Deputatul Liliana Minca participa la un proiect lansat de Ziua Bibliotecarului

Deputatul Liliana Minca participa la un proiect lansat de Ziua Bibliotecarului

Cu prilejul Zilei Bibliotecarului din România,astăzi, 23 aprilie 2013, Deputatul PP-DD Liliana Mincă, Președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați și membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, va participa la Palatul Parlamentului, între orele 10.30 – 12.00 la lansarea proiectului ”SEXUL vs BARZA – prima platformă de educație sexuală în format video pentru adolescenți”.

Educația sexuală a tinerilor este una dintre marile carențe ale actualului sistem de învățământ din România, iar țara noastră are printre cele mai ridicate rate din Europa la avorturi și sarcini nedorite la adolescente. Teme precum abuzul sexual sau infecțiile cu transmitere sexuală sunt insuficient cunoscute în rândul adolescenților.

SEXUL vs BARZA – www.sexulvsbarza.ro – este o platformă online care cuprinde videoclipuri scurte de educație sexuală, prin care adolescenții pot înțelege mai bine subiecte precum sexualitatea, respectul față de diversitate, dar și aspecte legate de corp, relații și contracepție. Proiectul este susținut de către Asociația FRONT și este câștigător al Galei ReStart România 2012, un program al TechSoup România. La lansarea proiectului vor participa elevi de liceu, profesori, părinți și bibliotecari, precum și alți factori de decizie. Evenimentul are loc cu sprijinul direct al doamnei deputat Liliana Mincă, Președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Evenimentul este organizat în cadrul Programului Biblionet, în parteneriat cu TechSoup Romania și Fundația Marie Stopes International Romania. Platforma educațională SEXUL vs BARZA va fi susținută și promovată în peste 2.000 de biblioteci publice din România.

Știm cu toții că educația sexuală a fost introdusă ca materie obligatorie în programa școlară începând cu anul 2004. Prin urmare, mai timid sau mai tranșant, fără pudism sau cvasi-secret, cel puțin de aproape 10 ani se face educație sexuală în școli. Cu toate acestea, după un deceniu de acțiune directă sau indirectă asupra percepției tinerilor asupra sexualității,  încă nu avem o metodologie clară în această privință.  Incontestabil, educația sexuală, ca disciplină școlară, dar și ca temă de discuție în familie, este un instrument de formare sau deformare. În funcție de cum se face educația sexuală, aceasta poate fi cu adevărat benefică sau dezastruoasă. Din această cauză cred că trebuie precizat tranșant că educația sexuală nu ar trebui să se reducă la tehnica explicită a actului sexual, protejarea de anumite boli cu transmitere sexuală sau planificarerea sarcinii. Dincolo de aceste aspecte, care au importanța lor, cred că în educația sexuală ar trebui pus accentul mai mult pe disciplinarea sentimentelor și respectul față de persoana cu care vrei să împarți bucuriile trupești. Pe bună dreptate, cineva spunea că fără un reper moral, de multe ori educația sexuală se poate transforma în antieducație.   Dincolo de aceste aspecte, educația sexuală nu trebuie considerată ca fiind apanajul medicilor specializați în planificare familială, pe care mulți tineri îi consultă doar când se află în impas. Să nu uităm că dreptul la educație și implicit educație sexuală este un drept consfințit prin articolul 26 al Declarației Universale a Drepturilor Omului încă din 1948. Tinerii și nu numai, minorii care de multe ori sunt victime ale abuzurilor sexuale, toți cetățenii României au dreptul la îngrijire medicală. Prin articolul 650 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, inclusiv minorii care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul să acceseze serviciile de sănătate sexuală și a reproducerii fără consimțământul părinților. De asemenea, nu trebuie să uităm și că legislația în vigoare reglementează dreptul la confidențialitate.  În altă ordine de idei, trebuie să știți că, în calitate de deputat, Președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse, am semnat propunerea legislativă inițiată de către colegul meu, deputat al  PP-DD, domnul doctor Tudor Ciuhodaru de la Vaslui. Prin această propunere legislativă am cerut modificarea și completarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale. În acest sens, am cerut ca la toate nivelurile sistemului național de învățământ preuniversitar să se includă obligatoriu ore de educație pentru sănătate. Cred  că este o propunere de bun augur, mai ales că educația sexuală nu poate fi disociată de educația pentru sănătate.În concluzie, cred că educația sexuală trebuie să cuprindă metode și instrumente de promovare a ideii de dorință și consimțământ, de responsabilitate în actul sexual și nu trebuie să fie doar o lecție despre confortul propriului corp sau eliminarea inhibițiilor”, susține deputatul botoșănean Liliana Mincă.