DOSAR COLUMBO Pinocchio există, trăiește și este viceprimar la Gorbănești

DOSAR COLUMBO Pinocchio există, trăiește și este viceprimar la Gorbănești

În plină descindere a DNA, Curții de Conturi și Poliției prin afacerile administrației din comuna Gorgbănești, județul Botoșani, Columbo (ziar tipărit) mai vine cu o dezvăluire. Viceprimarul comunei Gorbănești, Cristinel Buruiană pare să fie cel mai corupt funcționar public al momentului. Și totul a pornit de la mărturia unui fost consilier local, cu privire la lucrările executate în comună de II Buruiană Ramona Marta. Inițial viceprimarul a negat vehement, cu convingere, că nu are nicio tangență cu persoana în cauză. Ulterior, pus în fața probelor obținute de Columbo, viceprimarul a încercat să joace șotron printre mărturii, miștocăreli și oina declarațiilor publice. Cert este că ANI nu mai are nevoie de nicio investigație sau de ani buni de căutat acul în carul cu fân pentru a demonstra incompatibilitatea viceprimarului. Columbo (ziar tipărit) îi pune pe tavă, în spirit cetățenesc/civic, tot ce are nevoie.

Viceprimarul, sora și surpriza din aproape 7 miliarde de lei vechi

După prealabile verificări, am descoperit că viceprimarul Cristinel Buruiană nu este deloc străin de Ramona Marta Buruiană și II-ul ei. Și, ulterior, Cristinel avea să mărturisească, jovial, că este sora lui și atât. În rest nu știe nimic, nu are nicio legătură cu afacerea ei și alte asemenea, gogonate. Că minte cu nevinovăția afișată pe chip o dovedește arhivele unui cabinet de avocatură de prin capitală, unde, la 4 iunie 2014 s-a înregistrat un Aviz de Ipotecă Imobiliară. Mergând pe firul informației, bănuiala s-a confirmat. În 2014, II Buruiană Ramona Marta, înființată tot în 2014,  a contractat un împrumut de la Banca Sanpaolo sucursala Botoșani în valoare de 678.841 de ron, prin contractul 192/24.04.2014. Din respectivul dosar de creditare am aflat că viceprimarul Cristinel Buruiană,pe atunci consilier local, a garantat respectivul împrumut cu toată averea sa, de atunci și viitoare, cpnform contractului de fideiusiune 455/24 aprilie 2014. Interesant este că, în datele oferite băncii ca fiind informații de contact ale Intreprinderii Individuale Buruiană Ramona Marta, numărul de telefon al II-ului este de fapt al actualului viceprimar de Gorbănești. În același an, II-ul în care Cristinel Buruiană apare ca persoană de contact a accesat o finanțare europeană pentru o fermă amplasată pe la Iacobeni, Dângeni. Există indicii că în perioada instrumentării dosarului de finanțare surioara Buruiană Ramona Marta nici măcar nu ar fi fost acasă, era plecată în Italia. Ba chiar la un moment dat, când cei de la AFIR trebuiau să vină la verificările de rigoare, viceprimarul, pe atunci consilier local, ar fi achitat costul biletului de avion dus-întors pentru ca Ramona Marta să ajungă rapid acasă iar cei de la AFIR să nu descopere că cea finanțată nu are nici în clin nici în mânecă cu ferma în care s-au pompat bani europeni. Dar asta este altă poveste. Cert este că în jurul viceprimarului pare să se fi creat un fel de supapă pentru stoarcerea fondurilor europene către ferme mai mult sau mai puțin viabile, mai mult sau mai puțin reale.

Hop și afacerea viceprimarului pe bani europeni

Dacă legea spune că orice consilier local este incompatibil cu anumite afaceri sau funcții, se pare că pe Buruiana Cristinel viceprimar Gorbanesti pinocchioCristinel Buruiană îl doare în boscheții din spatele Primăriei Gorbănești. Că doar legile sunt pentru prostime, nu pentru cei cu funcții publice. Actualul viceprimar a avut un un PFA înființat în 2011. În 2012, după ce a fost ales consilier local, a accesat o finanțare europeană pe Măsura 112 din PNDR 2007-2013 pentru înființarea unei ferme la Dângeni. În 2013, potrivit Listei beneficiarilor pe anul respectiv, existentă la ministerul de resort, Cristinel Buruiană a primit 16.000 de euro pentru ”Instalarea tânărului fermier”. Interesant este că în multe baze de date, potrivit declarațiilor date de către el, la vremea respectivă, la diverse instituții, sediul PFA -ului era la apartamentul său din Botoșani, de pe strada Bucovina. În 2013, când avea deja un an de când devenise consilier local, Cristinel Buruiană, Buruiană Gh. Cristinel PFA, cu sediul în Botoșani, strada Bucovina, a contractat și el un împrumut la aceași bancă, în sumă de 13.000 de lei, conform contractului de credit nr. 145/16/08/2013. De data aceasta, cea care a garantat pentru el a fost surioara sa, Ramona Marta. Facem precizarea clară că e vorba de Ramona Marta Buruiană și nu de Ramona Buruiană, cea din urmă fiind soția sa, angajată la Ovisim Botoșani la 30 de metri de locuința lor din Botoșani. Din ipoteca constituită atunci pentru creditul acordat, mai aflăm că actualul viceprimar, pe atunci consilier local deja, a încasat fix 14.509,36 lei de la APIA cu titlu de subvenție. Tot în 2013, la 8 august, Cristinel Buruiană s-a înregistrat ca fermier la APIA, potrivit adeverinței APIA nr.5 din data amintită. Dar aceste venituri, contrar legii, nu apar pe nicăieri. Deci, avea deja ceva vreme de când se afla în incompatibilitate. Mai mult chiar, nici nu a declarat aceste aspecte, așa cum cere legea. Pentru că aceasta ar fi însemnat să renunțe la funcția publică. De altfel, atât la ANI cât și la Primăria Gorbănești, nici măcar nu există declarațiile de interese și de avere, obligatorii, pentru anii 2012 – 2014. Dar aceasta nu e nimic pe lângă ce am mai descoperit. Ca să nu mai spunem că, din surse sigure, ferma actualului viceprimar, făcută cu bani europeni, nu prea ar exista pe nicăieri. Sau, dacă există, aceasta se află în bătătura tatălui său din Gorbănești, unde se mai duce seara să mulgă vacile. Dar nu la Dângeni unde trebuia să fie.

Viceprimarul și afacerile cu firma fantomă

Potrivit documentelor oficiale, PFA-ul viceprimarului a fost închis , prin radiere, abia la 18 decembrie 2014. Ramona si Cristinel BuruianaAdică, după ce a luat finanțarea europeană. Cu toate acestea, viceprimarul a continuat să facă afaceri, chiar dacă între timp a căpătat un alt statut public. Spre sfârșitul anului 2015, Cristinel Buruiană a devenit viceprimar interimar, până în 2016 când a fost ales pe drept viceprimar. Deși legea interzice viceprimarilor sau primarilor să aibă orice fel de afacere, fie ea și de comerciant neautorizat, viceprimarul s-a gândit că este mai șmecher decât șmecherii. La 25 iunie 2015 a încheiat un contract de închiriere între PFA-ul lui, radiat de circa un an și un cabinet medical. Și, în baza unui contract nul, pe o persoană juridică radiată, inexistentă, viceprimarul a încasat bani din chirie. Nedeclarați niciodată, nicăieri. Interesant este că respectivul contract de închiriere a fost autentificat în aceași zi, prin Încheierea nr. 1213, la notarul public Roman Elena. Ce falsuri o fi prezentat la notar pentru ca acesta să autentifice închiriere dintre PFA-ul radiat și cabinetul medical Drobotă Oana Andreea vom afla, poate, curând. În 2016, în Dosarul 3280/193/2016 aflat la Judecătoria Botoșani, deși era radiată de 2 ani, PFA Buruiană Gh. Cristinel a cerut executarea silită a cabinetului medical și a încă unei persoane fizice cărora le închiriase spațiul din Bucovina. Paradoxal, instanța a admis cererea PFA-ului inexistent, radiat, să execute debitorii amintiți. Nu mai discutăm despre condițiile în care PFA-ul radiat a închiriat spațiul respectiv, având în vedere că obiectul de activitate al PFA-ului era pe agricultură și în nici un caz pe servicii imobiliare.

Mărturiile rebusiste ale viceprimarului

Dacă inițial viceprimarul a început prin a susține că ”nu am nicio legătură cu Ramona Marta… chiar că nicio legătură… Eu nu pot spune prea multe”, ulterior a schimbat registrul declarațiilor. ”Care, cine? Ramona Marta, e sora mea. Corect. În 2013… ăăă… nu rețin… nu știu dacă eram consilier… Ce să vă spun eu, eu știu? Telefonul meu apare la ea pentru că dacă sora are nevoie de mine și eu pot să o ajut cu ceva… o ajut, fără probleme. Haideți să vă spun și puteți să înregistrați. II Buruiană Ramona Marta nu are nici un contract absolut cu nimeni, nici cu primăria, nici cu școala. Enache a spus că a făcut lucrări, nu știu de ce a spus așa… Da, PFA-ul meu e închis  de mult… dar nu cunosc date… nu știu când l-am închis… Nu domnule, nu e adevărat nimic ce spun alții… Eu nu știu nimic despre ce îmi spuneți dvs. Ăăăă… nu mai știu când am luat banii din finanțare… ce să vă spun că eram sau nu consilier local, dacă eu nu rețin?! De cine e făcută ferma de care spuneți? Nu la Iacobeni…, eu nu am avut la Iacobeni. Nu am fost niciodată la Iacobeni. Dângeni e altceva. Ce fermă, da nu înțeleg?! Eu și acum figurez ca fermier. Am o vacă și am niște iarbă și am trei oi…Da, da… Nu știu să vă spun dacă proiectul finanțat a fost făcut… acum îmi cereți prea multe… În dosarul lui Ramona … nu știu pe ale cui utilaje și bunuri s-a pus ipotecă… dumneavoastră îmi cereți prea multe… E treaba dumneavoastră să clarificați, că aveți informatori mai tari decât Mossadul … Nu am vândut pe Bucovina, cum să vând… Am și acolo… Nu știu cum e cu executarea … da, cred că eu sunt, dar… ”, a mărturisit anagramat viceprimarul de la Gorbănești.

Precizare: Executarea la care făcea referire Cristinel nu e cea cu privire la cabinetul medical executat de PFA-ul lui fantomă. Nu. El făcea referire la dosarul 5254/193/2017 în care Apa Grup SA, printr-un executor judecătoresc, a cerut executarea silită a lui Cristinel Buruiană, în baza  Sentinţei civile nr. 4613/23.04.2014  a Judecătoriei Botoșani.

Ce spune legea

Iată ce spune ANI, într-un comunicat cu privire la situația altui coleg de al viceprimarului din Gorbănești. Art. 87, alin. (1) lit. d) și g) din Legea nr. 161/2003 : „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu […] lit.d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice, […] lit.g) calitatea de comerciant persoană fizică”;

Dacă II Buruiană Ramona Marta a executat lucrări în comună, atunci viceprimarului i se poate aplica și art. 75, lit. a), lit. b) și f)  din Legea nr. 393/2004, potrivit căruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorității publice locale din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] a) soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv, b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia, […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”.

Pe de altă parte, și legea administrației publice arată clar că într-o astfel de situație prefectul poate interveni și poate solicita suspendarea viceprimarului. Nu știm dacă actualul prefect de Botoșani are misiunea să respecte legile țării sau să favorizeze clanurile corupților. Cert este că, în curând, vom afla. Între timp poate se va pronunța și ANI și AFIR… și…și…

DOSAR COLUMBO Pinocchio există, trăiește și este viceprimar la Gorbănești