De ce femeile nu prea ocupa functii de conducere

De ce femeile nu prea ocupa functii de conducere

0 811

Femeile nu sunt prea bine reprezentate in multe sectoare, de la salile de consiliu si cele de judecata, pana la politie si politica, arata un studiu recent. „Nimic nu te opreste sa fii orice iti doresti. Singurul lucru care te poate opri esti tu”, este de parere Emer Timmons, o femeie de afaceri cu 20 de ani de experienta, promovata de sapte ori in ultimii sase ani. Dar cifrele culese de BBC arata ca femeile inca ocupa mai putin de o treime din majoritatea pozitiilor de top din Marea Britanie.

Cercetarile Institutului de Leadership si Management pe probleme de ambitie si gen releva ca barbatii si femeile au atitudini diferite. „Comparativ cu omologii lor de sex masculin, femeilor tinde sa le lipseasca increderea in sine si credinta ca vor reusi, ceea ce duce la o abordare precauta a oportunitatii de cariera”, se arata intr-un studiu efectuat in 2011. Timmons este de parere ca femeile ar trebui sa aiba mai multa incredere in ele.

Psihologul Averil Leimon crede ca abordarea incepe cu mult inainte ca femeile sa intre pe coridorul puterii. La varsta de 11 ani, fetele si baietii au ambitii si atitudini similare, dar cand intra la pubertate, fetele isi reduc riscurile asumate. „Fiecare gen este conditionat de la o varsta frageda sa gandeasca diferit – fetele sa fie linistite si baietii sa fie galagiosi”, sustine aceasta.

Femeile „se blocheaza asteptand sa fie alese”, crede psihologul, iar acest lucru este greu si nedrept. Daca un barbat este pregatit in proportie de 40% pentru un job, el stie ca poate sa il accepte. In schimb, o femeie va astepta pana se va perfection si abia apoi se va intreba daca este pregatita. „Exact aceasta actiune defavorizeaza femeile”, puncteaza Leimon. Acest lucru explica si lipsa femeilor de pe listele de candidati pentru posturi inalte.

„Femeile tind sa reflecteze la motivele pentru care nu ar trebui sa faca un lucru, pe cand barbatilor le lipseste acest grad al introspectiei”, declara Diane Abbott MP, singura femeie de pe lista candidatilor la conducerea Muncii.

Psihologul Leimon crede ca este o problema de perceptie, legata de cultura anglo-saxona care considera ca este putin ciudat ca femeile sa isi doreasca sa munceasca.

De ce este important ca femeile sa ocupe pozitii superioare?

Femeile reprezinta jumatate din populatia din Marea Britanie. Fetele ii intrec pe baieti la rezultatele de la scoala si reprezinta 60 % dintre absolventii de facultate.

Exista dovezi ca femeile care ocupa functii de conducere sunt bune pentru mediul de afaceri.

Numarul femeilor care ocupa functii politice din Rwanda, Afganistan si Irak, il intrece pe cel din Marea Britanie.

Sursa: bbc.co.uk preluata de manager.ro