Dosar COLUMBO Cum reușește un șef de județ și camarila să scoată...

Dosar COLUMBO Cum reușește un șef de județ și camarila să scoată aur din piatră seacă. TOTAL NECENZURAT

2 2531

În anul 2006 este  înființată societatea SC CONPROIECT – AKY SRL, Botosani. Direct sau indirect, înființarea conproiect akys-a făcut prin ing. Achiței Cristian- Vasile, la acea vreme angajat la Inspecția în construcții.

În anul 2008, Achiței îl susține la președinția CJ Botoșani pe Mihai Țâbuleac. Împotriva estimărilor inițiale, Țâbuleac a câștigat președinția și, o perioadă scurtă de timp, Ahiței este vicepreședinte CJ Botoșani.

SC Conproiect AKY SRL nu este compatibil cu noua funcție. Se pare că lucrurile nici nu mergeau foarte bine. Pentru redresare, se ia o decizie importantă. Se schimbă acționariatul. Achiței nu mai are nici o responsabilitate. Și se zice că nici n-a avut…  Administrator devine un prieten de famile, Eugen Dorel  Sănăuțanu.

Sănăuțanu a activat o perioadă de timp în zona ONG-urilor derulând o serie de proiecte cu finanțare diversă. Interesant, deși, conform datelor de la ANAF, SC Conproiect AKY SRL a fost înfințată în anul 2006, consilerul județean Florin Dan Bulgaru a lucrat începând din iulie 2005 până în 2008 la această societate, în funcția de Șef serviciu compartiment Administrativ, ocupându-se de coordonarea activității compartimentului eugen sanautanuadministrativ, resurse umane, protecţia muncii și PSI. Nu sunt cunoscute măsurile luate  de către Bulgaru împotriva propagării incendiilor și limitării dezastrelor produse de către acestea.

x Cifra Profit
2006 155820 60082
2007 838598 542812
2008 1295627 540106
2009 926631 278347
2010 277384 12432
2011 696340 303175
2012 1180793 303753
2013 2914596 574373
2014 3542302 590165

cristian achitei consiliul judetean botosani aky conproiect

Vorbe și cârcoteli

Odată cu venirea lui Achiței în funcția de vicepreședinte CJ Botoșani, și funcționarea societății  SC Conproiect AKY SRL are un reviriment vizibil în anii 2008 și 2009 la cifra de afaceri deși este criză. Desigur Achiței Cristian Vasile nu are nici o legătură cu această societate. Sunt doar vorbe  și cârcoteli.

Tot în anul 2008, Achiței candidează la funcția de deputat. Este învins de Florin Țurcanu. Unii zic că a făcut blat. În acea perioadă,  Sănăuțanu declara că este o simplă coincidență între AKY și Achiței. Oricum, între campania lui Achiței și stabilirea stafului de campanie la sediul firmei SC Conproiect AKY SRL, de pe Calea Națională nr. 229, orice coincidență nu e deloc întâmplătoare. De fapt, dacă nu ar fi anumite evidențe oficiale, nici nu s-ar ști unde este sediul firmei pentru că nu există nici o firmă, nici un semn cum că ar fi o oarece activitate. Doar birouri discrete.

Vineri, 11 iulie 2014, Inaugurare drum comunal Hudești – Alba – Baranca

Autorităţile locale din Hudeşti au inaugurat drumul comunal care face legătura între localităţile Alba şi sediu conproiect aky achiteiBaranca, drum care a fost distrus de calamităţile din 2010. În aceste condiţii foştii sinistraţi cărora statul le-a refăcut casele după inundaţii au acces la drumul naţional Dorohoi-Darabani.

Cei şase kilometri de drum au fost construiţi de Asocierea S.C. Tehnic Asist (cercetată acum de DNA)  şi Con Proiect AKY, valoarea investiţiei fiind de peste 5 milioane de lei. Proiectul „Refacere şi modernizare drum comunal DC 83A, Alba-Baranca, km 0+200 – 6+000” a fost executat cu fonduri FEADR, Măsura 322. Relația între Achiței și SC Conproiect AKY SRL se pare că e întradevăr întâmplătoare, dar de durată.  Relațiile de colaborare sunt vechi.

Astfel, în luna mai 2007, Comisia Tehnico – Economică a  Consiliului Județean,  ce are în componeță reprezentanți ai Inspectoratul Județean in Construcții, îsi dă avizul pentru diferite viitoare investiții. Contractanții prezintă studiile de fezabilitate efectuate.  Proiectul de reabiltare  a DJ 282H, contractat de către SC Conproiect AKY SRL, a fost susținut în cadrul acestei comisii de către consilerul județean ing. Cristian Vasile Achitei – inspector în cadrul Inspecției Județene în construcții. Explicația,  Sănăuțanu era răcit și avea laringită și Achiței i-a ținut locul.

La schimb, în acea perioadă, venind în sprijinul Inspecției Județene în Construcții,  Sănăuțanu pune la masina B 555 aky condusa de spiridondispoziția acesteia mașina firmei. Fără nici un motiv financiar. Patriotic. Cu această mașină proprietate a SC Conproiect AKY SRL, inginerul Achiței controla drumurile din județ.

De atunci, ”Loganul” vechi, condus de Constatin (Costel) Spiridon, e acum Duster cu număr ascuns de ochii lumii, BT-555-AKY.

Această mașină, condusă așa cum am spus de Costel Spiridon, este parcată, adesea,în față la vechea primărie (față în față cu restaurantul Miorița). Oricum, SC Conproiect AKY SRL este o societate din ce în ce mai prosperă și poate să facă și gesturi caritabile, cum ar fi acela de a pune la dispoziția unui vicepreședinte de consiliu județean sărac, o  mașină  din flota proprie, care să acționeze pentru binele județului.

Întâmplător, dar absolut întâmplător, tot la vechea primărie, incubatorul de afaceri adică, în anul 2014,  prin  Anexa la H.C.L. nr. 246 din 30 august 2014, primește spațiu pentru birouri o firmă nouă,  S.C. CONDOR OPTICS S.R.L.  Nu spunem și nu afirmăm nimic despre faptul că la acea ședință  președinte de ședință a fost și a semnat consilierul local Daniel Ovidiu Luca. Hotărârea  va fi dusă la îndeplinire de către SC Locativa SA unde d-na Carmen Achiței este Director economic.

Tot întâmplător, fără știrea multora, această societate, nou-nouță – S.C. CONDOR OPTICS S.R.L.,  înființată în anul 2013, are aceeași adresă cu SC Conproiect AKY SRL, adică în Botoșani, dar de data aceasta pe Str. Arcului nr. 4.  Tot din întâmplare, directorul unei firme de proiectare drumuri (Sănăuțeanu), împreună cu costel spiridonșoferul de Duster (Spiridon), sunt acționarii acestei firme specializată în realizarea, optimizarea, găzduirea și întreținerea site-urilor web.  Oricum există o asemănare flagrantă între cele două societăți: amândouă se ocupă de întreținere.

Acționarii și directorii noii societăți reușesc să obțină un contract foarte complicat, întrucât banii sunt de la UE iar acolo OLAF-ul nu prea glumește. Să fie la ei. La noi, e cu totul altfel.

Prin acest proiect, derulat de către ANOFM – Calitate, Eficienţã şi Servicii Profesioniste în Serviciul Public de Ocupare din Regiunile Nord-Eest, Centru şi Sud-Muntenia CESP SPO,  a fost scos la licitație tocmai acest serviciu: creare și întreținere site proiect. Și cine se pricepe cel mai bine la întreținerea site-urilor web, ing. de drumuri, vicepreședinte CJ Botoșani, prieten și coleg cu directorul ANOFM Teodor Dumitriu, nimeni altul decât  Cristian Vasile Achiței. Pentru munca prestată, (nu știm dacă în calitate de inginer sau ca vice) Achiței primește, după plata tuturor taxelor, suma de 7691 lei.

Societatea aceasta, condusă de șoferul unei firme importante, reușește ce nu reușesc multe alte firme din țară: să-l bată pe Ghiță acasă la el – optimizarea paginilor web.

Desigur, Caietul de sarcini a fost aprobat de către managerul de  proiect, Teodor Dumitriu , avizat de responsabilul financiar Brumă Maria și întocmit de către coordonatorul de achiziții proiect, ec. Anca Apăvăloaie –  fina de cununie a familiei Cristian și Carmen Achiței. Evident,  d-na Carment Achiței, nu putea sta departe de afaceri. Domnia sa este foarte talentată și bună profesionistă. A fost o perioadă chiar director economic la Locativa Botoșani.

Făt Frumos și alte afaceri marca AKY

În această perioadă, în afară de serviciul de director cu 8 ore pe zi, domnia sa lucra și în calitatea sa de alina petrarucontabil autorizat și recunoscut. A obținut niște sume frumușele din activitatea de contabil. Oricum ea ținea casa. Soțului, Cristian, banii îi ajungeau doar de țigări. Grosu ea îl aducea. De aceea s-a gândit să înființeze o societate comercială cu obiect de activitate: Activităţi de consultanţă pentru afaceri si management. Societatea a fost înființată împreună cu o bună prietenă, Alina Petraru. Societatea a crescut ca Făt Frumos. Făt Frumos nu știm dacă creștea din privirea acestor două doamne, dar sigur societatea da.

SF-uri. La drumuri, poduri și…

Societatea scrie SF despre drumuri și poduri. Se poate vedea în tabelul de mai jos. Unii zic că această Alina ar fi tot o fină a familiei Achiței.

  x Cifra Profit
1 2006
2 2007
3 2008
4 2009
5 2010
6 2011 13580 -5724
7 2012 20000 11671
8 2013 106787 77459
9 2014 132500

Că afacerile merg bine, stă mărturie și faptul că d-na Achiței Carmen investește, din patriotism, în terenuri agricole. Dar despre acest capitol, legăturile cu județul, precum și alte telenovele în care apar actori celebrii din școala de teatru a unor partide politice, candidați de prin Botoșani sau de prin județ, toți cu același numitor politic comun, vom relata în viitorul apropiat.

Dosar COLUMBO Cum reușește un șef de județ și camarila să scoată aur din piatră seacă. TOTAL NECENZURAT

(N.B:: acest material poate fi considerat publicitate, dar oricum ar fi privit/citit trebuie tratat cu maximă seriozitate. Mai ales că și cele prezentate azi, dar și episoadele care vor mai urma aici, sunt destinate DNA. Așa spun sursele noastre, semnatari ai dezvăluirilor)