Crăciun pe stil vechi cu Zorba Grecul și un senator la Avrămeni

Crăciun pe stil vechi cu Zorba Grecul și un senator la Avrămeni

Ucraineni popescu semciuc avrameni (4)Vezi foto / video

Comunitățile de ucraineni și nu numai sărbătoresc zilele acestea Crăciunul pe stil vechi. Din respect pentru tradițiile populației majoritare, manifestările privind datinile ucrainene au fost organizate în preajma Crăciunului românesc. La 27 decembrie am fost martorii uneiîntruniri a comunității de ucraineni din satul Tudor Vladimirescu, comuna Avrămeni. Aflat în vizită prin județ, la acțiunea ucrainenilor din Tudor Vladimirescu a participat și senatorul Corneliu Popescu, însoțit de colegii liberali Paul Rusu și Petrică Tupiluș. Până la sosirea invitaților din Maramureș, senatorul a fost asaltat de locanici, care se pare că îl cunosc foarte bine, îl iubesc și s-au bucurat să-l aibă printre ei. Dansurile și colindele ucrainenilor botoșăneni și ale celor din Maramureș au demonstrat că această comunitate mai are speranțe să-și păstreze identitatea. Da deliciul evenimentului a fost dansurile țigănești, rusești și Zorba Grecul, prezentate de artiștii dela Cândești. Mai trebuie precizat că ținutele, costumele acestora au atras atenția asistenței prin originalitate. La fel cum original a fost și dansul Zorba Grecul, pe care îl puteți viziona în clipul de mai jos.

Ucraineni popescu semciuc avrameni (1)”După cum vedeți, avem o acțiune a comunității ucrainenilor de aici, dn Tudor Vladimirescu, Avrameni, pe care am organizat-o împreună cu doamna învățătoare Maria Ungureanu,președinta comunității ucraineilor de aici. Este un festival de datini și obiceiuri ucrainene de Crăciun, care a revenit după patru ani. Avem invitați din Maramureș și de la Rogojești, din Cândești – Botoșani. Noi facem astfel de activități în toate localitățile unde sunt ucraineni. Este venit azi aici și președintele ucrainenilor din România”, ne-a  spus prim vicepreședintele ucrainenilor din România și președinte al ucrainenilor din Botoșani, Victor Semciuc, fost primar al comunei Cîndești în perioada 2004 – 2008 . Potrivit relatărilor acestuia, în ultimii ani, comunitatea ucrainenilor din România s-a redus numeric. Din cauza asimilației. Ca și la Tudor Vladimirescu unde, în urmă cu 10 ani, erau peste 800 de ucraineni. Acum sunt foarte puțini. La nivelul județului Botoșani mai sunt vreo 3800 de ucraineni. Leagănul ucrainismului din Botoșani este la Rogojești, unde 99% din populație este ucraineană.

Crăciun pe stil vechi cu Zorba Grecul și un senator la Avrămeni

Ucraineni popescu semciuc avrameni (2)Ucraineni popescu semciuc avrameni (3)Ucraineni popescu semciuc avrameni (5)Ucraineni popescu semciuc avrameni (7)Ucraineni popescu semciuc avrameni (6)Ucraineni popescu semciuc avrameni (8)Ucraineni popescu semciuc avrameni (11)