DOSAR COLUMBO Primarul din Corni la un pas de soarta lui Ceaușescu...

DOSAR COLUMBO Primarul din Corni la un pas de soarta lui Ceaușescu în prima zi a anului

Adevărul din spatele protestului * Sute de oameni au scandat ”demisia” * ”Javra ordinară” a avut colindători mai ceva ca Donald Trump la Casa Albă * Primarul Dorneanu a sfidat populația, cu o zi înainte, rupând acordeonul unui colindător * Este același primar care a semnat o hotărâre de consiliu local prin care atesta că este primar în altă comună * Cornenii vor să strângă semnături pentru demisia lui Dorneanu

VIDEO (la sfârșitul materialului)

Dacă Ceaușescu a fost împușcat de Crăciun pentru înfometarea populației, e drept după un simulacru de proces și o revoluție furată, în prima zi a anului 2017 primarul din comuna Corni, Botoșani, a fost la un pas de a avea aceași soartă. Norocul lui a fost că se afla la Iași. Sute de oameni din comună, copii, adulți și formații de tineri costumați potrivit obiceiurilor de anul nou, s-au deplasat în alai spre locuința primarului Dorel Dorneanu pentru a protesta. Motivul oficial al protestului a fost că primarul a refuzat anul acesta sădorin-luchian-si-dorel-dorneanu-corni-botosani organizeze și să susțină parada de datini. Mai mult chiar, în ajunul Anului Nou, oamenii s-au dus la Primărie să-l colinde pe primar. Dar au colindat la pereți și la ușile închise. ”Demisia”, ”Ieși afară, javră ordinară”, ”Dorneanu nu uita, Primăria nu-i a ta”, ”Rușine”, sunt o parte dintre strigăturile de început de an de care a avut parte primarul din Corni. Protestul a fost supravegheat de poliție și jandarmi. Constatând că nu le răspunde nimeni nici la domiciliul primarului, oamenii au aprins un rug de foc în jurul căruia au dansat formațiile de mascați, urși și capre. La final au plecat vociferând spre casele lor. Cu promisiunea că povestea nu va rămâne așa, urmând să se strângă semnături pentru demiterea primarului.

Dorneanu, primarul Kung FU

Cel care a pornit protestul din Corni este un tânăr antreprenor, originar din Corni, dar stabilit de câțiva ani în Botoșani. Conștienți că motivul nerespectării tradițiilor de sărbători este doar un pretext, l-am întrebat pe inițiatorul protestului care este adevărul. Acesta ne-a spus care sunt adevăratele motive pentru care cornenii au ales să meargă cu mic cu mare să-l scoată din casă pe primar pentru a-și da demisia. Ulterior, primarul Dorneanu a confirmat spusele lui Luchian. Dar în fraze cu trimiteri la impotență financiară, exagerări ale 15870460_445801242474514_401672631_noamenilor sau amenințări cu instanța. Dorin Luchian ne-a mai povestit și că, în ajunul Anului Nou, primarul ar fi fost acasă. Dacă la Primărie nu a primit pe nimeni să-l colinde, acasă ar fi primit. Partea rea este că unui grup de colindători primarul le-a cam arătat poarta. Mai mult chiar, Dorel Dorneanu ar fi lovit pe unul dintre membrii formației și i-ar fi fărâmat acordeonul altuia.

La Corni morții plătesc gunoiul iar amenzile se scriu pe scaunul de muls vaca

”Eu am pornit totul, este adevărat. Păi nu se poate așa ceva, nu poți să distrugi tradițiile acestui neam pentru că te-ai văzut cu sacii în căruță și ai ajuns primar. Nu s-a întâmplat nimic rău. Oamenii au mers și au protestat pașnic. Am aprins acolo un foc iar formațiile de dansatori au jucat piesele tradiționale. Apoi toți au plecat acasă. Probabil se va continua și mâine. Nu știu. Oamenii spuneau că vor să strângă semnături și să ceară oficial demisia lui. Așa este, nici la primărie nu ne-a primit nimeni. În timpul ăsta Dorneanu era la Vorona”, ne-a spus inițial Dorin Luchian. Deschis la dialog și sincer la insistențele noastre de a afla adevărul din spatele protestului, Luchian a făcut precizările de rigoare, edificatoare. ”Da, așa este. Adevărul este oamenii nu mai suportă. Plătesc fel și fel de taxe, ilegal, cei din Primărie fac tot felul de manevre. Sunt mulți oameni cu necazuri din cauza Primăriei. Dar ca să înțelegeți vă dau exemplul meu. Eu am fost plecat o vreme. Și când m-am întors mama mi-a spus că primarul o pune de vreo doi ani să plătească taxa de gunoi pentru tata care este mort și pentru mine care nu mai stau acolo de câțiva ani. Și multă lume este 15841888_445801685807803_1724841836_nnemulțumită. Mai nou, m-am dus să îmi dea o adeverință din care să rezulte domiciliul, că aveam o problemă cu buletinul. Cineva i-a făcut semn primarului să nu-mi dea până nu plătesc amenzile care le am la primărie și care au crescut de la lună la lună din senin. Ba să o aduc pe mama să semneze pentru mine că e de acord să mă primească în spațiu, ba alte motive. Și i-am cerut să-mi dea procesele verbale cu amenzile pe care le am de plătit. În scris. Și mi-au adus o foaie albă, scrisă cu mâna în care apăreau diverse sume în perioade diferite. Atunci i-am spus că aia e maculatură și nu poate înlocui procesele verbale. Și așa au probleme foarte mulți oameni din Corni”, a adăugat Dorin Luchian.

Condițiile tehnice și explicațiile primarului

Contactat de către Columbo (ziar tipărit), inițial primarul Dorel Dorneanu a spus că nu știe ce s-a întâmplat la Corni. A auzit ceva ceva de pe la niște oameni. Nu a fost acasă. După revelion a fost la Iași. L-a înștiințat Columbo că cetățenii au protestat dar, în absența sa, l-au și colindat. ”Domnule…asta e, sunt obiceiuri care trebuie respectate. Băieții mi-au spus că…s-a făcut ceva…. Au tăiat schinul, că așa se face la noi de sărbători, se taie schinul. Am auzit că au fost și jandarmii… Am auzit că au protestat. Omul are voie. Dar de ce? Mă rog, o să venim, luni, marți când începem treaba și o să vedem. Vor să mă demită? Domnule… dacă este motiv… eu nu pot să contest ideea unor oameni. Ei sunt liberi, să facă ce vor, dar întâi să vedem motivul, dacă este întemeiat și atunci… Domnu Marian, matale ești din zonă, cunoști bine situația la noi. Am primit, este o cerere la noi, care are viza pusă de mine, o să vă pun la dispoziție acea hârtie, deci nu sunt condiții tehnice de organizare a acestei manifestări culturale, care este o tradiție de sute de ani la noi. I-am spus băiatului care organizează aceste manifestări. Căminul este închis, este în reparații, în curtea Primăriei este îngust, sunt copaci, se rup. Și le-am spus. Făceți, cu mare drag, dar nu răspund eu. Eu unul sunt plecat din localitate. Trebuia să rămână domnul viceprimar, dar a avut și el probleme. La Primărie dacă s-au dus să colinde normal că nu a avut cine să-i primească. În momentul în care nu este un program organizat. Aici a fost o acțiune spontană…  Și plus de asta, la noi aici, se face totul pe bani. Aici dacă nu le dai bani, supărarea e gata . Asta e problema, financiară, că noi trebuie să le dăm bani. Nu este prins în program sumă pentru sărbătorile de anul nou. De unde sponsorizări? Când s-a făcut s-a făcut, acum… Nu știu dacă am avut colindători mai mulți decât Trump, dar asta este, dumneavoastră scrieți ce doriți. Adevărul, numai adevărul. Eu am fost în Iași, am revenit și acum sunt în Botoșani. Nu, nu am fost la Vorona. Domnu Marian, dumneata ești băiat serios. Primăria a fost totul închis, organizat, din cauza asta nu s-a putut organiza manifestările, din punct de vedere tehnic. Eu am fost cu familia, la Iași, ca orice om. Și nu s-a putut la noi din motive financiare. Asta este, la noi totul se ură pe bani. Și acești tineri sunt nemulțumiți și trebuie întrebați de ce au început aceste procese. Da, este Luchian și ceilalți. Sunt nemulțumiți. Au zeci de amenzi, multe datorii, au ciudă pe mine. La ce spuneți dumneavoastră, cu gunoiul, este și asta o situație foarte, foarte adevărată. Este hotărâre de Consiliu Local care spune că toate persoanele cu domiciliu pe Corni plătesc guboiul. Când vine cu o dovadă că este plecat din localitate, face o cerere și nu plătește nimic. Avem zeci de cereri de astea, sute. Cel mai bine ar fi să vină marți, să discutăm și cred că putem rezolva problemele”, a declarat primarul Dorel Dorneanu pe la chindie.

Vom reveni

DOSAR COLUMBO Primarul din Corni la un pas de soarta lui Ceaușescu în prima zi a anului