Exclusiv Cum au pus politicienii justiția pe chituci

Exclusiv Cum au pus politicienii justiția pe chituci

Soptica si Mihailescu judecatoria DarabaniDincolo de orice discurs populist, politicienii pun Justiția pe chituci. Din cauza capriciilor unor politicieni de provincie, Judecătoria și Parchetul de pe lângă Judecătoria DARABANI urmează a fi desființate. Totul se derulează după o logică demnă de fabulele lui Esop. După ce în campania electorală și în prima parte a mandatului parlamentarii USL au promis că se va rezolva problema Judecătoriei Darabani – Botoșani, totul se dovedește a fi doar apă de ploaie, în ton, de altfel, cu programul politic și strategiile de îndobitocire și înapoiere uselistă a populației. Dacă parlamentarul pesedist Șerban Mihăilescu, alias Miki Șpagă, a promis că se va face frate cu dracul (pe băncile căruia a fost școlit) pentru binele comunităților locale și păstrarea instituției dărăbănene, se pare că, dacă a avut intenții bune, liberalul Florin Țurcanu are un cuvânt mai greu de spus prin capitală. Și vom explica mai jos logica raționamentului.

Așa cum era de așteptat și cum a confirmat și unul dintre judecătorii de la Darabani, cele mai multe șanse pentru desființare le-ar fi avut Judecătoria Săveni. Dar toată tărășenia a funcționat pe principiul ”unde dai și unde crapă”. E simplu: Roxana Anușca Țurcanu, soția lui Florin Țurcanu, alias ”Împăratul”,președinte al Consiliului Județean Botoșani și al PNL Botoșani, este deputat în colegiul 3 Săveni. Interesele onoratei doamne, dar și cele de viitor ale împăratului, sunt ca în această zonă să aibă liniște. Pentru acum și pentru aventurile politice viitoare în acest colegiu. Prin urmare, a avut tot interesul ca instituția din Săveni să nu fie desființată. Și pentru ca și aritmetica Ministerului de Justiție să fie respectată, să nu rămână bearcă, s-a găsit soluția: moarte justiției la Darabani. Mai mult decât atât, de ceva vreme împăratul se află în diverse clenciuri cu mateloții din partidul său, inclusiv cu deputatul Costel Șoptică, ales parlamentar în Colegiul Darabani. Cel puțin așa spun unele surse. Prin urmare, Țurcanu joacă șah politic. Dintr-o mutare și-a asigurat liniștea sa și a soției la Săveni și, în același timp, prin manevra desființării Judecătoriei Darabani îl discreditează și pe Șoptică în Colegiul său. Cu atât mai mult cu cât primarul de Darabani, Corneliu Aroșoaie, zis ”cel frumos”, își pusese toată nădejdea în cei doi parlamentari USL din zona sa, adică Șoptică și Miki Șpagă. Miki a dovedit că anii de politică la vârf l-au erodat, iar Șoptică, oricât ar vrea să facă ceva pentru cei care l-au ales, este neputincios în fața taifunului Țurcanu.

Printre magistrații care au luptat pentru păstrarea instituției din Darabani se află judecătorii Georgel Mardare și Primul Procuror Nicu Paul Ioniță (alias procurorul 3 în 1, pentru o vreme). Acum, judecătorul Mardare este stupefiat de întorsătura pe care au luat-o lucrurile, deși era convins că totul s-a clarificat anul trecut. În ce-l privește pe primul procuror Ioniță, acesta nu a putut fi contactat zilele acestea. Magistratul se află într-un bine meritat concediu prin Cuba, de unde va reveni acasă, după o escală în Anglia.

”Este adevărat. Au fost făcute memorii, am primit garanții că totul este bine, însă acum ne-am trezit exact în situația de la început. Adică, la CSM, a fost avizat acum, pe 30 ianuarie, proiectul de lege trimis de Ministerul Justiției, prin care s-a ajuns la aceași situație care a fost anul trecut”, ne-a confirmat judecătorul Mardare de la Judecătoria Darabani. Cât privește justificarea puerilă că instituția dărăbăneană nu ar fi chiar utilă din cauza volumului mic de dosare, judecătorul Mardare a explicat cum stau lucrurile. ” Ei au stabilit niște criterii. Pe baza acelor criterii, după evaluările făcute de către noi și de către alții, nu trebuia să fim noi pe lista desființării, ci Judecătoria și Parchetul Săveni. Mai ales că ei sunt foarte aproape de Botoșani. Ei sunt la 30 de kilometri de Botoșani, noi suntem la 80 de kilometri. Noi avem și sedii aflate în proprietatea Ministerului Justiției, oamenii care lucrează aici sunt din orașul Darabani, pe când cei de la Săveni fac naveta de la Botoșani”, a punctat judecătorul dărăbănean. ”Foarte grav, că este vorba de deplasări, dacă este vorba să preia toată competența Săveniul și petiționarii, justițiabilii să meargă la Săveni”, a fost clar judecătorul Mardare.