EXCLUSIV Europarlamentarul Mihai Țurcanu: din sărăcie nu poți să ieși cu politici...

EXCLUSIV Europarlamentarul Mihai Țurcanu: din sărăcie nu poți să ieși cu politici de stânga

0 500

Deoarece vânzoleala din PNL Botoșani a devenit un fel de alba – neagra cu interesele botoșănenilor, ne-am gândit să-i lăsăm să-și facă mâna și să privim spre zenit către alte …repere. Și ne-am amintit de unul dintre trimișii României în Parlamentul European. L-am provocat pe Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL, la un interviu pe tematică politică, economică și socială, națională și județeană, dar și pe subiecte care țin de bucătăria internă a PNL. Răspunsurile ne-au conturat un politician altfel decât îl cunoșteau botoșănenii după plecarea de la cârma ANSVSA.

Compromis și bun simț – armătura Parlamentului European

Reporter: Ce mai face europarlamentarul Mihai Țurcanu, în perioada aceasta? V-am urmărit activitatea, dar nu ne-am văzut de ceva vreme.

Mihai Țurcanu: Ce să facem… Sunt extrem de serios la muncă, foarte punctual. Am rapoarte pe rol, pe audio-vizual, ceea ce … Am avut recent o intervenție la Radio Internațional. Răspundem pozitiv și cu DA aproape la toate solicitările, mai ales pe teme care sunt de actualitate în Parlamentul European. Tot ce consider că ar fi de interes public încerc să fac cunoscut prin pagina mea de Facebook, foarte multă lume o folosește… vreau să evit situațiile conflictuale, că este normal… și până la urmă știți că aici ne bazăm pe foarte mult bun simț. Acesta și  compromisul sunt cuvintele de bază în Parlamentul European.

Reporter:  Câți membri mai are acum Parlamentul European?

M.Ț.: 32 are România din 751 total. Colaborez foarte bine cu colegul liberal de la Cluj care se ocupă de agricultură, cu domnul Bușoi de la București care este foarte activ pe siguranță, mediu și siguranța alimentară. Eu sunt titular la comisia pentru piața internă și protecția consumatorului. Aici vă spuneam că am un raport pe audio-vizual și încercăm să facem niște amendamente pertinente și sperăm să le împărtășim cu dumneavoastră atunci când va fi cazul. Sunt supleant în comisia ENVI care înseamnă mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și supleant în comisia de securitateși apărare.

Reporter: Dacă nu aș ști cât vă solicită activitatea aceasta, aș spune chiar că e o muncă frumoasă.

M.Ț.: E o muncă frumoasă, dar… eu , domiciliul și familia mi-au rămas în Botoșani. Copiii mei vreau să știe că acasă înseamnă Botoșani și mă sacrific eu. La Bruxelles plecăm dimineața și ajungem seara acasă pe la ora 20.00 sau a doua zi dimineața. E destul de obositor. Cel mai bun concediu pentru noi înseamnă acasă.

Reporter: Chiar am vrut să mai vorbesc cu dumneavoastră pentru că, în ultimul timp, nu v-am mai văzut în presa locală.

M.Ț.: Efectiv am evitat… pentru că … nu vreau să pară că fug după…

Reporter: Nu asta am vrut să spun. Știu că dumneavoastră , dacă se poate, chiar fugiți de presă, chiar dacă ați avea ceva pozitiv de spus.turcanu-mihai-botosani-europarlament

M.Ț.: Știi cum e… eu am pățit chestiuni negative când am muncit extrem de mult și am fost bine intenționat în tot ceea ce am făcut. Se dă o tentă negativă anumitor chestiuni și, de multe ori, te ferești. Când vii cu chestiuni pozitive nimeni nu te preia și nu te promovează. Dar când sunt chestiuni negative se extrapolează și se face din țânțar armăsar. Din păcate. Și atunci, când sunt solicitat să am un punct de vedere, îl am cu deosebită plăcere, spun exact adevărul așa cum este…

Țurcanu nu tânjește deloc după șefie

Reporter: Am prins astăzi o informație și am vrut să discutăm înainte de a da curs …zvonurilor. S-a discutat la Botoșani și la București despre o eventuală demisie a președintelui Cătălin Flutur, nemulțumit de decizia biroului central de a nu respecta listele pentru parlamentare stabilite la Botoșani. Deși, la cum îl cunosc pe domnul Flutur, acesta este un foarte bun politician, cu o abordare personală distinctă a problemelor, fie ele și de politică internă și nu cred că renunță ușor mai ales când ceva nu i se pare corect. Probabil e o strategie, o mutare pe tabla de șah. În fine. Și cineva spunea că dacă Flutur își dă demisia cel care ar vrea să preia organizația Botoșani este Mihai Țurcanu.

M.Ț.: Cine a lansat chestiunea asta ???

Reporter: La dumneavoastră în partid.

M.Ț.: Situația mea este… nu neapărat puțin mai complicată… știți foarte bine că au existat zvonuri că după ce fratele meu și-a dat demisia mi s-a propus mie să preiau la acea vreme conducerea partidului.

Reporter: În acea perioadă, propunerea a venit de la Botoșani sau de la București?

M.Ț.: Nu, nu, de la București. Am cerut o consultare cu cei abilitați. Am văzut că există o ezitare din partea lor, adică a celor din Botoșani. Am preferat să mă retrag pentru că orice subiect de ăsta pus în dezbatere nu face bine filialei. Și m-am retras. Și oricum ar fi fost extrem de greu la acea vreme să preiau organizația, pentru că eram la început de drum în Parlamentul European. Eu vă spun un singur lucru. Din 2012, când am mers la București, mulți îmi dădeau foarte puține șanse ca eu să performez la nivel de țară sau în Europa. Dar am constatat că, în scurtul timp cât am fost pe la București, am făcut lucruri extrem de bune pentru țară. Proiecte serioase, puține, cu obiective clare. De doi ani de zile eu sunt membru la organizația municipală București. Am preferat să fiu alături de colegul meu Bușoi. Atunci era înscris în cursa pentru Primăria capitalei.

Botoșaniul nu va reuși decât prin agriculturămihai-turcanu-si-alina-gorghiu-pnl

Reporter:  Să presupunem că zvonurile de care v-am spus ar deveni un scenariu real, ați fi numit, iar, tot de către București, interimar.

M.Ț.: Eu vă pot asigura de un singur lucru. Că nu am să cer acest lucru. Domnul Moroșanu, filiala PNL Botoșani a fost o filială extrem de puternică. Întotdeauna în primele 6-8 locuri naționale. Când era condusă de fratele meu, Florin Țurcanu. Exact. Trebuie să recunoaștem. Știți foarte bine, când s-a rupt PNL în 2006 sau 2007, am rămas cu un sediu gol. Nepopulat. S-a luat de la zero și în scrut timp a început să obțină rezultate foarte bune. Întotdeauna a avut în jur de 30 de primari la nivel de județ. Se putea lupta aproape de la egal la egal cu PSD. Acuma…fiecare a încercat și a crezut că este cel mai frumos și cel mai deștept, îndreptățit să conducă. Moldova și Botoșaniul nu au cum să reușească decât dacă ai proiecte clare pentru agricultură și zootehnie. Că nu avem alte domenii. Cu mici excepții, precum Electroalfa sau Elsaco. În rest nu prea avem mari oportunități. Trebuie să promovăm aceste lucruri.

Reporter: Acum vreți să îmi demonstrați că după plecarea la Bruxelles v-ați format și cizelat o viziune și un mod de gândire total diferite de ale celor care nu au ieșit din Botoșani?

M.Ț.: Eu mă bucur că faceți dumneavoastră constatarea asta… dar credeți-mă … dacă ați vedea toate intervențiile mele în plenul Parlamentului European, atunci când îmi vine rândul… am vorbit de decalajul de dezvoltare a euroregiunii de NE, despre importanța a ceea ce ne-a înzestrat Dumnezeu să avem și trebuie să promovăm, cam astea sunt semnalele mele. Spuneam de ofensivele economice, nu cele armate, că noi suntem la granița nord estică unde , din păcate, firmele rusești, prin reprezentanți moldoveni, le cumpără pământurile… avem exemplu cu o firmă de a lui Porumboiu care a fost cumpărată de o firmă cu acționariat rusesc… sau cel puțin cu influențe rusești… Nu poți să vorbești numai de Botoșani, trebuie să vorbești de regiune în ansamblu…

Reporter. Păi e normal, că sunteți reprezentantul României, nu al Botoșaniului.

M.Ț.: Ei, bravo. Așa este. Că aduci în atenție, nu întotdeauna, problematicile celor din județ…

PNL este un partid extrem de puternic

Reporter: Nu vreau să vă rețin foarte mult, mai ales că abia ați revenit și nu v-am lăsat nici să stați la masă…

M.Ț.: Nu e o problemă, că îmi face o deosebită plăcere să comunicăm și vă citesc cu deosebit interes toate materialele…

Reporter: Revenind la Botoșani, cu siguranță partidul își va reveni, într-o formă sau alta, cu rănile pe care le va avea sau nu, decimat sau nu, așa cum s-a întâmplat când aproape tot partidul a plecat la PDL – acea ruptură de care spuneați și dumneavoastră, pentru că este un partid tradițional. Eu spuneam că dacă la Botoșani, în partid, se menține și perpetuează această horă a ielelor despletite și scăpate la microfon, rezultatul la parlamentare va fi de circa 20%.

M.Ț.: 28% obțineam noi, PNL, fără fuziune…30 de primari aveam fără fuziune…

Reporter: despre asta vorbesc și eu. Despre un partid care susține că este mai puternic decât niciodată, care aclamă că o să rupă în două PSD, dar de fapt sunt măcinați din interior.

M.Ț.: PNL Botoșani este un partid extrem de puternic.

Reporter: Nu doar la Botoșani. Vedeți cât de mult aclamă tot mai multă lume, în țară, politicile de dreapta.

M.Ț.: Sigur că da. Din sărăcie nu poți să ieși cu politici de stânga. Nu ai cum. Fermierii, care sunt foarte mulți în județul Botoșani, reprezintă o clasă de mijloc. Nu reprezintă păturile alea asitate social. Dacă noi nu-i ajutăm pe fermierii ăștia… dacă-i lăsăm să-și bată joc X și Y de el, de ciobanul ăla tradițional, normal că o să-și lingă rănile săracul . Noi de asta trebuie să ne ocupăm.

Alina Gorghiu nu poate singură să-l facă deputat pe Verginel

Reporter: Să revenim la Botoșani, la frământările interne.

M.Ț.: Domnule Moroșan, dumneavoastră știți foarte bine că Alina Gorghiu nu poate nimic singură. Ea, într-adevăr, este președinte… dar … este o procedură. Știți foarte bine că daniel Buda este cel desemnat de către aripa foștilor PDL-iști să consemneze listele pentru parlamentare. Deci doamna președinte Alina Gorghiu nu poate să semneze o listă de una singură. Fără să aibă și semnătura celui care reprezintă fostul PDL. Dacă va apărea vreo listă, cu Verginel, sau cu oricine altcineva pe acolo, asta nu înseamnă că numai Alina Gorghiu…nu a vrut… eu știu… e atotputernică și… Sunt prietenii și prietenii… dar în politică analizele se fac un pic altfel. Mulți își doresc să fie pe aceste liste. Este foarte simplu să ajungi la București. Problema este ce faci când ajungi acolo ?!

Reporter: Unii nu își pun problema asta…

M.Ț.: Ai relaționarea… interpersonală cu ceilalți, să poți să-i determini pe colegii tăi să te asculte. Deci trebuie 2-3 ani de zile ca să-ți impresionezi colegii să voteze proiectele tale.

Reporter: E prematur să vă întreb ce veți face după ce vă expiră mandatul la Parlamentul European?

M.Ț.: Chiar că e prematur… Încercăm să fim buni în ceea ce avem de făcut aici și pe urmă… în 2019…

Reporter: Corect. La drifturile politice din România, până atunci se mai poate schimba și președintele țării de vreo două-trei ori…

M.Ț.: Ei, nu știu… nu știu dacă se poate… Dar, revenind la ce ați întrebat mai devreme, eu niciodată nu m-a interesat…îmi dau cuvântul de om că astăzi, de la dumneavoastră, am auzit versiunea asta cu conducerea filialei Botoșani.

Reporter: Păi nici nu s-a auzit nimic la Botoșani. Doar eu am o informație că s-ar fi discutat pe la capitală… Și trebuia să vă întreb…

M.Ț.: Nu e nicio problemă. Eu chiar te apreciez. Acum sper să nu reiasă din material că eu te-am abordat pentru discuția asta… că nu vreau… chiar nu vreau să se creadă că mă interesează …ceva. Vreau să-mi văd de treaba mea, să fiu cât se poate de bun în ceea ce fac acum și pe urmă, vom mai vedea. Liniștea mea este mai importantă decât orice.

Reporter: Mulțumesc, domnule Țurcanu și…succes în tot ce faceți.

EXCLUSIV Europarlamentarul Mihai Țurcanu: din sărăcie nu poți să ieși cu politici de stânga