Dezvăluiri despre ce se pregătește culturii botoșănene

Dezvăluiri despre ce se pregătește culturii botoșănene

0 797

aionitoaie cultura botosani teatrul vasilache filarmonica flutur HyperionÎntr-o cafenea din municipiul Botoșani, zilnic, diverse personalitați și personulități ale culturii botoșănene se întâlnesc la o cafea lungă și mai pun țara la cale. Asta se întâmplă de ceva vreme. Iar după ce cafeaua este aditivată și cu tradiționala bere, uneori discuțiile mondenilor urbei trec frontiera SF și pătrund pe tărâmul proiectelor pertinente. Din păcate multe astfel de ”convorbiri culturale” rămân la stadiul de disuții. Politicul, lipsa de loby, prostia sau chiar răutatea unor otrepe parvenite prin funcții cheie ale județului îneacă ideile bune sau le îneacă în vitriolul amatorismului. De ceva vreme, fără voia mea, am fost martor la astfel de convorbiri. Din respect pentru sclipirile de genialitate ale clienţilor respectivei cafenele, nu am scris niciodată despre ce se pregătește inculturii de la noi. Pentru că, de fiecare dată, am așteptat și transpunerea lor din sfera convorbirilor pe masa de lucru a unor oficialități. De data aceasta am considerat că trebuie să fiu necioplit și trebuie să mărturisesc despre ce am auzit ”incognito”. O ideiea concepută de managerul Teatrului Vasilache ar putea transforma municipiul Botoșani într-o adevărată capitală culturală. Oficial nu doar declarativ, pe hârtii. După cum știm, o astfel de viziune a avut și primarul Cătălin Flutur, prin 2012. Dar cantonarea municipalității în lentoarea PSD timp de patru ani, a făcut imposibilă dezvoltarea ei.

Iată cum sună strategia gândită de managerul Florcel Aionițoaie pentru transformarea pe veșnicie a Botoșaniului în capitală culturală. Ca punct de plecare se are în vedere constituirea unui ONG a cărei misiune va trebui să fie crearea condițiilor pentru dezvoltarea unitară a infrastructurii culturale. Altfel spus, a fost gândită o structură de comandă unitară la nivelul celor trei instituții de cultură din Botoșani. Prin aceasta s-ar eficientiza managementul și cheltuielile respectivelor instituții. Același proiect ar urma să gestioneze și ”Premiul Național de Poezie” și editarea revistei ”Hyperion”. În momentul de față, cele trei instituții au compartimente subdimensionate, nu au personal suficient. Unificarea lor ar elimina această rpoblemă și ar conduce spre o eficientizare a cheltuielilor. Unificarea Teatrului Vasilache, a Filarmonicii și a Teatrului Mihai Eminescu în cadrul acestui proiect va conduce către existența unui singur manager poentru toate trei, dar cu directori artistici distincți pentru teatre și filarmonică. Tot în cadrul proiectului respectiv se are în vedere reconstrucția clădirii Teatrului Vasilache și transformarea ei în ”clădire verde”. Conceperea în detaliu a proiectului – strategie are în vedere și asigurarea facilităților digitale pentru producție și proiecție de spectacole 3D în regim ”live” și înregistrat. Prima etapă în aplicarea acestei strategii ar fi unificarea celor două teatre din Botoșani, cu o singură conducere, dar cu directori artistici și personal distinct. Altfel spus, Teatrul Vasilache ar urma să devină secție a noii structuri ce s-ar crea prin implementarea unui astfel de proiect.

În altă ordine de idei, părerea noastră, umilă și, poate, neavizată, ar fi că punerea în practică a unei astfel de idei ar fi ideală pentru municipiul Botoșani. S-ar dezamorsa astfel și conflictele existente la nivelul acestor instituții și s-ar dinamiza actul cultural în Botoșani. Rămâne să vedem dacă primarului Cătălin Flutur i-a ajuns la urechi acest proiect și care va fi reacția sa, dar și ce vor spune reprezentanții culturii botoșănene. Vom reveni. Cu siguranță.

Dezvăluiri despre ce se pregătește culturii botoșănene