DOSAR COLUMBO STRIGĂTOR LA CER Nelegiurile primăriei scrâșnesc în lacrimile cornenilor

DOSAR COLUMBO STRIGĂTOR LA CER Nelegiurile primăriei scrâșnesc în lacrimile cornenilor

Astăzi, la Corni, protestul împotriva celui mai hulit dintre primari a continuat. Pașnic. Mai ales că prefectul Botoșaniului s-a ținut de cuvânt și a trimis Corpul de Control al Prefectului să verifice o serie de sesizări lăsate ieri la Prefectură de către reprezentanții protestatarilor. Cei care au făcut verificările astăzi la Primăria Corni sunt Daniela Volesciuc și Emil Moga din Corpul de Control. ”Acuma, ce-au controlat, nu știm. Azi au început să apară și materialele de la Dedeman. Au fost aduse cele două centrale cumpărate pe banii primăriei anul trecut. Și acum, din cauza scandalului le-au adus”, și-au început oamenii jalba în fața lui Columbo (ziar tipărit), a cărui prezență astăzi la Corni a fost solicitată de toți cei adunați acolo. Și ne-am dus. Că prea sunt supărați oamenii.

Referendumul e aproape gata. Depinde doar de prefect

La îndrumarea prefectului Dan Nechifor, localnicii au demarat procedura pentru organizarea referendumului protestatari-corni-2017-rotaru-dorneanu-oniciuc-referendum1de demitere legală a primarului Dorel Dorneanu. Aveau nevoie de peste 1000 de semnături. Și le-au strâns. La ora 15.00 când am ajuns noi în localitate, mai aveau nevoie doar de vreo 50 de semnături. Semnaseră deja 1350 de corneni. Încă 10 s-au mai găsit cât am stat pe acolo pentru a discuta și cu oamenii și cu reprezentanții Primăriei Corni. Care mai erau prin instituție. Și erau toți. Mai puțin primarul. Acesta încă se afla la Iași, dar, din spusele viceprimarului, urmează să revină acasă joi seara. Pentru declanșarea referendumului, legal, au nevoie de semnăturile a 25 din populația cu drept de vot din fiecare sat component al comunei. Adică, total, 1400 de semnături. Mai greu s-au scos semnăturile din Sarafinești și Mesteacăn pentru că ”acolo s-au dat niște bani”. În plus, cei din Sarafinești ar mai fi primit și oarece amenințări să nu se solidarizeze cu cornenii ieșiți în stradă de 4 zile. Oamenii spun acum că cei din Sarafinești ar fi fost amenințați de către secretarul comunei. Cu toate acestea, oamenii spun că nu vor ceda, în pofida oricăror metehne comuniste. ”Vom veni aicea până la Paște”, spunea cineva, sau mai exact până când Dorel Dorneanu nu va mai fi primar.

Secretarul adus cu jandarmii la prefectură

Costică Oboroceanu, vecinul de la vreo zece case al primarului încă în funcție, a avut și el un off. ”Acum două luni și jumătate, aici, era domnul Brehuiescu, erau mai mulți, mi-a spus că-l doare în fund…”, a început Oboroceanu. În acel moment, contrariat de acest limbaj des atribuit primarului, a întrebat dacă așa vorbește primarul de obicei. Din zeci de piepturi s-a auzit doar DA. În timp ce îmi arătau mesajele de amenințări primite pe internet de către corneni, din stânga s-a auzit: ”Ăștia la PRO TV dau numai ce vor ei”. ”Astă toamnă, m-am întâlnit cu domn primar. A venit pe uliță pe la noi. Și mi-a spus. Măi Aurel, știu că nu m-ai votat. Pe urmă el spune că cei care nu m-au votat o să-mi belească aceea. Pe românește. Asta l-o interesat. Numai votul. Ca să iasă la pensie”, a spus nenea Aurel. Oamenii au mai spus că la venirea celor din prefectură, primarul fiind la Iași, în Primărie se afla viceprimarul Oniciuc iar ”pe secretar l-au adus jandarmii, că nu era aici chiar dacă trebuia să fie la lucru azi”.

Adevărul lor diferă de al oamenilor

În primărie, unde am găsit holurile instituției înțesate de jandarmi ( nu pentru a-i păzi pe cei din interior, maiprotestatari-corni-2017-rotaru-dorneanu-oniciuc-referendum11 degrabă pentru a-și trage sufletul după patru zile de foc), am discutat cu secretarul comunei (nu al Primăriei) dl. Alupoaie și viceprimarul Oniciuc. În timpul discuției noastre am observat că angajatele primăriei, probabil contabili, referenți și altele asemeni lor, lucrau febril. Documentele circulau dintr-un birou în altul și mai veneau să ceară sfatul secretarului sau al viceprimarului pe diverse detalii. ”Oamenii au depus ieri, la Prefectură, o serie de sesizări, scrise pe niște foi. Și cei de la Prefectură au venit azi să verifice cele semnalate de oameni ieri. Ceva legat de gunoi, de amenzi… cu programul de lucru că nu s-ar respecta… Au fost ăștia de la mediu și ne-au amendat că se aruncă gunoaiele pe câmp, cei de la prefectură au verificat condica… De la Mediu am avut amenzi și anul trecut… că așa-i în toate comunele”, ne-a spus secretarul Alupoaie. Cât privește problemele din Corni, legate de colectarea gunoiului, ca și în alte comune, pe bună dreptate, necazurile au început din cauza proiectului de gestionare a deșeurilor la nivel de județ, prin EcoProces, procedurile fiind îngreunate de alte interese mai mari de la nivel județean. ”Noi avem o groapă… Demolează omul o casă, ducem acolo, împrăștiem. În absența clarificării situației gestionării deșeurilor din proiectul județean noi colectăm și ducem deșeurile cu ce putem noi la primărie. Adevărat că azi am acoperit groapa de gunoi, dar asta facem des. Acolo se depun deșeurile și cu pământul, moluzul din demolări astupăm groapa. Doar nu o să-l lăsăm așa… Au ajuns în situația să blameze și dacă facem ceva bun”, ne-a spus și viceprimarul Oniciuc.

Drum la Vorona pe banii cornenilor

Primăria a asfaltat un drum în satul Mesteacăn, comuna Corni și, din dărnicie sau alte …motive, pe banii primăriei din Corni s-a asfaltat și o prelungire a aceluiași drum dar aflat pe teritoriul comunei Vorona. Investiția ar fi fost de vreo 4,5 miliarde de lei (mai sigur vechi). La ultima ședință de Consiliu Local bugetul pe 2017 ar fi fost votat de două ori. Pentru că trebuia modificat ”cum au vrut ei, consilierii lor”. Podul cel mareprotestatari-corni-2017-rotaru-dorneanu-oniciuc de la Balta Arsă l-au stricat și, deși aveau un proiect prin care trebuia refăcut podul, au pus doar trei tuburi simple iar investiția a costat 1,5 miliarde de lei (tot vechi). Cu podul acela primarul ar avea în derulare și un proces cu executantul lucrării, ”cu ăștia care au luat banii”. ”Am fost plecată din țară 10 ani de zile. Am fată căsătorită, mutată la soț, cu mutația făcută, plătesc gunoiul în continuare și pentru mine și pentru fată. Am copil plecat în Anglia, fata în Austria, plătesc în continuare gunoi pe ei. Au spus să aduc acte. Dar dacă ei nu lucrează cu acte, de unde să aducă? Când mi-au tăiat mărirea (nu am mai întrebat ce e asta – n.r), l-am întrebat și mi-a spus că au făcut așa pentru că am plecat în străinătate. Când am venit la Primărie să iau o chitanță îmi spune că am șapte milioane de plată. Pentru ce? Pentru gunoi. Când mi-a tăiat mărirea nu i-a trebuit hârtie că-s plecat, ca să mă scoată de la gunoi vrea hârtie”, au spus Doinița și Constantin Bejinariu.

Documentele dispar cu geanta din Primărie, să vină ANAF-ul și DNA

Nu sunt toalete la grădiniță. Căminul nu a fost construit din temelie, a fost renovat, pe structura și pereții vechiului cămin, ”a fost prefăcut”, așa că ”astea nu costă 20 de miliarde”. Și mai vor încă 2 miliarde pentru că ”nu le-a ajuns banii când i-au împărțit” sau pentru că ”și-a făcut vilă”. La școala pentru copiii mai mari sunt șase cabine WC și au costat 1,5 miliarde de lei. Tot vechi. ”Solicităm ANAF-ul și DNA-ul să vină să controleze pentru că dumnealor acum trag sforile și strâng documentele din primărie”, a spus o bătrână. ”Aseară, treceam accidental pe stradă, am fost trei persoane care am văzut la ora 18,30, cum a venit o mașină cu șeful de post în ea. S-a dat jos, îl aștepta viceprimarul la poartă, cu încă o persoană și i-o zis hai repede, hai repede. Când a spus așa ne-o atras atenția și am stat și am văzut ce se întâmplă. O luat o geantă din primărie și o fugit repede. Presupunem că erau documente pe care acum vor să le ascundă ca noi să cădem de mincinoși”, a spus și Marinușa Chiriac.

Pistă de schi la Balta Arsă unde copii, iarna, împing microbuzul la dealprotestatari-corni-2017-rotaru-dorneanu-oniciuc-referendum

La Balta Arsă, în loc de drum s-a făcut o pistă de schi.  Așa de bine au lucrat drumul că iarna copiii sunt la un pas de a-și rupe ghiozdanele și papucii, dacă nu mai mult. Elevii sunt dați iarna jos din microbuzul școlii și puși să împingă microbuzul la deal. Asta ne-a spus un localnic din Balta Arsă. Au făcut drumul cu pantă, asta e problema.

100 de miliaone cadou, de la primar, pentru soacra secretarului

”La ziua soacrei domnului secretar,  soacră care a împlinit 100 de ani, i s-a dat cadou de 100 de milioane de lei vechi din partea domnului primar. Vrem să știm dacă a fost din salariul lui sau din banii de la buget? Asta s-a întâmplat în această toamnă”, au spus alte voci. Primarul a tras 30 de stâlpi de iluminat pe centrul comunei iar pe ulițele satului e întuneric beznă. Nu știi cine îți dă în cap. Pentru că cei care vin în diverse inspecții la Primărie vin în centru, de asta stâlpii sunt din 10 în 10 metri cu câte trei becuri. După ce s-a pavat zona centrală a comunei și-a pavat și primarul curtea. Pavele cu aceași culoare. ”Primarul are două apartamente și o casă la Cătămărăști. Deși nu sunt morți, atât el cât și soția și-au făcut cavouri la cimitir de când e el la Primărie. Secretarul a făcut bine și a luat buldoexcavatorul de la Primărie și a lucrat vreo trei zile, în fundul Sărăciunii, și nu se știe pe a cui motorină și cine a plătit excavatorul. Și când merg oamenii să-l închirieze nu se poate. Nici cu bani. Dorneanu a făcut fântână și a cărat cu mașina primăriei sau își aducea păpușoii din țarnă, pentru oameni nu se poate”, a mai spus și Florina Iureț și alte voci au confirmat.

Dixit ”primărița”: Bine că l-ați ales, jegoșilor

”Când a fost să-l votăm, umbla pe la porțile oamenilor și spunea că ne asfaltează strada, că are proiect. Și acum, a auzit el din surse sigure că nu l-am votat și mi-a spus: vecinica am auzit că nu m-ați votat. Să vedeți ce pățiți de la mine”, ne-a mai spus o femeie. Altcineva a întrebat foarte inteligent: ”dacă el nu a avut bani acum pentru urători, de ce ne-a trimis felicitări? Din ai cui bani? Le-am găsit anonim, cu numele lui, aruncate peste gard”. ”Am fost la Casa Sindicatelor cu datinile și obiceiurile. Domnul primar a refuzat să pună motorină. Soția lui, după ce a ieșit primar, a ieșit în stradă și a zis: bine că l-ați ales, că o să vă tragă apă în comună, jegoșilor. Deci așa a spus”, ne-a mai spus tânăra care strângea semnăturile.

DOSAR COLUMBO STRIGĂTOR LA CER Nelegiurile primăriei scrâșnesc în lacrimile cornenilor

Vom reveni