Declarație politică deputat Liliana Mincă: Prohodul sănătății de ziua ei

Declarație politică deputat Liliana Mincă: Prohodul sănătății de ziua ei

0 570

Deputat PP-DD de Botoșani, Liliana MINCĂ
DECLARAȚIE POLITICĂ – 09.04.2013
PROHODUL SĂNĂTĂȚII DE ZIUA EI
Ziua Mondială a Sănătății, celebrată la 7 aprilie, a avut ca temă, anul acesta, hipertensiunea arterială. În toate județele s-a vorbit despre combaterea hipertensiunii arteriale ca prioritate în sănătatea publică. Dar de la declarații până la practică prăpastia e mare și se adâncește cu fiecare zi în plus de guvernare haotică.
România ocupă locul trei în lume la mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare. În România, două din trei decese sunt cauzate de afecțiuni ale inimii și vaselor sanguine. Potrivit cifrelor statistice, care ar trebui să mobilizeze guvernanții și să-l pună în alertă pe ministrul sănătății, la fiecare 30 de minute un român face infarct, iar la fiecare 20 de minute un român suferă un accident vascular cerebral. În România zilelor noastre, un român din trei suferă de hipertensiune arterială și s-a estimat că șapte milioane de cătățeni au probleme din cauza bolilor cardiovasculare.
După toate aparențele, singura schimbare majoră în această privință, în fiecare din anii ce vor urma, va fi creșterea mortalității românilor din cauza bolilor de inimă, în timp ce guvernanții vor continua să trateze populația cu eseuri despre programe de prevenție, inutile sau ineficiente.
Stimați guvernanți, vă rugăm să întrebați cadrele medicale dacă bolile cardiovasculare se tratează cu promisiuni și vorbe deșarte, aditivate cu aroganță și zâmbete ministeriale?! Veți afla de la medici că există considerabile beneficii sociale și economice atunci când depistarea hipertensiunii arteriale se face precoce. Poate că este timpul să împrumutați și din practicile pozitive ale altor țări și să reglementați vizita la medicul cardiolog în fiecare an și efectuarea de investigații de specialitate gratuite. Sistemul sănătății din România este bolnav și necesită intervenții în regim de urgență. Zilele trecute, câțiva botoșăneni, cu siguranță în asentimentul tuturor românilor, ne semnalau că guvernanții, reprezentanții partidelor aflate la putere, se plâng de lipsa banilor pentru medicamente și dotarea spitalelor, dar au bani pentru plata agenților electorali sau a baronilor locali. Soarta celor bolnavi sau predispuși la boli cardiovasculare nu trebuie lăsată doar în sarcina preoților pentru oficierea prohodului. Însuși prohodul sănătății poate fi amânat dacă veți înțelege, până nu e prea târziu, că puteți schimba ceva, în bine, măcar în această privință.
Când ați promis măsuri sociale, din vârful pixului, românii v-au girat electoral. Aveți prilejul ca măcar în privința sănătății să vă țineți de cuvânt. Cu atât mai mult cu cât este posibil să nu mai aveți o altă șansă.