DNA a confirmat ancheta lui COLUMBO. Viceprimarul din Gorbănești trebuie să restituie...

DNA a confirmat ancheta lui COLUMBO. Viceprimarul din Gorbănești trebuie să restituie fonduri europene de peste jumătate de miliard vechi

DNA a confirmat ancheta lui COLUMBO. Viceprimarul din Gorbănești trebuie să restituie fonduri europene de peste jumătate de miliard vechi

Începutul acestui an este negru pentru viceprimarul comunei Gorbănești din județul Botoșani. La 25 ianuarie, DNA Suceava, prin Ordonanța dată în dosarul 87/P/2017, a confirmat ancheta lui COLUMBO (publicație de investigații) din iunie 2017. În august anul trecut, doi consilieri locali din Gorbănești l-au denunțat pe viceprimarul Cristinel Buruiană pentru săvârșirea unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Prin ordonanța dată la sfârșitul lunii trecute, DNA Suceava a clasat cauza, aproape logic. Cel puțin așa arată prima pagină cu soluția pe scurt. Și sigur viceprimarul s-a bucurat la vederea ei. Dar, dacă știe să citească, și mai sigur este că bucuria i-a fost scurtă. În dispozitivul ordonanței cu pricina, pe la pagina 5, procurorul Ciprian Mihai Morișcă arată clar că abia de acum viceprimarul are motive de …insomnii. Ordonanța semnată și de procurorul șef Mihaela Mihai Popa, nu prea lasă loc de interpretare cu privire la sensul unic pe care l-a luat soarta lui Buruiană. Spre Jilava, unde va avea șanse să devină …scriitor. ”Va fi sesizată Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – CRFIR 1 Nord – Est, în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, sună caustic înștiințarea DNA.

16000 de euro primiți de la UE prin firma proprie

La 28.09.2010, Cristinel Buruiană a înregistrat la APDRP cererea de finanțare nr. F 112021010700029, în cadrul Măsurii 112 – Instalarea tnărului fermier, pentru ”Înființarea și dezvoltarea exploatației agricole Buruiană Cristinel în comuna Dngeni, județul Botoșani”. Prin acest proiect, actualul viceprimar a solicitat bani europeni pentru cumpărarea a 3 hectare de teren arabil. Prin contractul de finanțare nr. C 112021010700029 din 12.05.2011, lui Buruiană i s-a aprobat finanțarea cu 68.192 de lei (echivalentul a 16000 de euro), în două tranșe. O lună mai târziu, la 15.06.2011, APDRP i-a achitat viceprimarului prima tranșă de finanțare în valoare de 40.915 de lei. Șase luni mai târziu, la 06.12.2011, Cristinel Buruiană a solicitat să i se aprobe cumpărarea a 5 hectare de teren întruct a negociat mai bine și se încadrează în finanțarea totală aprobată. Solicitarea i-a fost aprobată și s-a încheiat actul adițional nr. 1 din 09.01.2012. Cea de a doua tranșă de bani, în valoare de 27.276,80 de lei, a încasat-o la 31.01.2012. Până aici totul a decurs șnur. Problema este că după încasarea celei de a doua tranșe de bani, potrivit legislației care se aplică solicitanților de finanțări europene, Cristinel Buruiană trebuia să păstreze afacerea timp de trei ani. Afacerea s-a făcut pe PFA BURUIANĂ GH. CRISTINEL. Așa cum a arătat și COLUMBO anterior, DNA a confirmat, în urma propriilor verificări, că PFA-ul viceprimarului a fost radiat de la ORC, la cerere, la data de 18.12.2014. Cum era normal, DNA a solicitat părerea specialiștilor. Prin adresa R15105 din 07.11.2017, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că proiectul de finanțare al viceprimarului s-a aflat în monitorizare până în luna februarie 2015, iar radierea PFA-ului înaintea expirării acestui termen reprezintă o încălcare a prevederilor contractuale. Li s-a mai comunicat procurorilor anticorupție și că proiectul viceprimarului nu a fost controlat de către AFIR în perioada 2014-2015. În Ghidul solicitanților de finanțări prin Măsura 112 se arată clar că fermierii trebuie să restituie întreaga sumă primită dacă își încetează activitatea agricolă mai devreme de 3 ani de la data depunerii solicitării de plată pentru cea de a doua tranșă.

Viceprimarul dat pe mâna Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

În mod la fel de corect, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații, DNA a disjuns cauza și a declinat competența soluționării în favoarea Parchetului de pe lngă Judecătoria Botoșani.

Incompatibilitatea viceprimarului e mare cât ANI

Cristinel Buruiană, actualul viceprimar al comunei Gorbănești, a fost ales consilier local în 2012. Așa cum rezultă și din verificările DNA, acesta avea firma și la acea dată și a păstrat-o până în 2014.  Interesant este că în multe baze de date, potrivit declarațiilor date de către el, la vremea respectivă, la diverse instituții, sediul PFA -ului era la apartamentul său din Botoșani, de pe strada Bucovina. În 2013, când avea deja un an de când devenise consilier local, Cristinel Buruiană, prin Buruiană Gh. Cristinel PFA, cu sediul în Botoșani, strada Bucovina, a contractat un împrumut la bancă, în sumă de 13.000 de lei, conform contractului de credit nr. 145/16/08/2013. Din ipoteca constituită atunci pentru creditul acordat, am aflat că actualul viceprimar, pe atunci consilier local deja, a încasat fix 14.509,36 lei de la APIA cu titlu de subvenție. Tot în 2013, la 8 august, Cristinel Buruiană s-a înregistrat ca fermier la APIA, potrivit adeverinței APIA nr.5 din data amintită.

Viceprimarul și afacerile cu firma fantomă

Potrivit documentelor oficiale, PFA-ul viceprimarului a fost închis , prin radiere, abia la 18 decembrie 2014. Adică, după ce a luat finanțarea europeană. Cu toate acestea, viceprimarul a continuat să facă afaceri, chiar dacă între timp a căpătat un alt statut public. Spre sfârșitul anului 2015, Cristinel Buruiană a devenit viceprimar interimar, până în 2016 când a fost ales pe drept viceprimar. Deși legea interzice viceprimarilor sau primarilor să aibă orice fel de afacere, fie ea și de comerciant neautorizat, viceprimarul s-a gândit că este mai șmecher decât șmecherii. La 25 iunie 2015 a încheiat un contract de închiriere între PFA-ul lui, radiat de circa un an și un cabinet medical. Și, în baza unui contract nul, pe o persoană juridică radiată, inexistentă, viceprimarul a încasat bani din chirie. Nedeclarați niciodată, nicăieri. Interesant este că respectivul contract de închiriere a fost autentificat în aceași zi, prin Încheierea nr. 1213, la notarul public Roman Elena. Ce falsuri o fi prezentat la notar pentru ca acesta să autentifice închiriere dintre PFA-ul radiat și cabinetul medical Drobotă Oana Andreea vom afla, poate, curând. În 2016, în Dosarul 3280/193/2016 aflat la Judecătoria Botoșani, deși era radiată de 2 ani, PFA Buruiană Gh. Cristinel a cerut executarea silită a cabinetului medical și a încă unei persoane fizice cărora le închiriase spațiul din Bucovina. Paradoxal, instanța a admis cererea PFA-ului inexistent, radiat, să execute debitorii amintiți. Nu mai discutăm despre condițiile în care PFA-ul radiat a închiriat spațiul respectiv, având în vedere că obiectul de activitate al PFA-ului era pe agricultură și în nici un caz pe servicii imobiliare.

Dar rămâne de văzut ce va concluziona și Parchetul de la Botoșani, dar și ANI.

DNA a confirmat ancheta lui COLUMBO. Viceprimarul din Gorbănești trebuie să restituie fonduri europene de peste jumătate de miliard vechi