DOSAR COLUMBO Mafia siciliană e minciună pe lângă ce se întâmplă într-o...

DOSAR COLUMBO Mafia siciliană e minciună pe lângă ce se întâmplă într-o comună. Jaf pe față cu complicitatea statului

La Piovra în varianta autohtonă ar suna simplu: administrația publică din Gorbănești, județul Botoșani. De ani de zile, în comuna respectivă se fură banii publici și ai statului, ca în codru, la adăpostul complicității sau impotenței instituțiilor statului cu atribuții coercitive. Colbăiala publică este noua strategie a instituțiilor precum DNA, ANAF, ANI, DGA și care or mai fi. Adică, dacă vaietele dintr-o comună se aud prea tare, caii de bătaie ai instituțiilor amintite sunt trimiși să se prefacă a face ordine dar cu misiunea clară de a acoperi ilegalitățile și a crea impresia că lucrurile se mișcă. Și, în atare situație, șmecherii comunelor ajung să comită ilegalități care întrec orice imaginație. Că este așa o dovedește ultima năstrușnicie a Primăriei din Gorbănești. Miliarde din bani publici fituiți peste noapte, fără aprobarea Consiliului Local, cu recepții făcute în biroul primarului, cu documentații înnădușite de falsuri pentru a crea impresia de legalitate.

La 14 iunie anul acesta, prin proiectul de hotărâre 3543, aleșii locali admiteau, cu ochii închiși, ”stabilirea Gorbanesti gica iliescu becuri electromagnetica DNA mafiaunor măsuri în vederea realizării Programului Iluminat stradal cu lămpi LED și panouri fotovoltaice în localitățile comunei Gorbănești”. Studiul urma să fie făcut de către Trodonic SRL din localitatea Roșu, București. Dar, culmea hărniciei în administrația publică din lume,din toate timpurile, este că de la ”stabilirea unor măsuri” până la finalizarea execuției și recepția intempestivă nu a apărut nicio hotărâre care să vizeze aprobarea unui proiect de execuție și execuția propriu-zisă. Și pentru ca nu cumva să se răzgândească cineva sau să apară cârcotași care să arunce în aer noua afacere a primarului Gică Iliescu, execuția a început în aceași zi cu semnarea contractului, la 6 iulie, pe 14 iulie s-a finalizat lucrarea iar recepția s-a făcut pe 19 iulie. Efortul financiar nu a fost mare, pentru stilul Primăriei din Gorbănești. 360 de becuri au costat 516.000 ron, adică peste 5 miliarde de lei vechi. Adică un bec a costat peste 15 milioane de lei vechi. Și ca afacerea să fie completă, chiar dacă investiția s-a făcut fără proiect aprobat legal, studiul aprobat prevedea necesitatea unei investiții în becuri LED cu panouri fotovoltaice. LED-urile au apărut repede prin comună. Mai puțin panourile fotovoltaice care lipsesc cu desăvârșire. Mai știm că, la un moment dat, în dezbaterea proiectului pentru realizarea unui studiu privind necesitate investiției primarul Gică Iliescu ar fi solicitat să se modifice proiectul gândit de el, în sensul să se scoată din exprimare și uz sintagma ”cu panouri fotovoltaice”. Amendamentul a fost aprobat, dar forma finală a Hotărârii de Consiliu Local a fost fără a se ține cont de propunerea inițiatorului proiectului. Noua lege a achizițiilorgorbanesti iluminat public proiect studiu (1) publice, 98/2016, spune că ”în cazul lucrărilor, achiziţionarea directă poate fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei, fără TVA”. Pentru ca treaba să meargă șnur și în privința acestei investiții, fără licitație, valoarea în contractul cu becurile din Gorbănești a fost stabilită fix la limita prevăzută de lege. Și nu a mai fost necesară organizarea unei licitații care ar fi presupus existența unor proiecte clare de investiție, a unei hotărâri de CL, etc. Plus că în cazul unei licitații exista riscul enorm ca participantul clasat eligibil să nu fi fost cel agreat de Gică Iliescu.

Lucrarea a fost făcută cu firma Electromagnetica SA, în baza contractului 3939 din 6 iulie 2017. Și, pentru ca cei avizați să-și facă o imagine de ansamblu asupra afacerii patentate de Gică Iliescu, precizăm că lămpile montate pe stâlpii din comuna Gorbănești sunt de tipul City Eco 35W. Adică lămpi care, pe piață, au valori mult sub cele plătite de primărie. În privința comodității sau impotenței celor de la DNA și instituțiilor surori, cea mai uzuală scuză este că nu știau sau că cineva trebuie să le facă sesizare scrisă pentru ca ei să se miște din birourile transformate în stațiune până la pensie. Așa că, potrivit surselor noastre, DNA a primit recent și o plângere cu privire la modul cum s-au pus becurile din Gorbănești. Rămâne de văzut dacă procurorii vor face excursia de rigoare la Gorbănești și dacă se vor dovedi că își cunosc meseria și nu sunt doar zarzavagii de tarabă. Dar e de înțeles cât timp inclusiv pegorbanesti iluminat public proiect studiu (2) sigla lor cumătra Justiție este postată cu eșarfă pe ochi. Adică oarbă, instruită să nu vadă dar să ”taie” potrivit cu ordinele mafiei. Și dacă nu este așa, nu e nicio problemă. DNA are alegerea de a ne dovedi oricând că nu avem dreptate. Absența oricărei reacții din partea lor reprezintă, încă odată, confirmarea spuselor noastre.

DOSAR COLUMBO Mafia siciliană e minciună pe lângă ce se întâmplă într-o comună. Jaf pe față cu complicitatea statului