Datornicii Nova Apaserv lăsați pe uscat. Șase firme debranșate și acuze de...

Datornicii Nova Apaserv lăsați pe uscat. Șase firme debranșate și acuze de ”șmecherii” cu oameni beți și facturi umflate

0 546

Ieri, 12 octombrie, Nova Apaserv a continuat campania de debranșări la consumatorii rău-platnici. De data aceasta a misiunile s-au derulat în orașele Bucecea și Dorohoi. Pentru Bucecea erau propuși pentru debranșarea de ieri cinci clienți. Cu câteva zile înainte, aflând că urmează debranșarea, doi clienți au achitat integral pentru a evita neplăcerile rămânerii fără apă și, mai ales, ochii indiscreți ai presei care a însoțit în teren echipa de debranșări. ”Pentru Dorohoi avem cinci clienți propuși pentru debranșare, cu un total al debitelor de 12600 lei. Unul dintre ei are o datorie mai mare, de 6538 de lei, dar a achitat deja o sumă de 3000 de lei cu promisiunea că va achita și diferența. Nu acceptăm eșalonări la debranșări, pentru că este ultima soluție de a recupera debitele. De la începutul anului am avut un total de 96 de ordine de debranșare, din care 23 au fost pentru agenți economici. Șase agenți economici au și fost debranșați. Suma datorată de aceștia era de 75682 de lei. În Botoșani, abonați care locuiesc la case, au fost debranșați 7 am executat cămine stradale, pentru că aveau căminele în interiorul proprietății. Suma încasat a fost de 21233 lei la Botoșani. Continuăm debranșările și în zilele următoare. Sunt aproape 50 de clienți propuși pentru debranșare stradală până la sfârșitul anului când începe iarna. Per total, datoriile acumulate de clienți până acum sunt de 13561000 de lei, din care populația de la bloc – 9,5 milioane de lei, populația de la case 1,85 milioane de lei, agenții economici – 1,37 de milioane de lei și instituțiile publice – 737 de mii de lei. Datorită acestor debranșări efectuate în iulie- septembrie a crescut procentul de încasări”, a declarat Cristian Romanovschi, director comercial.

Penalitățile și…contorul, bată-l vina

Tărâță Maria din Bucecea are o datorie acumulată de aproape 2000 de lei pentru apa consumată de la Nova Apaserv. Cel puțin așa indică hârtiile adunate prin birourile operatorului de apă. Femeia  a insistat că i s-au încărcat facturile cu peste 10 mc de apă. ”Ileana Tofan (n.r. – fostă casieră a Nova Apaserv în Bucecea) m-a pus să cumpăr contor de apă separat. Am zis atunci că mai bine îl duc la verificat că nu aveam cum să consum atâta apă. Dar mi-a spus să tac din gură. Dar nu e nicio problemă. Eu acum, până în noiembrie, vând un pământ și achit. Îl cumpără primarul de la Vlădeni, că pământul e la Brehuești.  Nu are nimic dacă oprește apa. Eu am fântână cu hidrofor. Apa de la robinet am închis-o de anul trecut. Știu că nu am mai plătit de doi ani. E corect. Dar nu m-am pus niciodată… eu am avut atâtea majorări, am avut atâtea probleme pe cap, dar nu m-am opus. Nu am avut posibilitate. Uitați, stau într-o casă vai și amar, am bărbatul bolnav de cancer tot prin spitale, mamă am îngropat, fată am îngropat, nepoți am îngropat, nu mai pot. Nu am venituri decât 500 de lei pensia soțului. Atât. Am un copil cu handicap gradul doi. Eu am solicitat debranșarea încă de astă toamnă”, a spus Maria Tărâță din Bucecea.  Mai spune femeia că atunci când a solicitat debranșarea avea de plată cam 1100 lei. A trecut un an fără ca cineva să găsească timp să o debranșeze, timp în care datoria a ajuns la circa 2000. Probabil penalități. La fel de probabil este și că acesta a fost scopul celor de la Nova Apaserv. Mai spune ea că acel contor pus oarecum pe neștiute a fost montat de un anume angajat Petrică Stângu, ”beat țapăn și l-a pus aiurea…  De unde îmi vine atât debit nu știu… îmi vine canalizare …și nu am canalizare, că mă duc cu ligheanul în grădină… Eu sunt sătulă de șmecherii. Dacă Ileana Tofan o umblat doar cu băutura în cap și o pus zerourile aiurea … i-o ajutat Dumnezeu că o paralizat-o”. Și a continuat femeia cu trimiteri la ”șmecheri” care plătesc trei lei la apă, în vreme ce amărâților li se cer milioane.

La omul sărac …nici boii nu mai sunt în ocol

Și debranșarea a decurs aproape normal. Cu excepția unor invective și a unor sudalme pe care a trebuit să le suporte șeful debranșărilor care, de altfel, nu avea sărmanul nicio vină. El doar își făcea treaba potrivit cu dispozițiile conducerii firmei de apă. La blocuri, la 50 de metri de primărie, un alt consumator a avut aceași soartă. Datoria lui era de peste 5000 lei. Adică 47 de facturi restante. Cetățeanul Capverde s-a plâns că este șomer de doi ani, atât el cât și soția, a solicitat o nouă eșalonare a plății, dar rezultatul a fost același. Out apă curentă. Și posibilități de a procura suma necesară pentru plata datoriei nici nu are. Atât el cât și consumatoarea Tărâță, cel mai probabil vor fi executați silit, la debitele restante acumulându-se și cheltuielile de judecată și de executare silită.

Datornicii Nova Apaserv lăsați pe uscat. Șase firme debranșate și acuze de ”șmecherii” cu oameni beți și facturi umflate