Drumul lacrimilor Todireni- Răuseni mai are de așteptat. Protestatarii pregătesc alte acțiuni

Drumul lacrimilor Todireni- Răuseni mai are de așteptat. Protestatarii pregătesc alte acțiuni

Drumul lacrimilor Todireni- Răuseni mai are de așteptat. Protestatarii pregătesc alte acțiuni

Protestul șoferilor pentru reabilitarea drumului Răuseni – Hlipiceni – Todireni – Sulița s-a soldat cu saci de promisiuni pe care șeful CJ Botoșani le-a îmbarcat generos în portbagajele mașinilor protestatarilor. Degeaba au solicitat protestatarii garanții că se va face drumul, că cineva își va asuma răspunderea pentru eventualele tragedii ce se pot întâmpla pe drumul lacrimilor și al sudalmelor celor ce își rup mașinile prin gropile neputinței politice a conducerii județului de peste un sfert de veac. Consiliul Județean Botoșani a transmis un comunicat de presă foarte clar, cu privire la stadiul implementării proiectului de reabilitare a respectivelor segmente de drum. La fel de clar este și că data începerii efective a lucrărilor în zona respectivă rămâne incertă, chiar dacă se avansează un termen de contractare, ca fiind luna august. Cu toate acestea, protestatarii, prin vocea unuia dintre ei, ne-au transmis că lucrurile nu vor rămâne așa. Vor face o sesizare la IPJ Botoșani referitoare la starea tehnică a drumului județean DJ 282, la tranzitul autocamioanelor cu tonaj peste limita admisă în zona respectivă, la lipsa marcajelor și a semnalelor rutiere. Se speră ca amenda aplicată celor responsabili să nu se cuantifice în indiferență. De asemenea, s-a început organizarea unui alt miting, de amploare, cu protestatari porniți din trei direcții diferite către Consiliul Județean, cu tentă chiar de afectare a prețurilor carburanților și izolarea județului, în disperarea lor de a-i face pe mai marii județului să …se miște mai natural. Redăm mai jos, integral, punctul de vedere al Consiliului Județean, precum și VIDEO de la întrevederea președintelui CJ Botoșani, Costică Macaleți cu protestatarii.

”Și vrem și putem dar graba…și-a rupt suspensiile prin proceduri”

Consiliul Judeţean Botoşani implementează proiectul „Regiunea Nord – Est – Axa Rutieră Strategică 2: Botoşani – Iaşi”  cod SMIS 112979, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiție 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Perioada de implementare a proiectului este de 57 de  luni, respectiv între 28.03.2017 şi 30.11.2021, aceasta cuprinzând şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea Contractului de finanţare.

Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Consiliile Județene Botoșani și Iași, împreună cu cele 15 comune de pe traseul propus spre finanțare: Albeşti, Blândeşti, Călăraşi, Dângeni, Dobârceni, Gorbănești, Hăneşti, Hlipiceni, Lunca, Mihălăşeni, Răuseni, Suliţa, Todireni și Truşeşti – din judeţul Botoșani și comuna Șipote din județul Iași.

Lungimea totală a drumului strategic este de 106,265.51 km, cu următoarele tronsoane:

DJ 282 H Şipote – Limită judeţ Botoşani Km 6+416 – 12+387.90,          L=5,971.90 km
DJ 282 H Limită judeţ Iași –Rediu – Răuseni – Călăraşi Km 12+387.90 – 26+117.00,  L=13,729.10 km
DJ 282 Răuseni –Todireni –Albești-Truşeşti –Dângeni –Hăneşti Km   0+000 – 51+194.06,       L=51,194.06 km
DJ 297 DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca -Todireni Km   0+000 – 25+859.45,      L=25,859.45 km
DJ 294 Dângeni – Mihălăşeni Km 12+500 – 22+011.00          L=9,511.00 km

Stadiul actual al proiectului:

  • Proiect tehnic elaborat
  • În săptămâna 18-22.06.2018 se vor obţine avizele de la Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și de la Societatea Națională de Căi Ferate (S.N.C.F.R.), documentațiile fiind depuse la cele două instituții;
  • În săptămâna 25-29.06.2018 se depune întreaga documentaţie tehnică la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) Bucureşti, pentru obţinerea Avizului necesar eliberării Autorizaţiei de construcţie.

Următoarea etapă este depunerea Proiectului Tehnic, însoţit de toate avizele solicitate în Certificatele de urbanism emise de cele două unități administrativ-teritoriale partenere, la începutul lunii iulie, la Organismul Intermediar POR- Agenţia pentru Dezvoltare Regională Piatra Neamţ pentru verificarea conformităţii şi eligibilităţii.

În paralel, se lucrează la documentații de achiziții, astfel încât să se lanseze achiziţia contractului de lucrări în prima parte a lunii august, respectând condiţiile asumate prin Contractul de finanţare şi anume lansarea achiziţiei lucrărilor în maxim 9 luni de la intrarea în vigoare a Contractului.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice, Mass-Media- Consiliul Judeţean Botoşani

Drumul lacrimilor Todireni- Răuseni mai are de așteptat. Protestatarii pregătesc alte acțiuni