EXCLUSIV Haiducii bugetului din Primăria Gorbănești Încasări făcute pe maculatură Memo

EXCLUSIV Haiducii bugetului din Primăria Gorbănești Încasări făcute pe maculatură Memo

Dacă la ultimele controale efectuate la Primăria Gorbănești, Curtea de Conturi a descoperit abateri financiare însumând peste 65 de milioane de ron, se pare că la următorul control vor avea ceva mai mult de furcă. Potrivit unor informații, primite pe surse la redacție, ne-au făcut să credem că cetățenii comunei se țin de glume cu presa. Dar după ce am discutat cu viceprimarul comunei, un om sincer și echilibrat, am constatat că totul se confirmă. Până la sfârșitul anului trecut, Primăria, prin casieria unității, încasa diverse taxe de la cetîțeni fără chitanțe. În locul chitanțelor oamenii primeau maculatură. Adică bilețele de tip post-it (memo). Prin ce buzunare or fi ajuns astfel banii oamenilor și la cât s-or fi cifrat aceste încasări nu mai știu bine nici cei din primărie.

Primarul comunei trece printr-o perioadă dificilă, fiind operat de iernie de disc. Viceprimarul Cristinel Buruiană este cel care a preluat atribuțiunile primarului în lipsa acestuia. Adică, este primar interimar cu interimat de scurtă durată. Pentru că edilul Gică Iliescu va reveni din concediu la sfârșitul lunii noiembrie.

”Nu…nu,nu…nu ajung la gunoi. Deci…asta a fost o perioadă când nu se tăia chitanță, dar pe urmă s-a remediat problema. A fost o perioadă… eu știu… până la sfârșitul anului trecut când s-a început a se tăia prin calculator. Erau bonuri mici, de 3 lei, cinci lei… Dumneavoastră ați primit informațiile printr-o anonimă, dar eu știu despre cine este vorba. Auziți, domnul Moroșan, sunt doi consilieri, Constantinică…Noi vorbim acuma, așa, ca după program. Sunt doi consilieri care nu acceptă ce facem noi aici. Sigur ei v-au scris anonim. Poate ați avut ceva despre ei care nu le-a plăcut și acum s-au dat anonimi. Da, într-adevăr, a fost problema asta cu bonurile cândva, dar s-a remediat. Problema asta a fost semnalată și în ședința de Consiliu Local și s-a remediat. Știți cum e… când erau cu adeverințe pentru APIA se tăiau extrem de multe și…pentru 3 lei, sau cât era atunci suma, ca să nu se taie la fiecare chitanță de 3 lei… la sfârșitul zilei se totaliza și se făcea o chitanță totală. Cu toate că nu era corect și de asta s-a și remediat. Toate chitanțele alea de mână se înregistrau undeva și la sfârșitul zilei se vedea. Erau 10 chitanțe a trei lei fiecare, se tăia o singură chitanță de 30 de lei. Ei… nu a fost chiar jumătate de comună care a primit bonuri în loc de comună… acum să nu exagerăm… După ce au semnalat ei s-a remediat problema. Și domnul primar și doamna contabilă au spus că chiar dacă durează mai mult, dacă trebuie să taie o chitanță de 3 lei de 3 lei o taie. Deci a fost numai pentru sume din astea mici”, a declarat viceprimarul Buruiană confirmând și explicând circuitul banilor publici în Primăria Gorbănești.

Am mai aflat noi că în septembrie s-a hotărât realizarea a 8 fântâni în comună, potrivit unor criterii tehnice. După ce cu chiu cu vai s-a găsit o firmă care să execute lucrarea, pentru că suma totală alocată a fost de 30000 de lei, spun oamenii că fântânile au fost făcute cu tuburi mai mici, adică cu încălcarea eventualului caiet de sarcini și, evident, cu redirecționarea unei părți din bugetul alocat spre buzunare necunoscute. Se mai spune că în ultima ședință de Consiliu Local, întrebat fiind cum e cu lucrarea, viceprimarul ar fi spus că el a făcut recepția împreună cu constructorul și totul e ok.

Cât privește recepția și modul în care a fost executată lucrarea de realizare a fântânilor din Gorbănești, viceprimarul cu atribuții de primar a fost foarte sincer în discuția cu noi și a confirmat și sesizarea cu privire la acest aspect. ”Haideți că vă spun eu despre ce este vorba. Deci a fost o neînțelegere, într-adevăr, în Consiliul Local. A început scandalul și la un moment dat nu s-a înțeles bine. Domnule, e făcută recepția? Nu, recepția nu e făcută nici acum. Pentru că constructorul mai are ceva de făcut la două fântâni. Recepția se face de către o comisie. O să fie un proces verbal de recepție, se va pune la dispoziția consilierilor…Cu consilieri ca ăștia ai noștri nimeni nu vrea să facă altfel decât prevede legea… Cât privește abaterile de la ce s-a prevăzut inițial, asta se poate constata și la fața locului, vă spun cum e. Sunt fântâni, într-adevăr, care au avut izvor la suprafață. La două sau trei fântâni s-a găsit apă la 1,5 metri. S-a săpat până la 9 m, la 10 m, cât s-a putut ca să nu se fărâme malul. Și am zic că…domnule, ca să facem bazin de apă …că tot se fac prin asta și să băgăm tuburi mai mici… și într-adevăr s-au băgat 2, 3, 4 tuburi mai mici, ca să facă bazinul de apă mai mare decât era normal. Asta a fost. În absolut toate fântânile sunt peste 10 tone de apă. Firma care a executat lucrarea este de aici, din comună. Băieții și-au făcut bine treaba”, a spus viceprimarul Cristinel Buruiană.

Revenind la povestea cu banii încasați…pe maculatură ne-am băgat puțin curiozitatea prin metodele de evidență contabilă. Întâmplarea face că a mea soție a lucrat în sistemul bugetar și astfel am înțeles și eu cam cum e cu regimul special al unor documente. Astfel, documentele care stau la baza încasărilor în numerar prin casieria primăriei sunt chitanța și  Borderoul desfășurător al încasărilor.

Chitanța este un document cu regim special, prin care se efectueaza operatiunea de incasare prin casierie a impozitelor, taxelor si a altor drepturi cuvenite bugetului local. Chitanta constituie documentul justificativ de intocmire a Borderoului desfasurator al incasarilor, precum si de inregistrare in evidentele nominale (registrul rol unic). Deci se întocmește și un registru de rol unic. Ne întrebăm inevitabil, dacă viceprimarul are dreptate, pe numele cărui cetățean, din cei circa 30 veniți într-o zi și cadorisiți cu maculatură Memo, se tăia chitanța totală zilnică? Dar oare chiar există? O fi existând și documentele de care spunem mai sus? Și cât de ușor pot fi astfel palmați banii oamenilor, începând de la casierie și până la vârful conducerii ei. Fiecare în parte sau…în echipă. Vom fi curioși să aflăm, la următoarea vizită a lor, ce va spune în această privință Curtea de Conturi. Sau alte instituții abilitate ale statului.

EXCLUSIV Haiducii bugetului din Primăria Gorbănești Încasări făcute pe maculatură Memo