DOSAR COLUMBO Comuna îngenuncheată de șeicul nelegiuirilor ISIS e minciună Incredibil ce...

DOSAR COLUMBO Comuna îngenuncheată de șeicul nelegiuirilor ISIS e minciună Incredibil ce a fost în stare să facă

2 1515

DSCN2566Nume de cod: Ștefan Dulgheru. Gradul pe care l-ar obține dacă s-ar înrola în brigăzile ISIS este de ofițer superior. Dar preferă să lucreze sub acoperire. Ca primar. În 2012 a fost ales primar al comunei Leorda din Botoșani. Iar opinca-i i s-a transformat în cizmă ghintuită cu care strivește pe oricine îndrăznește să ridice capul din colbul cătunelor leordene sau să vocifereze fără ca dreptul la cuvânt să-i fi fost înscris în previziunile babei Vanga. Bate și tâlhărește în văzul întregii comune și sub privirile zâmbitoare ale ”curcanilor” locali. Întinează tot ce atinge, iar tentaculele intereselor obscure sugrumă comuna. Și nimeni nu crâcnește în fața sa. Nici măcar A.N.I. De procurori ai DNA sau comisari de pe la Dorohoi nici nu mai vorbim. Le va veni și lor rândul. Culmea este că șeicului nelegiuirilor din Leorda îi ies toate pasențele. Iar mulți localnici confundă agonia cu extazul. Prin 2008, când presa îl știa ca fiind doar un simplu țăran, Dulgheru a turnat la 112 un polițist care încurcase apa plată cu pălinca și, clătinându-se asemeni unei trestii vroia să-l sancționeze pe viitorul primar. Ulterior, cei doi au devenit prieteni. Polițistul este tot șef de post, iar țăranul Dulgheru a devenit primar. Și mare baron local. Ba ca să fie sigur că nu lipsește nicio piesă din mecanismul creat, în 2015 s-a făcut cumătru cu fostul șef al județului, Florin Țurcanu. Cumătrul a ajuns la ”corecție”, iar primarul a devenit tartor comunal. Ba ca să fie oamenilor clar că el este și legea și justiția din localitate, chiar în noaptea alegerilor din acest an nu s-a dat înapoi de la atacarea unei tinere care a îndrăznit să-l filmeze în timp ce o îmbrâncea pe o bătrână. Vinovată era bătrâna. Aceasta avusese obrăznicia să îi spună șeicului nelegiuirilor că dacă s-a văzut cu sacii în căruță nu e frumos să înjure lumea. Dar Dulgheru nu numai că înjură, dar se și jură. Pe tot ce poate. Că e nevinovat. Are însă un mare ghinion. Cu cât țipă mai tare, cu atât apar mai multe dovezi care atestă regimul fanariot impus de el în comună.

Pe barosăneală. Cu primarul în rol de zmeu și șef de poliție…pe post de arbitru neprihănit

Despre năzbâtia din noaptea votării am scris. Și am publicat și două clipuri video care atestă clar cum se dă rotund Dulgheru că tot el e primar, dar și cum se repede ca o hienă asupra tinerei care îl filma. Contactat telefonic de către reporterii noștri, șeicul nelegiuirilor reales primar de frică, a negat totul, susținând că vrea să vadă filmele. Și le-a văzut. Apoi nu a mai fost deschis dialogului cu presa. Cu siguranță problemele edilitare l-au împiedicat, dar și reporterii noștri prea au continuat investigația fără să aibă acordul primarului bătăuș. Ei bine, între timp am reușit să o găsim și pe tânăra atacată de primar. Și, pentru că aceasta , ca și alți cetățeni, a susținut că șeful postului de poliție și celălalt agent se amuzau de toată scena în loc să intervină, am ținut morțiș să avem o discuție și cu șeful de post. Și am avut. Poziția acestuia a fost una marca Dulgheru. ”Nu eram de față. Când am ajuns acolo, deja conflictul era…trecut. Și i-am spus fetei să aducă o plângere la poliție. Și ea nu a mai adus plângerea nici în ziua de azi. Nu eram acolo… Domnul Sorin (n.r.: celălalt polițist) era la secția de vot. El era în secția de vot și eu eram la Primărie. Și am auzit acolo… ceva discuții, am auzit țipând ceva… huiduieli am auzit… mai multe. Și m-am dus repede acolo. Și aia … fata mi-a spus că într-adevăr așa a fost… Și i-am spus să aducă plângere”, ne-a declarat agentul șef principal Dănuț Macovei.

Victima nelegiuiților: ”Tata lucrează la Primărie. Îmi este frică să nu se răzbune pe el”Andreea Ciocanel Leorda

Una din filmările incriminante a fost făcută chiar de către Andreea Ciocănel, tânăra agresată de primarul Ștefan Dulgheru. Pentru a evita orice interpretare tendențioasă, vor reda dialogul pe care reporterul ziarului Columbo l-a avut cu aceasta.

Andreea Ciocănel: Îmi este frică de tatal meu care lucrează la această primărie… Să nu-i facă rău, el are și o vârstă, e și bolnav. Dar vă zic clar că primarul minte, puteți veni în Leorda să vorbiți cu omenii…

Columbo: nu trebuie să vă fie frică. De acum nu va mai îndrăzni să zică sau să îi facă ceva tatălui dvs. Pentru că se știe. Ba dimpotrivă, dacă nu ar fi ieșit la iveală toată povestea era foarte posibil să îl dea afară. Dar așa nu mai îndrăznește

A.Ciocănel: Aveți dreptate, nu-l va da acum, dar cu siguranță se va răzbuna pe el în așa fel încât să cedeze psihic. Îl cunosc pe primar foarte bine.

Columbo:  Decizia e a dvs. Lănțișorul vi l-a dat înapoi?

A.Ciocănel: Nu, că mi l-a rupt când s-au aruncat toți trei pe mine, fata lui, ginerele lui și el. În filmulețul de 16 secunde, când mă înjura e vocea domnului Dulgheru, atât am putut prinde, că m-a văzut că filmam și a sărit să-mi ia telefonul și în momentul ăla mi-a rupt și lănțișorul.

Columbo:  Tot ce au făcut ei sunt fapte penale…

A.Ciocănel: știu, mi s-a zis. Frică mi-e de tatăl meu, atât.

Columbo:  Vă înțeleg. Dar să nu vă fie frică

A.Ciocănel: Și poliția din Leorda nu face nimic… se uita și râdea. Poliția a mers cu domnul Dulgheru Ștefan și au cinstit la clubul de la Leorda. Eu dacă mă duc la poliție tot pe mine mă găsește vinovată.

Columbo:  Dar poliție nu este doar acolo. Există poliție județeană. Știți cine erau polițiștii? Cei care au privit și râdeau?

A.Ciocănel: Macovei și Sorin, polițiștii de la Leorda.

Columbo:  Am înțeles. Ei sunt plătiți din bani publici să vegheze la liniștea și ordinea în comunitate, nu să îl slujească pe primar…

A.Ciocănel: O să zică că eu sunt vinovată, credeți-mă, că am avut de a face cu ei și tot mie mi-au dat amendă.

Columbo:  Erați pe un spațiu public, afară. Aveați voie să filmați. Nu au ce să facă.

A.Ciocănel: S-au întâmplat multe în seara aia, a jignit pe multă lume. Asta-i România. Românul de rând nu va avea niciodată dreptate…

Columbo:  Ba da, domnișoară. Dar doar atunci când 10 sau 100 ca tine se vor uni.

A .Ciocănel: Corect. Dar in Leorda trebuie să știi de frica primarului.

Columbo: Dar ce a avut cu bătrâna?

A.Ciocănel: El ne fugărea ca pe niște animale acasă și bătrâna a zis ”în loc să ne mulțumești, ne fugărești”. Era nemulțumită de vocabularul lui domnul primar.

A.N.I, buturuga mică dintre două mandate

La începutul lunii martie, anul acesta, un fermier din comuna Leorda. Mihai Cristinel Turculeț, a trimis o Lenuta Andronic Leordascrisoare Agenției Naționale de Integritate (ANI). Scrisoarea nu a fost una de dor și drag pentru realizările primarului Ștefan Dulgheru. În epistola sa, Turculeț a cerut ca inspectorii ANI să verifice eventualele conflicte de interese cu privire la edilul comunei Leorda. La 25 martie 2016, prin adresa nr. 13478/G/II/25.03.2016 Inspecția de Integritate i-a răspuns că se va face verificarea activității primarului Dulgheru, urmând ca Turculeț să fie înștiințat asupra constatărilor făcute. Nu știm ce a cerut cu exactitate Turculeț Sau dacă a știut să direcționețe inspectorii ANI către adevăratele conflicte de interese puse în cârca primarului. Dar verificările noastre sumare au scos la iveală o serie de aspecte. Foarte interesante. Cel puțin pentru ANI. Convinși fiind că Turculeț va înștiința pe cine trebuie despre ceea ce vom scrie mai jos, suntem curioși dacă pe edilul în funcție îl mai prinde toamna în fotoliul de primar. Sau, la scurt timp după înmânarea noului mandat de primar, edilul va fi nevoit să își ia tălpășița iar localnicii să fie nevoiți să voteze din nou.

Bomba cu ceas de sub aripa primarului

Primul care ne-a atras atenția asupra unei posibile mârșăvii a fost Titi Angheluș, fost consilier și fost viceprimar. Acesta ne spusese că anterior primarul a înființat o cooperativă agricolă prin care a luat tot imașul comunei și, evident, subvențiile date de stat. Ulterior, în timpul celuilalt mandat, Dulgheru ar fi transferat cooperativa agricolă altor persoane, continuând să o managerieze din umbră. Ștefan Dulgheru nu a negat vreo implicare în afacerea cooperativei. S-a disculpat, cum a putut și a dat vina pe consilieri. Dacă e musai să fie cineva vinovat… ” Să vă spun care este problema. Primăria, în primul rând, nu are pajiște comunală. Are comuna și Consiliul Local dispune de ea. A doua problemă. Orice închiriere se face de către Consiliul Local. În baza unei hotărâri. Prima hotărâre a fost de evaluare a pajiștii. Dată de către Consiliul Local, că am voie să fac evaluarea. Apoi a fost o hotărâre de luare la cunoștință. Apoi a urmat contractul cadru, făcut de către Consiliul Local, trecut iar prin hotărâre de Consiliu. O altă hotărâre a desemnat o persoană pentru semnarea acelui contract de concesiune. Eu apar, într-adevăr, dar, hotărârea Consiliului Local spune că primarul, ca și ordonator principal de credite, semnează contractul de concesiune. Ba mai mult, toată această pajiște este luată de către asociația crescătorilor de animale. Le-am spus să facă denunț unde vor ei, dar să nu mă murdărească în campanie”, a spus Ștefan Dulgheru, primarul devenit șeic al nelegiuirilor din Leorda.

Libertatea și Prietenia trece prin telefonul primaruluiseicul nelegiuirilor stefan dulgheru primar leorda cooperativa leorda

Cooperativa agricolă despre care și oamenii și primarul spun că a luat pajiștea este ”Cooperativa Agricolă Libertate și Prietenie” Leorda, având codul fiscal 26716497, înființată și înregistrată în martie 2010. Ultimele înregistrări publice  despre această cooperativă apar la 31 decembrie 2013. Conform catalogului Pagini Aurii, dar și potrivit altor baze de date, activitatea principală a cooperativei este ”Comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”, căreia îi corespunde codul CAEN 4621. Fără niciun angajat, la sfârșitul anului 2013 a raportat o cifră de afaceri de 126596 ron, cu un profit de 59485 ron. În 2015, potrivit evidențelor contabile înregistrate la Ministerul Finanțelor Publice sub numărul 90174 din 4 septembrie 2015, cifra de afaceri pe 2014 s-a prăbușit față de anul anterior, fiind de doar 5665 ron. Ceea ce este foarte interesant, este că în toate aceste baze de date, dar și în alte evidențe precum cele de la Camera Agricolă Botoșani sau Direcția Agricolă Botoșani, la sfârșitul anului 2013 persoana responsabilă de cooperativă apare ca fiind Dulgheru Mihai. Tată, frate sau fiu al primarului Ștefan Dulgheru, aproape că nu mai contează. Pentru că, în respectivele evidențe, lângă reprezentantul cooperativei, apare numărul primarului, în funcție atunci, ca și acum. Și astfel se dovedește nu doar conflictul de interese, astfel cum este el prevăzut de legile românești, ci și implicarea directă a primarului. În 2013, președinte al cooperativei a devenit Lenuța Andronic, o cooperatoare din comună. Având în vedere că Ștefan Dulgheru a devenit primar în 2012, datele ecuației nu se schimbă.

Legea și Codul Penal ard valiza șeicului de Leorda

Conflictul de interese nu îi poate aduce primarului doar o sancțiune din partea ANI. Dacă totul este real, edilul riscă să răspundă și penal și, în același timp, să fie suspendat din funcție dar și să i se interzică să mai ocupe vreo funcție publică. Art. 75, lit.a, b) și f) din Legea 393/2004 spune că ”Bottom of FormAleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […]; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; […];o asociație sau fundație din care fac parte ”.

În același timp, art. 301 din Codul Penal stipulează clar că ”Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Iată ce spune și A.N.I: „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Ce va urma, vom vedea. Cert este că vom urmări și noi, cu interes, modul în care inspectorii ANI vor instrumenta acest caz. La fel cum vom încerca să aflăm și în ce stadiu se află dosarul pentru abuz în serviciu aflat în lucru la  Poliția Dorohoi.

DOSAR COLUMBO Comuna îngenuncheată de șeicul nelegiuirilor ISIS e minciună Incredibil ce a fost în stare să facă