EXCLUSIV Fenomenul Gribincea și Plăieșii din Chișinău au făcut istorie la Zilele...

EXCLUSIV Fenomenul Gribincea și Plăieșii din Chișinău au făcut istorie la Zilele orașului Botoșani

0 247

EXCLUSIV Fenomenul Gribincea și Plăieșii din Chișinău au făcut istorie la Zilele orașului Botoșani

Exclusiv Fenomenul Gribincea și Plăieșii din Chișinău au făcut istorie la Zilele orașului Botoșani

Duminica de dinaintea sărbătorii Sfântului Gheorghe, timp de două ore, centrul istoric al municipiului Botoșani a răsunat de acordurile unui ansamblu folcloric ce a făcut istorie în Moldova de peste Prut dar și în Europa. Aclamațiile, chiotele, horele și aplauzele botoșănenilor s-au făcut auzite pnă pe dealurile Hudumului. La cererea insistentă a botoșănenilor, oaspeții de peste Prut, Plăieșii din Chișinău, au fost nevoiți să facă mai multe bis-uri. Înainte de începerea spectacolului, coordonatorul lor, fenomenalul Nicolae Gribincea mă întreba și ne sfătuiam cam ce cuvinte ar fi mai potrivite să le adreseze botoșănenilor în debutul evoluției lor. Maestru Gribincea era copleșit de emoții. Mai ales că se afla pentru prima oară la Botoșani și nu avea de unde să știe că prin sângele localnicilor curge o a treia componentă globulară, folclorul. După încurajări și analiza etimologică și de discurs a mai multor mesaje, împreună, dar pe sufletul inconfundabilului Gribincea, mesajul cu prea multe cuvinte a lăsat loc mesajului sufletesc al cântecelor lor. Întrucât știm din surse sigure că de organizarea Zilelor orașului Botoșani s-a ocupat viceprimaru Cosmin Andrei, ne facem datoria de suflet să le comunicăm și botoșănenilor și nu numai, pentru că au fost foarte mulți spectatori veniți din județ, din comune precum Tudora, Vorona, Draxini, Cristești, Manoleasa. Alegerea și invitarea Plăieșilor sunt meritele exclusive ale viceprimarului Andrei iar dovada că a făcut o alegere inspirată a avut-o personal la spectacol.

Nicolae Gribincea are 38 de ani de activitate scenică, iar colectivul său de suflet, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii”, a sărbătorit recent 29 de ani de la fondare.

Din ansamblul etnofolcloric fac parte 15 „plăieşi”, inclusiv şapte instrumentiști. Dintre cei 15, trei sunt studenţi, iar restul, chiar dacă profesează în alte domenii decât cel al muzicii, ei fiind poliţişti, ingineri, șoferi ori medici, pe scenă sunt cu toţii adevăraţi artişti. În acest an, colectivul condus de Nicolae Gribincea a sărbătorit 29 de ani de la fondare, iar aceasta este a treia generaţie de tineri „plăieşi”.

Nicolae Gribincea a fondat „Plăieşii” pe când era angajat al Filarmonicii Naţionale „S.Lunchevici”, unde activa în calitate de dansator şi coregraf pentru ansamblul „Lăutarii”. Atunci a luat sub aripa sa un grup de copii şi adolescenţi, iar de-a lungul anilor prin şcoala „Plăieşilor” au trecut Ileana, fiica Anastasiei Lazariuc, Nicu Timofti, unul din fiii fostului preşedinte al R.Moldova, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală a CNA şi mulţi alţii. Ţinutele pe care le poartă membrii colectivului sunt cusute de meşteriţele de la Casa Cristea, în urma consultărilor cu Varvara Buzilă, etnograf, muzeograf şi doctor în filologie. De aproape 2 decenii, pe lângă activitatea pe care o are alături de „Plăieşii”, folcloristul predă coregrafia la Facultatea de Arte Frumoase a Universităţii de Stat din Moldova. 

„Totuşi, lucrul meu de bază e cel de şef al Secţiei cultură, tineret şi sport a Preturii sectorului Botanica. Evident, încerc să nu uit nici de creaţie. În ultimii ani am mai editat o carte de romanţe pe versurile Galinei Furdui, iar în urma expediţiilor în teren am scos câteva CD-uri cu „Plăieşii”. În fiecare vară mergem prin satele Moldovei ca să culegem folclor, aşa că lipsesc mult de acasă. E drept că uneori familia are de suferit, însă aceasta este munca mea, iar soţia şi copiii mă înţeleg. Am o activitate frumoasă şi îmi place ceea ce fac, poate că tocmai din această cauză le reuşesc pe toate”, spunea în urmă cu doi ani Nicolae Gribincea. Fenomenul „Plăieşii” este posibil datorită strălucitului lor conducător care este unul dintre interpreţii şi folcloriştii de excepţie ai „şcolii tălănciste” fondate de Andrei Tamazlîcaru − el însuşi reprezentând un fenomen artistic prin pluridimensionalitatea sa notorie. Interpret, folclorist, compozitor – creator de cântece folclorice de copii, cântece religioase psaltice, dar şi de alte genuri de inspiraţie folclorică − conducător de ansambluri de copii şi tineret, Nicolae Gribincea realizează cu „Plăieşii” un repertoriu de cântece şi dansuri bărbăteşti, care reprezintă mostre de o frumuseţe aparte, colectivul având în prezent o deosebită ţinută artistică şi o manieră interpretativă inconfudabilă. Și, ca să subliniem dragostea de neam, folclor și valori românești, legătura indestructibilă cu țara și poporul, vom mai spune că fratele lui Nicolae Gribincea, în 2016, Mihai Gribincea, era ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Belgiei.

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a fost creat de Nicolae Gribincea la 15 ianuarie 1989 pe lângă Palatul Republican al Copiilor și Adolescenților. În intervalul 1990 – 1999 a activat pe lângă Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi cu numele Stejăreii.

Din 1999 – până în 2015 activează cu denumirea Plăieșii pe lângă Pretura sectorului Botanica a municipiului Chișinău. Din 2015 și până în prezent activează ca și colectiv profesionist în cadrul Direcției Cultură a municipiului Chișinău. La 26 februarie 2014 Ansamblul etnofolcloric Plăieșii susține un concert aniversar, la 25 de ani de activitate, cu genericul „Cât îi omul tinerel” la Palatul Național “Nicolae Sulac” din Chișinău. La 16 februarie 2017, în cadrul unui spectacol susținut la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, Ansamblul etnofolcloric Plăieșii lansează 2 albume: “La casa cu oameni buni” cu cântece de voie bună și pahar și albumul “Tot cu dragostea și dorul” construit pe lirica de dragoste cântată în grup bărbătesc. Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a devenit laureat al mai multor festivaluri raionale, municipale și republicane: “Să trăiți să înfloriți”, “Florile Dalbe”, “V-am ura v-am tot ura”, “La vatra horelor”, “Pentru tine Doamne”, “La onor , la datorie”, Suna tălăncuțele”, “Aprindeți luminile”, etc. A evoluat cu succes peste hotarele țării: 1989 – la Moscova, 1996, 1997 – București si Iași, 1998 – Milano, 2008 – Cernăuți, 2016 – Vilnius, Padova, Bolognia.

Pentru concerte si evenimente private, Nicolae Gribincea și Plăieșii săi pot fi contactați la :

 Telefon: +37368943342