Deputatul Budăi pus pe eșafodul presei pentru dobânzile de 9000% ale IFN-urilor

Deputatul Budăi pus pe eșafodul presei pentru dobânzile de 9000% ale IFN-urilor

0 239

Deputatul Budăi pus pe eșafodul presei pentru dobânzile de 9000% ale IFN-urilor

Un proiect de lege, așteptat de milioane de români și blamat de IFN-uri (Instituții Financiare Nebancare), l-a adus pe deputatul botoșănean Marius Budăi pe eșafodul presei din capitală. Și totul doar pentru că parlamentarul botoșănean nu s-a grăbit să voteze cu ochii închiși, preferând o analiză atentă și cu simț de răspundere. Presa centrală a acreditat, subtil, idea că parlamentarul ar fi avut o întrevedere cu reprezentanții IFN, în urma căreia a pus, în mod dubios, proiectul de lege la …păstrare. Deputatul botoșănean, șef al Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, a explicat pentru COLUMBO (publicație de investigații) gestul său.

În urmă cu câteva luni, Daniel Zamfir (PNL), fost președinte al Comisiei Economice din Senat, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, a depus la Parlament trei proiecte de legi prin care se limitează puterea și abuzurile IFN-urilor. Motivația a fost că milioane de români achită dobânzi halucinante, ajungând să fie executați silit de către IFN-uri, acestea fiind susținute de o legislație prea favorabilă. Proiectul de lege, în varianta votată de Senat, prevede o dobândă maximă pentru creditele ipotecare, dobândă care nu poate depăși de mai mult de 2,5 ori dobânda legală în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare și maxim 185 pe an în cazul creditelor de consum. Aceasta ar însemna ca IFN-urile să nu mai poată percepe dobânzi și de 9000%.

Deputatul Marius Budăi, după discuțiile cu reprezentanții IFN-urilor, în prezența lui Daniel Zamfir, a ajuns la concluzia ca votul Comisiei din Camera Deputaților să fie amânat. Pentru o mai atentă analiză. Fără ca acest lucru să însemne că verdictul va fi respingerea proiectului legislativ, cum a lăsat de înțeles presa centrală. ”Da, am amânat acest proiect de lege, deoarece mai am nevoie de niște lămuriri. Nu înseamnă că nu va intra în vigoare și nu va fi votat. Eu am făcut dezbateri cu toți cei interesați… Nu a fost o acțiune…pe șustache, cum spuneți dvs, sau alții, sub nici o formă. Pur și simplu am nevoie de informații suplimentare. Că nu doar dăm un aviz, trebuie să fac și un raport. Plus că eu am mai discutat cu profesori universitari, cu economiști, să îmbunătățim ce este în acest proiect de lege. Am avut discuții și cu Zamfir. Deși circulă informații că ar fi proiectul lui Zamfir. Dacă vă uitați pe inițiativele legislative, pe acest proiect de lege, veți vedea că e semnat de mai mulți PSD-iști decât de PNL-iști. Vorbim de PLx 84 și PLx 85 per 2018. Acest demers va fi finalizat în maxim două săptămâni. Am nevoie de unele informații, pentru că acolo trebuie și o corelare de…tehnică legislativă. Nu cred că raportul va fi de respingere, pentru că de plafonare avem nevoie, va fi cu siguranță, dar trebuie să vedem condițiile exacte”, a explicat deputatul Marius Budăi.

Deputatul Budăi pus pe eșafodul presei pentru dobânzile de 9000% ale IFN-urilor