EXCLUSIV.Caracatița politică s-a poticnit de Țânțăreanu

EXCLUSIV.Caracatița politică s-a poticnit de Țânțăreanu

Corupția ajunge din nou pe biroul Informatorului de Botoșani și Suceava. Celebrul și excentricul om de afaceri Cristian Țânțăreanu a solicitat sprijinul reporterilor noștri de investigații pentru clarificarea scandalului de la Corbeanca. După ce presa centrală a titrat că în Corbeanca nu se mai aude muzica (miliardarul era recunoscut și după petrecerile pe care le dădea), acesta a solicitat sprijinul reporterilor de investigații de la Informatorul de Botoșani și Suceava, despre ale căror anchete a auzit și a citit cu câțiva ani în urmă. În același timp, Cristian Țânțăreanu a apelat și la deputatul botoșănean Liliana Mincă solicitându-i să intervină în Parlament pentru deconspirarea ”caracatiței politice” care face legea în țară și implicit la Corbeanca. Mai mult chiar, Țânțăreanu este decis să ceară anchetă parlamentară cu privire la mafia din justiție, cu plecare de la Corbeanca. După discuția cu reporterii informatorulbt.ro, omul de afaceri a adăugat că va formula și un denunț oficial la DNA în privința celor pe care el îi consideră vinovați de păgubirea statului, începând de la lumea afacerilor, trecând pe la Justiție și culminând cu capete din ministere. Pe acest lac, vecinul lui Țânțăreanu, nimeni altul decât miliardarul Sorin Bonciu (proprietar, asociat sau administrator al unui catastif întreg de firme), a construit ilegal două diguri. Pentru că Țânțăreanu s-a erijat în postura de apărător al drepturilor statului, scandalul cu Bonciu a început cu încercările de demolare a digurilor în cauză și a continuat cu lupta birocratică prin instanțe și diverse instituții.

Greuceanu și zmeul statului

Scandalul a început cu circa doi ani în urmă, în Corbeanca, județul Ilfov, unde firma administrată de către Cristian Țânțăreanu – API Construcții Investiții SRL are concesionat o parte din lacul Valea Mocanului, din celebrul cartier rezidențial Paradisul Verde.

Proprietar al lacului unde cei doi vecini își fac diminețile palpitante este statul român prin Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. La 24 august 2012 s-a emis Autorizația  nr. 242 pentru desființarea digului. Țânțăreanu s-a apucat gospodărește de demolarea digului dar a fost oprit de instituțiile statului, după intervențiile telefonice ale lui Bonciu la ”prietenii” cu funcții înalte în stat. Ulterior, o serie de funcționari ai statului, cu concursul direct al directorului de atunci al ANPA, Carmen Stoica, s-au comportat ca avocati ai lui Sorin Bonciu, apărându-i interesele, în detrimentul statului român și în ciuda lui Țânțăreanu. De aici a fost doar un pas până la falsificarea unor documente oficiale, cumpărarea justiției, comiterea de fals și uz de fals în încrisuri, și alte asemenea năzdrăvănii. Așa se face că miliardarul Cristian Țânțăreanu a adunat toate motivele care să îl determine să creadă că ”persoanele din conducerea ANPA au fost mituite sau au primit dispoziție pe cale ierarhică de la ministru sau chiar de la Primul-ministru, tot în baza unor interese materiale”.

Statul – în slujba unui miliardar

Cel de al doilea baraj, construit ilegal pe proprietatea statutului, administrată de către Romsilva, a fost demolat la intervenția Prefecturii Ilfov, cu sprijinul Gărzii Naționale de Mediu și a altor instituții, dar mai ales cu aportul direct al omului de afaceri Țânțăreanu. Cel de al doilea baraj, pentru care acum se războiesc cei doi miliardari nu a mai putut fi demolat din cauza intervențiilor celor de la ANPA. Cu toate că autorizația de demolare din august 2012 era emisă, legal, motivat și justificat de către Primăria Corbeanca. Digul cu pricina nu are utilitate pentru acumularea de la Corbeanca. A fost construit de către Bonciu pentru a fi folosit de către acesta ca și cale de acces spre proprietatea sa, pentru a nu ocoli, pe drumul existent și anterior. În încercarea de a apăra interesele lui Bonciu, ANPA, prin angajații săi, începe emiterea deciziilor pe bandă rulantă, astfel încât le cam uită noima și ordinea și începe să comită falsuri mai mult decât vizibile. Dar nu se sesizează nimeni pentru că, așa cum spune Țânțăreanu, justiția a fost cumpărată. Prin adresa nr. 7380/11.10.2012, ANPA confirmă că digul este o construcție ilegală ce nu aparține statului român. O lună mai târziu, prin adresa 7149/ 12.11.2012, se permite refacerea digului în curs de demolare și folosirea lui ca drum privat. În Dosarul 2295/93/2012, la 14.11.2012, ANPA susține în instanță că digul este proprietatea statului și că nu poate fi demolat. Afirmația este mai mult decât falsă, dar l/a ajutat pe Sorin Bonciu să obțină decizia instanței de sisitare a demolării. La scurt timp, prin adresa 9032/27.12.2012 ANPA susține, prin președintele nou Cristinel George Gherghișan, că digul nu este proprietatea statului și că acesta constituie o construcție ilegală făcută fără forme legale.

Corupția umblă despuiată în România

Redăm mai jos o parte din discuția avută cu omul de afaceri Cristian Țânțăreanu.

R.: Cui aparțin cele două firme, Electricom SA și Bomax Trading SRL care s-u constituit ca parte în procesele privind scandalul de la Corbeanca?

C.Ț.: Cele două firme sunt ale lui Sorin Bonciu. Același om care a construit ilegal, fără autorizare, pe proprietatea statului român, un dig care încalcă toate legile, toate normele din construcții, tot.

R.: În dosarul 2294/93/2012, care trebuia să aibă termen la 27 martie anul acesta, ce s-a întâmplat?

C.Ț.: Deci, aceeași judecătoare care a judecat toate trei cazurile despre care vorbim, toate cele trei dosare, a dat câștig de cauză împotriva legii. Eu cred că este un caz clar de corupție. Eu am și făcut către CSM o adresă… Doamna Liliana Mincă unde este?

R.: În acest moment doamna deputat este în plenul Camerei Deputaților, prezintă o declarație politică.

C.Ț.: Eu m-am întors acum două zile în țară, am fost plecat prin Africa  și vroiam să îi fac o invitație aici, la mine, pentru a-i prezenta mai multe documente.

R.: Domnul Țânțăreanu, în răspunsurile transmise dvs și domnului Bonciu de către ANPA am constatat că Autoritatea se contrazice. Pe aceeași problemă dumneavoastră v-a dat un răspuns, iar domnului Bonciu – alt răspuns.

C.Ț.: Păi aici e problema, aici e falsul. Acești președinți ai instituțiilor despre care vorbim, ca să înțelegeți, au fost cumpărați. Asta e România socialistă… Eu nu mă las… Dar credeți-mă că nu sunt tâmpit și nu mă joc cu legea. Mie, că nu au avut încotro, mi-au răspuns că digul nu este proprietatea statului român, și lui Bonciu, mână în mână cu judecătorii, i-au răspuns că, dimpotrivă, digul este proprietatea statului. Asta se cheamă fals în acte publice.

R.: Dincolo de aceste aspecte, spuneți-mi domnule Țânțăreanu dacă acest domn Bonciu este înregimentat politic pe undeva?

C.Ț.: Domnule, nu știu exact. Dar el cumpără pe toată lumea. A vrut și Primăria să o cumpere. Este un caz clar de corupție și justiția nu face nimic. Eu îmi rezolv problema până la urmă, dar ce face un om de pe stradă în fața unei justiții corupte?

R.: Am văzut răspunsul pe care l-ați primit de la DNA. În adresa lor se eschivează și vi se cere să formulați adresele către ei respectând unele condiții de formă și conținut. Sunteți dispus să faceți un denunț oficial?

C.Ț.: Săptămâna asta sau poate cea care urmează, mă întorc la ei. Da, voi face un denunț oficial, pentru că toate celelalt instituții mi-au dat dreptate. Știți cum e? Ei au știut pe cine să cumpere: justiția și pe aia cu ANPA. Eu vreau să discut cu doamna Mincă, când se discută acolo poate mă chiamă și pe mine. De altfel vreau să cerem oficial și o anchetă parlamentară.

 

(Va urma)