Exclusiv COLUMBO Cum a ajuns IA românească în casa regală din Marea...

Exclusiv COLUMBO Cum a ajuns IA românească în casa regală din Marea Britanie

Exclusiv COLUMBO Cum a ajuns IA românească în casa regală din Marea Britanie

Elena Ețcu este unul dintre românii autentici care înmagazinează în genele sale tot ce are mai sfânt pământul românesc. Am avut privilegiul de a o cunoaște acasă la ea, la Chișinău, pe pământ românesc înstrăinat. Întâlnirea a fost posibilă datorită inegalabilei doamne a presei moldovenești, Gutiera Prodan. A fost suficientă doar recomandarea dânsei și, privindu-o în ochi pe Elena Ețcu am simțit că acolo, pe retina sufletului ei, nu se află nimic sovietizat. Și am schimbat câteva cuvinte. Seara, în drum spre Botoșani, la Mănăstirea Căpriana, am mulțumit divinității că are grijă ca prin astfel de oameni simțirea, trăirea, portul și gndirea, spiritul românesc să dăinuiască peste timpuri.

Elena Ețcu este o legendă în lumea designului vestimentar. Și nu doar în Moldova. Celebră creatoare a hainelor cu motive tradiționale, Elena Ețcu a parafat anul acesta o colaborare cu Casa Regală a Marii Britanii. Copiii prințului William al Marii Britanii, vor fi îmbrăcați în costume naționale moldovenești. Iar ceea ce este și mai remarcabil, este că, printre elementele, motivele tradiționale inserate în costumele pe care le vor îmbrăca altețele lor regale se va afla și tricolorul.

Elena Ețcu a urmat un doctorat în biochimie, este beneficiara unei Burse UNESCO și a unei burse oferite de Centrul Mondial de Cercetare. După finalizarea studiilor de doctorat, a inițiat un proiect finanțat de Ambasada Americii. Proiectul presupunea crearea unui laborator de testare a fructelor și legumelor, înainte ca acestea să ajungă pe piață. Dar, menirea sa, în cele din urmă se pare că a fost și este costumul popular, creația vestimentară cu motive tradiționale adusă la rang de brand recunoscut internațional. Costumele produse în făbricuța sa au ajuns în Africa și Canada, Brazilia, SUA, Rusia, Polonia, Italia, Franța și Spania. În 2006 a înființat firma TRADIȚII NOI SRL, iar în 2015 a fost desemnată designerul anului.

Bunica Elenei Ețcu a fost unul dintre designerii de până la război și a avut un salon de modă. Bunicul și frații acestuia au avut toți frizerii de lux în Constanța, Timișoara, Iași și Chișinău. ”Când au venit rușii, familia buneilor a fost distrusă, averea confiscată, copiii împrăștiați prin lume. Sora mamei și mama s-au refugiat la Pitești și au făcut un liceu de fete, într-o pădure pitorească din Câmpulung. Îmi plăcea să cos de mică și cred că aceasta s-a transmis genetic de la bunicuța mea, ea a fost una dintre croitoresele de lux din Chișinăul anilor 30. Mama îmi povestea că, atunci când aveam un an, stăteam în pătuc, eram suspicios de cuminte și imitam, cu o cojiță de floarea soarelui, procesul de brodare. Din totdeauna am avut, nici nu mai știu câte mașini de cusut, de împletit în casă și  eu dacă nu împleteam, coseam; dacă nu coseam, împleteam. Practic toată garderoba mea de fată mare era făcută de mâinile mele și era originală, mereu eram îmbrăcată în ceva nou și interesant”, mărturisea Elena Ețcu, în urmă cu doi ani, pentru publicația Timpul din Moldova.

La 25 martie anul acesta, în inima Chișinăului, Elena Ețcu l-a convins pe COLUMBO (publicație de investigații) că Ia românească este nepieritoare, este veșnică, ba chiar conține veșnicia în ea însăși. ”Toate diasporele noastre sunt cu suflu românesc și, începând de la New York, Londra, Paris sau Italia, colaborăm cu toți și ne bucurăm că este și acolo pulsul acesta de român. Pentru Casa Regală engleză noi am făcut o…hăiniță comodă pentru copii. Nu ne-am ținut de rigorile costumului autentic. Am făcut ceva mai etno, mai stilizat, mai contemporan. Ia românească va avea un farmec și mai mare decât acum 100 de ani. Pentru că noi ne întoarcem la valori”, ne-a spus Elena Ețcu. 

Drept urmare, COLUMBO ( www.informatorulbt.ro ) recomandă din tot sufletul IA și vestimentația marca Elena Ețcu:  www.etnopera.com

Exclusiv COLUMBO Cum a ajuns IA românească în casa regală din Marea Britanie