”Continuam asadar baroniada mergand in micul si saracul judet Botosani. De aici vom devoala o retea de interese economice si politice care duc spre judetele Suceava si Satu Mare si apoi pana in Guvernul Romaniei. De data asta, personajul principal este un om de afaceri necunoscut la Bucuresti. El este legat insa, evident, de baronii politici locali. Afaceristul se numeste Mirel Vlas si patroneaza un grup de companii de constructii. In ultimii 3 ani, de cand USL a ajuns la putere, Vlas castiga aproape toate licitatiile importante din Nordul tarii: la Botosani, Satu Mare si Suceva. Acum 6 ani, afacerile lui Vlas erau modeste. Se multumea de exemplu sa carpeasca strazile in localitatea Ipotesti din Botosani. Firma sa avea sediul intr-un sat sarac din Botosani, la Catamarasti- Deal. Acum, afaceristul Vlas se plimba cu elicopterul personal. Vlas este in acest moment cel mai puternic mogul al drumurilor din nordul Romaniei. Nici o mare companie de constructii nu se poate atinge de judetele Botosani, Satu Mare si Suceava, unde Vlas castiga licitatiile pe banda rulanta. De exemplu, mogulul Vlas a castigat in 2013 contractul de modernizare a aeroportului din Suceava pentru suma de 100 de milioane de lei, circa 25 de milioane de euro. Alte contracte recente vizeaza introducerea retelelor de apa in judetele Satu Mare si Botosani pentru sume ce se ridica la 20 de milioane de euro: banii sunt platiti de companiile de apa subordonate consiliilor judetene. La Satu Mare, Vlas are relatii apropiate cu Mircea Govor- seful PSD – dar si vicepresedinte al consiliului judetean. Vlas a construit si autostrada Tarii Oasului, un drum judetean in Satu Mare, pentru alte 13 milioane de euro. In acest proiect Vlas este asociat cu societatea Tel Drum din Alexandria, apropiata de vicepremierul Liviu Dragnea. Vlas participa la evenimente publice, merge in excursii inafara tarii, alaturi de PSD-istul Govor dar si de seful judetului Satu Mare, Radu Stef. Vlas intretine relatii apropiate si cu Dorel Coica, primarul orasului satu Mare, lider PSD si el, dar si cu Dan Stegerean seful companiei de apa a judetului Satu Mare. Compania de apa, cum spuneam, lucreaza direct cu societatea afaceristului Vlas”, este o frântură din umila analiză a jurnalistului Silviu Mănăstire pentru emisiunea TV ”Dosarul Zilei”. Difuzarea ei avea loc cu circa un an în urmă. Dar jurnalistul a avut și o proorocire pentru Vlas:  ”Vestea proasta pentru Vlas si prietenii sai politici este ca procurorii au pus lupa pe ei. Intr-o buna zi, nu va fi nicio surpriza daca mascatii vor asalta feudele baronilor de la Satu Mare si Botosani. Este, in definitiv, o problema de timp… ceasul ticaie domnilor!”.

Nu știu dacă în România zilelor noastre Mirel Vlas este de condamnat. Poate că o Românie dezvoltată sănătos l-ar fi adus pe Vlas în 2015 într-o secvență SF în care obținerea de contracte se face fără aportul producătorului CORUPȚIE. Cert este că unii politicieni întinează to ce ating și, asemeni unei găuri negre, absorb în decăderea lor inclusiv firme și patroni care, dacă nu sunt iremediabil atinși de flagelul corupției, pot fi oricând buni manageri și antreprenori de succes. În alte condiții, în alte împrejurări.

Concluzia: cu parlamentari, guvernanți și procurori din dosare periculoase, gen Flota lui Băsescu, toți aflați în anturajul sau pe statul de plată discretă al lui Vlas, crede cineva că Mirel Vlas poate fi oprit de un amărât de dosar pe la DNA? Greu de spus. Dar vorba lui Mănăstire: CEASUL TICĂIE DOMNILOR!