Dezvăluiri despre mafia care vrea să fure stațiunea de cercetare Popăuți, unică...

Dezvăluiri despre mafia care vrea să fure stațiunea de cercetare Popăuți, unică în Europa. Vezi aici ce a vorbit ”Columbo” cu șeful Academiei

0 845

gheorghe sin popauti ASAS academia botosani hrinca nechifor atanasiu mafiaDe aproape doi ani scandalurile par să nu mai contenească la Popăuți, stațiunea din județul Botoșani unică în Uniunea Europeană pentru rasele de Karakul obținute aici. Tot mai multe voci susțin ipoteza unui complot mafiot, cu implicarea conducerii stațiunii, a unor oameni de afaceri și a unor politicieni locali. Pentru a afla adevărul sau măcar să se apropie de adevăr, reporterii publicației ”Columbo” s-au dus direct la sursă. Adică au discutat, tranșant, cu președintele Academiei.

După incidentul de la Stațiunea de Cercetare Popăuți, de săptămâna trecută, când cercetătorul Gheorghe Hrincă a ajuns pe la urgențe și Medicina Legală în urma unei altercații cu directorul unității, am încercat să punem informațiile cap la cap și să aflăm ce se întâmplă de fapt la Academia de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS) căreia îi este subordonată direct stațiunea Popăuți. Mai ales că cercetătorul Hrincă a susținut că este terorizat la ordinul Academiei și că, lucru foarte grav, distrugerea sau desființarea stațiunii se vrea tot la ordinul ASAS-ului, venit direct de la președintele academiei, profesorul universitar doctor Gheorghe Sin. Pentru acuratețe, vom reda integral discuția purtată cu președintele ASAS București. Pe măsură ce interviul se apropie de final devine tot mai INCANDESCENT.

Columbo: Ce se întâmplă la Popăuți, de ce s-a creat și menținut situația tensionată de acolo, cine spune adevărul sau pe unde zace acesta? Vă întreb în această manieră deoarece am înțeles de la cercetătorul Hrincă de la Botoșani că se încearcă de către ASAS desființarea Stațiunii de Cercetare Popăuți.

Gh.Sin: Asta e o prostie mai mare ca el. Este exclus un asemenea lucru. Stațiunea Popăuți este singura profilată pe creșterea oilor pentru pielicele și este o stațiune cu rezultate care s-au dovedit foarte bune și au fost apreciate de-a lungul timpului. Nici nu se discută așa ceva… Nu s-a discutat niciodată de desființarea stațiunii. Ce se întâmplă… Noi am avut atâtea variante de reorganizare a cercetării, dar stațiunea Popăuți e la locul ei, e acolo unde trebuie să fie… Hrincă să-și continue activitatea. Este o stațiune care, din păcate, o duce greu din cauza lipsei finanțării. Finanțarea, deși e prevăzută în lege, nu s-a aplicat legea. Și banii pe care îi primesc pe bază de proiecte nu sunt suficienți pentru o activitate normală. Toate unitățile de cercetare sunt într-o situație foarte dificilă.

Columbo: Să înțeleg că lipsa de fonduri a condus în ultimul timp și către reducerea personalului de la Popăuți?

Gh. Sin: Da, dar nu numai acolo, la toate unitățile din țară. A devenit neatractivă activitatea de cercetare, atât timp cât un cercetător nu are siguranța locului de muncă și sunt unități de cercetare care nu au dat salariile de luni de zile.

Columbo: Domnule Sin, ajunși în punctul ăsta, inevitabil trebuie să vă întreb altceva. Dacă ar fi să dispară și ultimul cercetător științific de la Popăuți, sau să fie concediat, ar mai fi corect atunci să se numească centru de cercetare? Nu ar conduce spre dispariția stațiunii de cercetare?

Gh.Sin: Ba da, dar eu, cel puțin, nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva.

Columbo: V-am întrebat pentru că Hrincă susține că atitudinea ostilă de acolo este întreținută expres pentru a-l determina să plece și el…

Gh. Sin: Nu, Doamne ferește… Domnul Moroșan, el a fost un cercetător bun. I-am apreciat activitatea. A fost un director… Ciorăscu, care a avut niște probleme, a făcut niște lucruri acolo care nu trebuiau făcute… au fost niște reclamații și l-am schimbat. S-a organizat concurs. S-a prezentat și Hrincă. Dar nu a luat examenul. A fost numit… unul Nechifor.

Columbo: Spuneți că a fost numit. Lămuriți-mă, a fost numit sau a câștigat concursul?

Gh. Sin: Nu, nu, a participat la concurs. Și în urma concursului a fost numit Nechifor… Ăăăă… așa…

Columbo: Am înțeles că, ulterior, ați descoperit că domnul Nechifor nu avea calitatea de cercetător…

Gh.Sin: Nu avea această calitate, dar în lege este un articol care spune că pentru a fi director de unitate nu e obligatoriu să ai grad științific. Și atunci a fost pus ăsta. Nu, mi se pare că întâi a fost numit temporar, până la organizarea concursului. S-a organizat concurs și nu a luat niciunul. Nici Hrincă, nici Nechifor.

Columbo: Povestea cu presiunile făcute atunci asupra dumneavoastră, de către politicienii locali, a fost adevărată?

Gh. Sin: Domnule… deci politicienii nu au făcut presiuni. Deci este adevărat că au venit la mine, când era director acela… Chiorăscu și mi-au spus că acolo se petrec niște lucruri și nu e în regulă și trebuie schimbat. Nu puteau să facă nicio presiune că n-au… Să revenim la concursul cu pricina. Și atunci am pus director pe un cercetător de acolo din stațiune, îmi scapă acum numele și care am înțeles că între timp a ieșit la pensie. Am organizat din nou concurs. Cu probleme. Hrincă a făcut din nou scandal acolo, nu vă spun ce limbaj folosea. Aici, Hrincă a avut ceva la dosar… nu a fost complet sau… oricum, nu a luat Hrincă. Și a luat acest domn care este acum director, Atanasiu, care era cercetător la stațiunea de ovine Secuieni. Asta l-a înfuriat pe Hrincă și pe toate drumurile a spus că… mă rog, ce se vrea… de asta l-am adus pe ăsta, ca să ia oile să le ducă la Secuieni… deci cu distrugerea Popăuților e o chestie care trebuie scoasă din discuție.

Columbo: Mă bucur că și dumneavoastră spuneți așa cum m-am gândit și eu. Ipoteza îmi suna puțin aberant și am întrebat care ar fi acel interes pentru distrugerea stațiunii. Și mi s-a spus că acolo este un Eldorado pentru cineva care vrea să construiască o zonă rezidențială pe amplasamentul fermei Popăuți.

Gh.Sin: Domnule… nu știu… nu vă de ce să spună așa. Să vă spun sincer, acest lucru cred că se regăsește în țară în mai multe locuri. Dacă e să ne gândim așa…Că pune ochii pe… Dar eu nu cunosc care ar fi interesul pentru zona de acolo.

Columbo: Eram convins că acesta va fi răspunsul dumneavoastră. Dar, se acreditează tot mai mult idea, în ultimul timp, că anumite grupări de interese, vor să pună mâna pe stațiunea Popăuți, prin sistemul aplicat la celebra distrugere a institutului ICA, cel care a condus către condamnarea lui Voiculescu. Și în acea poveste și profesorul universitar doctor Gheorghe Sin și Simionescu, alt om de bază al Academiei, au fost implicați. Și se vehiculează că în mod similar se încearcă a se proceda și la Botoșani.

Gh. Sin: Nu, nu, este exclus acest lucru, nu este niciun interes de la noi.

Columbo: Totuși, în urmă cu câțiva ani, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, cel acuzat că îl manevrează pe Ionică Nechifor, ar fi cerut ASAS-ului și Ministerului Agriculturii o anumită suprafață de teren din stațiunea Popăuți. La momentul respectiv ministru al Agriculturii era Valeriu Tabără, care este membru al ASAS l-a refuzat categoric.

Gh. Sin: Nu cunosc acest lucru. Dacă a cerut o suprafață de teren. Dar noi totdeauna ne-am situat pe poziția de a nu ceda nicio palmă de pământ din cel pe care îl au unitățile de cercetare în administrare. Din păcate, domnul Hrincă a avut și probleme de sănătate. Nu știu dacă știți, că a fost internat la un spital de ăsta…care să-l controleze la cap… S-ar spune că e vorba de o depresie dar eu cred că e vorba de ceva mai mult…mă rog, nu cunosc detalii. Dar, din păcate, Hrincă exagerează.

Columbo: Care este soluția în această situație?

Gh. Sin: L-am rugat și pe Hrincă și pe ceilalți… că acest conflict dintre ei este în defavoarea stațiunii, nu atât al lor și ne deranjează. Că și aici, la minister mă tot întreabă: ce e domnule la stațiunea aia. Că dacă continuă așa mai bine îi desființăm , domnule, dacă nu se împacă. Or nu e bine să aibă loc acest lucru. Hrincă să-și vadă de lucru acolo, la laboratorul lui de cercetare și ăsta să se ocupe de administrarea stațiunii care este.

Columbo: Ipotetic vorbind, dacă cei doi nu vor găsi calea de a se împăca, ce se poate întâmpla?

Gh.Sin: … Îmi puneți întrebări de astea la care n-aș vrea să se aducă … să se ajungă în punctul ăsta…

Columbo: Luăm în calcul ce e mai rău.

Gh.Sin: Păi… sunt dați afară amândoi și gata. Dar nu… nu ne gândim la asta. Că nu e bine. Și să vă spun de ce. Hrincă era un cercetătorbun pentru stațiune acolo. Că nu sunt prea mulți acolo la stațiune…

Columbo: Am înțeles că ar fi rămas singurul după ce ceilalți au fost concediați, deși cercetător este și domnul Atanasiu …

Gh.Sin: Cam…cam… nu știu… posibil. Dar un director nu prea mai poate să facă cercetare, că are destule pe cap. Dar dacă Hrincă a rămas singur cum să-l mai deranjeze cineva în stațiune… că el e cercetarea în stațiune… el e stațiunea de cercetare ca atare. Nu înțeleg de ce nu se înțeleg.

Columbo: Stimate domn, nu vreau să vă obosesc prea mult, știind că ațși avut o zi încărcată la Academie. Dar, în măsura în care vreți, răspundeți sau nu. Vorbeam noi puțin mai devreme că de-ar fi să existe anumite interese oculte, de acaparare, de către diverse grupuri, a terenurilor și a stațiunii, dar de care dumneavoastră spuneți că nu știți. Există posibilitatea ca peste capul dumneavoastră să se întâmple așa ceva?

Gh.Sin: Nu. Nici nu doresc și este total ilegal.

Columbo: Și totuși, legal sau ilegal, în țară s-au mai comis astfel de minuni. Unele au ajuns la dosare penale, altele nu.

Gh.Sin: Da, s-au comis. Și știți cum s-au comis? Chiar prin hotărâri judecătorești. Avem cazuri din astea, în care nu mai știi ce să crezi cu justiția.

Columbo: Exact. Vorbim de zeci de oameni implicați, din diverse structuri ale statului, pentru a parafa o astfel de tranzacție.

Gh.Sin: Am avut… avem asemenea situație. Așa este… Dar…

Columbo: Se poate repeta situația la Botoșani?

Gh. Sin: Nu, nu cred. Acum depinde și acolo ce relații… Dacă acolo o să fie mafioții în colaborare cu instanțele și cu organele care conduc județul, e posibil să se ajungă la o asemenea situație… Dar acuma…

Columbo: ASAS-ul riscă să fie pus în fața unui fapt împlinit.

Gh. Sin: Nu, nu riscă, pentru că legea spune așa: că orice modificare a suprafețelor de teren ale unităților de cercetare se face prin lege. Și deci această solicitare trebuie să ajungă în Parlament. În Parlament am fost prezenți de mai multe ori, la asemenea situații și s-a respins.

Columbo: A existat o situație apropiată de ce spuneți dumneavoastră, când, pre vremea lui Țurcanu s-a vrut transferarea stațiunii Popăuți în administrarea și coordonarea Consiliului Județean Botoșani, prin parlamentarii tributari lui Țurcanu.

Gh.Sin: Popăuțiul a vrut să facă o figură pe care a făcut-o președintele Consiliului Județean de la Brăila. Care… acuma… mă rog, mi se pare că e arestat… nu știu… are niște probleme.A luat suprafața de teren prin hotărâre de Guvern. A luat toată suprafața stațiunii Brăila.

Columbo: Pentru a putea decide mai ușor asupra destinației ei…

Gh.Sin: Da și vreau să vă spun acum dumneavoastră. În Guvern când s-a discutat asta, cineva a întrebat dacă pe noi ne-au întrebat asupra a ceea ce vroiau să facă. Dar ministrușl Agriculturii a spus că nu dar că își asumă el răspunderea.

Columbo: Urât…

Gh.Sin: Asta s-a întâmplat. A ieșit hotărârea de Guvern. ASAS s-a opus categoric și atunci s-a ajuns în Parlament și în Comisia pentru Agricultură a fost respinsă hotărârea de Guvern. Și în felul ăsta suprafața de teren a revenit la stațiune. Am impresia că și la Popăuți când au văzut că lucrurile se îngroașă ca și la Brăila, au lăsat-o moale.

Columbo: Maestre, vă mulțumesc pentru amabilitate. Cred că discuția noastră va face puțină lumină în cazul Popăuți.

Gh. Sin: Ați văzut, că v-am răspuns la toate întrebările… Eu mâine dimineață am să-l contactez pe directorul de la Popăuți. Și vă rog pe dumneavoastră să-l contactați pe la 9.00, după ce vorbesc eu cu el, ca să vă primească și să lămuriți ce ar mai fi. Nu m-ați deranjat și altă dată știți bine că vă răspund cu plăcere. Dar vă rog să vorbiți și cu directorul.

Columbo: În regulă. Mulțumesc.

Nu l-am mai putut suna pe Traian Atanasiu, directorul de la Popăuți, a doua zi. Pentru că la jumătate de oră după discuția cu profesorul Sin, am fost contactați de către Atanasiu. În aceași seară. Și întrevederea a avut loc a doua zi. La Popăuți. Preț de vreo 6 ore. Cu bibliorafturile conținând documente ale instituției în față. Ce ne-a spus Atanasiu, ce am descoperit în scripte, cine este omul și cercetătorul Atanasiu, dar mai ales de ce nu se va desființa stațiunea Popăuți, veți putea citi în edițiile următoare.

Dezvăluiri despre mafia care vrea să fure stațiunea de cercetare Popăuți, unică în Europa.