DOSAR COLUMBO Tânără sechestrată și abuzată de autoritățile din Scoția. Cum a...

DOSAR COLUMBO Tânără sechestrată și abuzată de autoritățile din Scoția. Cum a pătruns COLUMBO în închisoarea din Glasgow și ce a aflat. Consulatul român ridică din umeri

0 423

DOSAR COLUMBO Tânără sechestrată și abuzată de autoritățile din Scoția. Cum a pătruns COLUMBO în închisoarea din Glasgow și ce a aflat. Consulatul român ridică din umeri

DOSAR COLUMBO Tânără sechestrată și abuzată de autoritățile din Scoția. Cum a pătruns COLUMBO în închisoarea din Glasgow și ce a aflat. Consulatul român ridică din umeri

O tânără din capitală este captivă într-o închisoare din Scoția de 6 zile. Abuziv. Instituțiile statului român spun cu nonșalanță că nu au ce face. Disperat, fratele fetei a apelat la Columbo. Decăderea umană atinge cote infernale și pe teritoriul Marii Britanii, în Scoția. Atrocitățile la care sunt supuși imigranții sunt inimaginabile. Dar când toate abuzurile se comit în numele dreptății, a unei dreptăți proprii inventate de mintea bolnavă a unor ofițeri scoțieni, limita de alertă este deja depășită. Și mai strigător la cer este că autoritățile române, consulatele, ai căror funcționari primesc bani grei din sudoarea românilor, spun clar, răspicat, că sunt incapabile să gestioneze astfel de situații. Și aceasta o spun doar victimelor, pentru că în comunicatele oficiale cu privire la astfel de situații consulii români se dau zmei și mai români decât Decebal. Nu le-ar muri mulți înainte… vorba lui Creangă.

Fostă victimă a traficului de fete, tânăra din București a ajuns să lupte pentru drepturile femeilor traficate. Din această cauză acum se află în detenție. Disperați, după ce au înțeles că și instituțiile din România și cele din Scoția sunt îmbâcsite de monștri umani, fratele fetei sechestrată și abuzată în Scoția a cerut sprijinul lui COLUMBO (ziar online și tipărit). În mai puțin de 2 ore de la primirea sesizării, Columbo a reușit să pătrundă în închisoarea din Scoția unde se află încarcerată tânăra din București. Evident, accesul lui Columbo în spațiul de detenție scoțian a fost posibil datorită tehnologiei actuale.

S.O.S înecat în indiferență

”Vă contactez ca urmare a lipsei de acțiune a autorităților române, cu privire la abuzurile unui aeroport din UK. Voi încerca să fiu cât mai scurt și cât mai la obiect, pentru a nu vă răpi prea mult timp.

Pe data de 14 ianuarie 2014, sora mea a plecat în Scoția, pentru a-și vizita nițte prieteni.

Ea obițnuiețte să meargă în UK de vreo 7-8 ani, cel puțin de 2-3 ori pe an.

Nu fură, nu cerșeste, nu muncește la negru, nu are activități ilegale.

Este înscrisă în niște organizații pentru protecția femeilor și chiar a fost în parlament acolo și a participat la mai multe acțiuni pentru niște legi pentru protecția femeilor la nivel european.

Pe scurt, activitățiile ei, nu doar că nu sunt ilicite sau condamnabile, ba sunt chiar lăudabile unele dintre ele.

Este cunoscută de catre poliția din Scoția, care poate garanta pentru corectitudinea ei; pentru că este săritoare și ajută și pentru că merge de atâta timp pe acolo, cunoaște și o cunosc mulți oameni.

Așa cum spuneam, pe data de 14, ea a plecat în Scoția și a fost reținută la aeroport.

Inițial i s-a spus că înfățișarea ei nu prezintă încredere pentru Marea Britanie, pentru că are tenul puțin măsliniu și că vor să facă niște verificări.

Au facut verificări peste verificări, nu au găsit nimic, decât că a făcut niște analize acolo în țară, după ce s-a operat de cancer în România.

Acele analize au fost acoperite de asigurare, deci oficial totul este în regulă.

Vazand că nu îi găsește un motiv să nu o primească în țară, i-au spus că nu are suficienți bani cash la ea și că nu are bilet de întoarcere, iar pentru acest lucru nu i s-a permis accesul în țară.

Ea le-a spus că are bani pe card și că dacă trebuie neapărat să aibă cash, să o lase până la un bancomat și scoate și că poate cumpăra și bilet pentru întors, dacă într-adevăr așa stau lucrurile. Pe actul oficial de reținere, acestea sunt motivele, (nu are suficienți bani lichizi și nu are bilet de întoarcere).

Nu au lasat-o să scoată bani sau să cumpere bilet și au început să o agreseze verbal, sa o înjure și să o amenințe că o bate, reproșându-i că este româncă și că românii vin la ei în țară doar să beneficieze de ajutoare și să facă rău.

Seara s-a încheiat luni dimineață, când au transportat-o într-un centru de detenție pentru imigranți, urmând ca de acolo să o deporteze forțat joi (18 ianuarie) și să îi pună interdicție în Marea Britanie.

De luni până joi, am tot sunat la consulatele României din Marea Britanie, am tot vorbit cu ei, ei au luat legătura cu aeroportul și cu acest centru de detenție, au întrebat despre ce este vorba și atât.

Ne-au spus că decizia este excutorie și tot ce putem face este să accepte să fie deportată și ulterior să îi dea în judecată.

Ambasada și consulatul României nu vor să facă nimic, pe motiv că este distanța mult prea mare și ei oricum nu pot face nimic, pentru că le este frică să se bage în deciziile englezilor.

Le-am sugerat sa investigheze cazul măcar și să raporteze unde este necesar acest abuz (Curtea Europeană), în cazul în care ei chiar nu pot sesiza pe nimeni”, ne-a scris Augustin, fratele Adrianei Florea, tânăra aflată în temnițele scoțiene și la această oră.

Persecutată pentru că a luptat pentru drepturile femeilor din Scoția

Prin telefon, evident, am reușit aseară să discutăm cu tânăra aflată în detenție în Scoția. Dramatica ei poveste poate fi subiect de roman psiho-social și marchează cu acuratețe nimicnicia la care a ajuns societatea umană, atât în România, cât și în Marea Britanie.

”În ziua de 14 ianuarie, am aterizat pe aeroportul de la Glasgow și am fost reținută de către un ofițer. Mi-a pus niște întrebări, după care m-a băgat într-o cameră, m-au verificat, nu au găsit nimic, apoi mi-a luat un interviu o doamnă de la imigrări. Eu îi spuneam anumite lucruri, dnsa spunea altceva și nota cum vroia ea. A început să îmi spună că ea este aici și plătește taxe, iar noi, românii venim și le luăm beneficiile… I-am explicat că nu sunt aici să iau niciun beneficiu, că am acte de muncă și pot să vin cnd vreau și tocmai de aceea am și venit. La sfrșit m-a întrebat dacă am prieten sau familie aici, în Scoția. I-am spus că nu am familie aici, dar am prieten. Iar ea mi-a replicat că nu am prieten și așa a scris și pe foile ei. După interviul acesta dubios, mi-a adus niște hrtii și mi-a spus că mi s-a refuzat intrarea în Scoția, pe motive de siguranță. Am întrebat care motive de siguranță? Și mi-a spus că din cauza traficului uman. I-am spus că nu am nicio treabă cu traficul de ființe vii și nu arăt nici ca o puștoaică de 18 ani care să fie luată de…traficanți. Mai ales că am locuit aici aproape trei ani, cu acte în regulă. Am făcut voluntariat aici, am făcut cursuri, am făcut foarte multe. Cu toate acestea, ei au susținut că nu am dreptul să intru în țara asta, pe motivele lor. Când am ajuns aici, la locul de detenție, mi-au dat alte hrtii în care scria că aș fi avut un bordel și aș fi făcut trafic de persoane și de asta mi se refuză accesul în țară. Deci au schimbat motivele. Am vrut să o întreb de unde motivele acestea dar mi-au spus că aici nimeni nu întreabă nimic, că nu am dreptul să întreb nimic. A mers mult la intimidare și avea un ton foarte ridicat. Pe aceleași foi au scris că nu aveam suficienți bani și bilet de întoarcere în România. Iar ultimul motiv era că nu am familie și prieten aici. Ceea ce iarăși este o minciună. Pentru că eu i-am spus că am un prieten scoțian, care m-a așteptat la aeroport. El era acolo cnd am aterizat. Iar ea, cea care m-a interogat, s-a dus la el și l-a întrebat dacă face sex cu mine pentru beneficii și tot felul de întrebări de astea. Iar prietenul meu a fost indignat și i-a spus că nu are niciun drept să îl întrebe chestii de genul ăsta. Pe el l-au mai mințit că îmi vor lua amprentele și îmi vor da drumul. Ceea ce iar nu a fost așa. Dovadă că și acum sunt aici, la locul de detenție. Adineauri am vorbit iar cu el și a spus că va veni la mine la vizită aici și vom vorbi”, ne-a mărturisit Adriana Florea, din arestul scoțian.

Amenințată și tratată ca un criminal

Joi dimineață, autoritățile scoțiene i-au cumpărat bilet Adrianei. Ieri, aceași femeie de la imigrările scoțiene, Donna Fullerton, a fost la ea și a întrebat-o de ce nu a plecat încă spre România. Angajata de la imigrări i-a mai spus româncei că dacă nu vrea să plece în țară o mai ține în detenție 6-10 săptămni, după care cu cătușele la mâini o vor trimite forțat în România.

Adriana a locuit în Scoția din decembrie 2014, timp de 3 ani. Prima dată când a fost în Scoția, într-adevăr, a fost o victimă a traficului de persoane. Dar a reușit să scape în ianuarie 2015. A depus plngere cu privire la acel abuz abia după un timp, când a reușit să scape de frică și a cunoscut și pe cineva din poliția de acolo. Ulterior, Adriana s-a afiliat unei asociații care luptă pentru drepturile femeilor afectate de traficul de persoane și a făcut voluntariat. Ba chiar a fost coautoarea unui proiect legislativ în acest sens, proiect înaintat Parlamentului din Marea Britanie. Linda, șefa asociației respective din Glasgow, a fost indignată de situația în care a ajuns Adriana și i-a angajat un avocat care va merge la ea, la locul de detenție, pentru a discuta despre abuzurile la care este supusă. Reprezentanții consulatului român, la sesizarea fratelui din țară al Adrianei, au contactat-o și i-au spus caustic și fără drept de apel că ei sunt neputincioși și că nu se pot implica. Adriana nu vrea dect să i se permită accesul în Scoția, unde are un prieten și la care urma să se angajeze ca secretară la firma de construcții a acestuia. Sau, Adriana este dispusă și la acest compromis, să i se ridice toate acuzațiile, fără urmări juridice, să nu fie ”tratată ca un criminal”, iar ea va reveni în România.

Peste de 100 de abuzuri similare în aeroportul din Glasgow

În ultimele 2 luni, peste 100 de astfel de abuzuri au fost comise la aeroportul din Glasgow, Scoția. Și vorbim de o cifră a abuzurilor comise doar la respectivul aeroport, din totalul celor existente pe teritoriul Marii Britanii.

DOSAR COLUMBO Tânără sechestrată și abuzată de autoritățile din Scoția. Cum a pătruns COLUMBO în închisoarea din Glasgow și ce a aflat. Consulatul român ridică din umeri