DNA Dorohoianul Nichita si spionajul privat

DNA Dorohoianul Nichita si spionajul privat

0 1035

Gheorghe Nechita IasiDNA Dorohoianul Nichita si spionajul privat. Originar din Dorohoi, județul Botoșani, primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita a stârnit comisarii bau-bau din bârlogul DNA. Astăzi, Iași-ul a fost cotrobăit mai ceva decât contrabandiștii de la vamă. 21 de percheziții a efectuat DNA astăzi dimineață la Primăria Iași, la locuința edilului cu rădăcini în Botoșani, la poliția locală Iași, dar și la o serie de adrese și sedii de instituții publice. Comisarii DNA au declarant Black Day pentru primarul Nichita într-un dosar privind acte de corupție. Primarul este suspectat de corupție cu privire la finanțarea și contractile pentru poliția locală a municipiului Iași. Dosarul este penal, iar faptele vizate au fost comise de la începutul acestui an până când le-a stricat socotelile DNA.

 

Poliția locală transformată în agenție personală de spionaj

„Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise de la inceputul anului 2015 pana in prezent. In cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 21 locatii situate in judetul Iasi, din care trei sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit unor surse, Gheorghe Nichita  folosea Politia Locala pentru efectuarea unor supravegheri operative ale unor persoane despre ale caror activitati era interesat.  Astfel, pentru a cunoaste exact unde se duc si cu cine se intalnesc persoane de care era interesat, Gheorghe Nichita punea politistii sa urmareasca si sa supravegheze acesti oameni. Acesta ii cerea lui Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al politiei locale Iasi, si lui Stefan Avirvarei, sef serviciu politia locala Iasi, sa trimita politisti din subordine in locurile unde stia ca sunt persoanele pe care primarul dorea sa fie urmarite si cerea politistilor sa-l tina la curent cu toate detaliile – cat stau intr-un loc, cu cine se intalnesc, unde pleaca si de unde vin, potrivit surselor citate de HotNews.
Cheltuielile facute cu folosirea masinilor politiei locale in interesul lui Nichita erau decontate de catre Hliboceanu si Avirdanei prin ordine de serviciu in care treceau activitati profesionale si deplasari profesionale.

 

Exmatriculat de la facultate după 9 ani de la înscriere

Gheorghe Nichita  s-a născut la 15 septembrie 1956 la Dorohoi, Botoșani și este primar al municipiului Iași din 2003, după un joc de culise cu predecesorul său, de asemenea botoșănean, Constantin Simirad (acesta a fost primar din 1992 până în 2003 când a fost numit ambasador în Cuba. Din anul 1997, s-a înscris ca doctorand la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității “Al. I. Cuza” din Iași. Domeniul de cercetare ales a fost Managementul serviciilor publice, iar tema de doctorat propusă se intitulează: “Strategii manageriale în serviciile publice”.

Conform unei decizii a Senatului Universității „Al. I. Cuza” din Iași din ianuarie 2007, primarul Gheorghe Nichita, liderul PSD Iași, a fost exmatriculat de către rectorul acestei unități de învățământ Dumitru Oprea, liderul de atunci al PLD Iași. Rectorul a motivat exmatricularea primarului prin faptul că acesta nu susținuse timp de nouă ani nici măcar un referat. Primarul Nichita s-a declarat surprins și revoltat de această decizie, susținând că este victima unei răzbunări politice. În același an, de la aceeași universitate, a fost exmatriculat și deputatul Relu Fenechiu, care a avut ghinionul să ajungă după gratii înaintea lui Nechita.

Fotoliul de primar câștigat prin aranjamente cu un conjudețean

Dorohoianul Nichita a deținut funcția de consilier local în perioadele 1996-1998 și 2000-2003, în ultima perioadă fiind liderul grupului de consilieri locali ai P.S.D. din cadrul Consiliului Local Iași. A urcat pe scara ierarhică a Organizației Municipale Iași PSD, fiind membru în Delegația Permanentă, secretar, vicepreședinte (2001-2003) și apoi președinte al Organizației Municipale Iași a PSD (2003-2005).

În anul 2003  s-a conturat ideea trimiterii primarului Constantin Simirad ca ambasador al României în Cuba.  Pentru a putea deveni primar interimar, la momentul plecării în diplomație a primarului Constantin Simirad, Gheorghe Nichita trebuia să fie viceprimar. S-a luat decizia asigurării unei perioade de acomodare până la asigurarea interimatului la conducerea Primăriei, iar senatorul Solcanu a intervenit pe lângă viceprimarul Vasile Dumitriu, cerându-i să demisioneze și să devină simplu consilier. La data de 16 iunie 2003, viceprimarul Vasile Dumitriu se retrage din funcția de viceprimar, iar consilierul Gheorghe Nichita este ales de către consilierii locali, la propunerea primarului Constantin Simirad, ca Viceprimar al Municipiului Iași. La propunerea primarului Constantin Simirad, lui Gheorghe Nichita i s-au acordat atribuții sporite de către Consiliul Local al Municipiului Iași. În ședința Consiliului Local din 28 noiembrie 2003, Constantin Simirad și-a dat demisia, iar Gheorghe Nichita a devenit primar interimar al municipiului Iași.

Ascensiunea politică

A candidat din partea PSD la alegerile locale din 6 și 20 iunie 2004, obținând în primul tur de scrutin 47,72% din voturi, față de numai 18,63% dintre voturi cât a obținut principalul contracandidat, Dan Cârlan (candidat din partea Partidului Democrat). În turul doi, Gheorghe Nichita a fost ales ca primar cu 59,24% din voturi.

În anul 2005, primarul Nichita este ales ca prim-vicepreședinte al Organizației Județene Iași a PSD, apoi din aprilie 2006 deține funcția de președinte al Organizației Județene Iași a PSD. În decembrie 2006, Gheorghe Nichita este ales ca vicepreședinte pentru Regiunea Nord-Est al Partidului Social Democrat (PSD).

La alegerile locale din 1 iunie 2008, Gheorghe Nichita a candidat pentru un nou mandat de primar al municipiului Iași și a obținut 44,57% din totalul voturilor valid exprimate, aflându-se pe locul I în topul preferințelor alegătorilor. În turul II de scrutin din 15 iunie 2008, Gheorghe Nichita s-a înfruntat cu europarlamentarulDumitru Oprea și a obținut un procentaj de 54,2% din voturile ieșenilor, câștigând un nou mandat de primar. La alegerile locale din 2012 candidatul USL Gheorghe Nichita a castigat alegerile pentru Primaria Iasi cu 59,4% din voturi, pe pozitia a doua fiind deputatul Tudor Ciuhodaru, candidat UNPR, cu 14,3%, potrivit rezultatelor finale.

Asasinul tailor din Iași

Gheorghe Nichita a devenit notoriu pe plan național și a pierdut capital politic în februarie 2013, când, alături de vice-primarul Mihai Chirica, a dispus tăierea alinimentului de tei din centrul Iașiului (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt) și înlocuirea lui cu arbuști japonezi pitici. Acțiunile primăriei au determinat ample mișcări civice de protest, atât locale, cât și naționale.  Profesorul Mandache Leocov l-a criticat pe Gheorghe Nichita pentru ceea ce botanistul român a descris ca o lungă tradiție de incompetență dendrologică și abuzuri ecologice săvârșite de administrația condusă de acesta.

Review overview
Nechita DNA