EXCLUSIV Interviu exploziv cu Alina Gorghiu

EXCLUSIV Interviu exploziv cu Alina Gorghiu

0 973

Alina GorghiuEXCLUSIV Interviu exploziv cu Alina Gorghiu

Doamna copreședinte PNL – Alina Gorghiu, a acordat   un interviu in exclusivitate publicației ALL FOR ROMANIA, jurnalistei Daniela Popescu, colaborator al publicației noastre. Alina Gorghiu a asigurat  românii din Diaspora că  PNL va rămâne alături de aceștia, exprimandu-și dorința  că  într-o zi se vor  întoarce acasă cu inima deschisă.

Reporter:De curând ați propus un proiect de lege cu privire la reprezentarea femeilor în politică și anume o cota de gen putem spune, considerați că astfel, femeile vor dori să se implice mai mult în politică?Ar avea o șansă  în plus?

 Alina Gorghiu: Mă bucur că le pot face cunoscut acest proiect și românilor de peste hotare. În statele în care trăiesc, cetățenii noștri din diaspora apreciază sistemul sanitar sau pe cel educațional, sau poate facilitățile acordate mamelor și, de ce nu, legislația care sancționează dur violența împotriva femeii. Ei, bine, lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare. Mulți dintre ei trăiesc în țări care au făcut deja eforturi pentru o mai bună reprezentare a femeilor. Odată cu ponderea femeilor din legislativele și guvernele respective, s-a îmbunătățit considerabil legislația pe teme care au legătură cu nevoile și interesele femeilor.

   Inițiativa noastră legată de reprezentarea corectă a femeilor în politică va aduce două schimbări majore: pe de o parte, le va oferi femeilor șansele pe care le merită și pe care le au doar în teorie; lucrul acesta va determina cea de-a doua schimbare – tot mai multe femei se vor simți motivate să se implice în politică. Reprezentarea echilibrată nu e despre femei, nu e despre bărbați sau despre un conflict între genuri. E o chestiune care ține de normalitate, pentru că echilibrul de gen înseamnă normalitate.

E timpul să recunoaștem că partidele din România nu s-au întrecut niciodată în promovarea femeilor. 52% din populație este formată din femei și totuși suntem, de departe, subreprezentate și în Parlament (11,5%) și în administrația locală (12% dintre primarii din toată țara sunt femei). Nevoia de înnoire a clasei politice, atât de evidentă în ultima perioadă, a creat cel mai bun context pentru ca partidele să înceapă să promoveze mai mult femeile.

Reporter: În anul 2015, PNL și- a îndeplinit câteva dintre obiectivele propuse. Cum vedeți anul 2016, mai ales că aveți de trecut două teste, alegerile locale și parlamentare?

 Alina Gorghiu: Este adevărat – într-un an agitat din punct de vedere politic și social – PNL a avut câteva reușite notabile. Cea mai mare satisfacție o am pentru proiectele cu impact direct în viețile oamenilor. Mă refer aici la dublarea alocațiilor pentru copii, la legea votului prin corespondență, la îmbunătățirea legislației care protejează victimele violenței domestice, prin prevederea care fixează un termen de 72 de ore pentru emiterea ordinului de protecție.

PNL a dovedit curaj și maturitate anul acesta și a răspuns principalei revendicări ale societății românești: integritatea în politică. Persoanele cu probleme penale, cele incompatibile, cei vinovați de nepotism, de plagiat, cei care au avut contracte cu instituțiile pentru care vor să candideze nu se vor regăsi pe listele de candidați ai PNL.

Toate acestea mă fac să privesc cu încredere spre 2016, dacă vorbim despre competiția electorală. PNL și-a asumat agenda cetățenilor – o agendă pro integritate și anti privilegii – și sunt sigură că lucrul acesta va face diferența în anul electoral care vine. Românii au devenit mult mai exigenți și mai implicați, iar partidele care nu se adaptează schimbării din societate vor dispărea în umbră. 

Avem, totodată, și pentru anul viitor o serie de proiecte importante. Legea prevenției în sănătate trebuie să devină realitate în 2016.

De asemenea, vom continua în 2016 procesul de reconectare a statului român cu diaspora românească. Vom propune ca o săptămână pe an, în luna august – luna de vârf a prezenței românilor din străinătate în țară – unele instituții publice, ca de exemplu, Taxe și Impozite, Evidența Populației, să aibă program de lucru prelungit, ghișee special destinate românilor din diaspora și să rezolve diferitele lor solicitări în regim de urgență. E absurd ca oamenii care vin în țară în concediu să rămână cu amintirea așteptatului la ghișee, a serviciilor publice de proastă calitate. La fel, mi se pare inadmisibil ca statul român să nu găsească o soluție pentru cozile interminabile de la graniță, care îi fac pe români să regrete întoarcerea în țară din primele momente. Trebuie să corectăm lucrurile acestea.

Reporter:  Un proiect susținut de dumneavoastră a fost Legea votului prin Corespondentă. Considerați că acesta va putea funcționa de la anul sau trebuie ca să treacă o perioadă de timp până ca romanii din diaspora să se familiarizeze cu acest sistem?

 Alina Gorghiu: Am încredere că votul prin corespondență va fi un succes încă de anul viitor. Preocuparea noastră pentru tema votului prin corespondență nu s-a oprit la momentul adoptării legii. Suntem direct interesați să vedem că acest sistem de vot le face viața mai usoară cetățenilor noștri din străinătate. Guvernul trebuie asigure implementarea sistemului fără probleme și informarea românilor de peste hotare cu privire la această facilitate, iar PNL va fi atent ca lucrurile acestea să se întâmple. În paralel, vom iniția propria campanie de informare adresată românilor de peste hotare.

Este o lege extrem de importantă pentru noi. Pentru prima oară, românii din Spania, din Italia, din Republica Moldova, din toată Europa și din toată lumea vor putea vota prin corespondență, fără să meargă zeci sau sute de kilometri și fără să stea ore în șir la cozile de la secțiile de vot din străinătate. Votul prin corespondență era o datorie clasei politice față de românii din străinătate, dar mesajul legii înseamnă mult mai mult decât oferirea unei modalități alternative de vot. Mesajul e acela că ținem la românii din afara granițelor, îi considerăm parte a națiunii române, îi dorim implicați în continuare în viața României și îi așteptăm înapoi acasă la un moment dat.

Reporter: În ultima  perioadă, PNL a mers pe mana tinerilor, aceștia fiind promovați fie în Biroul Național al PNL sau chiar Copreședinți de filiale, și aici aș menționa printre alții pe: Ionut Stroe, Florin Alexe, Victor Ionescu, Costel Alexe, Ionel Bogdan, Cristian Busoi sau Claudia Benchescu. Considerați că acesta este un mesaj și pentru tinerii care doresc să se implice în politică și implicit în PNL, că se poate?

Alina Gorghiu: Categoric, ascensiunea celor pe care i-ați enumerat este cel mai ferm semnal că în Partidul Național Liberal, tinerii sunt apreciați. E la modă să vorbești despre tineri, toate partidele o fac. Diferența este că în PNL ei găsesc susținere și oportunități reale de a face politică la nivel înalt, nu doar un loc în vitrina noastră, ca să ne putem lăuda cu ei.

Tinerii reprezintă schimbarea și PNL a fost dintotdeauna promotor al modernizării, al înnoirii. Doar partidele îmbătrânite în rele se tem de tineri, de vocea lor, de puterea lor de a schimba mersul lucrurilor.

Criza de credibilitate a clasei politice ne-a determinat să gândim o abordare nouă în privința resursei umane. Pe lângă accentul tot mai mare pus pe competență și integritate, cuvântul-cheie pentru PNL a devenit deschiderea. Ne-am propus să facem loc în partidul nostru și în politică acelor categorii care nu au avut până acum șanse reale de a se implica: tinerii, femeile, societatea civilă.

Nu mi-am schimbat cu nimic părerea că tinerii ar trebui să-și poată exprima opțiunea politică prin vot încă de la 16 ani. Din contră, ca urmare a ultimelor evenimente prin care a trecut țara noastră, sunt din ce în ce mai convinsă că merită să readuc în atenția opiniei publice această inițiativă.

Reporter: Am observat că organizația PNL Diaspora a trecut și trece printr- un plin proces de organizare și totodată de întinerire, proces aprobat de unii sau hulit de alții. Cum vedeți parcursul organizației în 2016, când va trebui să și demonstreze la alegerile generale (când trebuie să se vadă efectul schimbării)?

Alina Gorghiu: Organizația PNL Diaspora are o sarcină dificilă în 2016, când se va aplica pentru prima oară legea votului prin corespondență. Legătura organizației cu românii de peste hotare devine și mai importantă cu acest prilej, pentru că buna implementare a noului sistem de vot este o miză mare pentru PNL. Așteptările mele sunt ridicate și la fel sunt și așteptările românilor care trăiesc peste hotare. PNL trebuie să țină aproape diaspora, un electorat despre care am spus, nu o dată, că este un aliat natural al nostru, pentru că împărtășim aceeași dorință de modernizare a României.

Reporter: Nu de puține ori au existat sau există voci la adresa actualilor parlamentari de diaspora, că sunt traseisti, că au lipsit în parlament la anumite proiecte de legi importante pentru romanii din diaspora sau că au altfel de probleme sau sunt contestați de romani din diaspora. În acest context criteriile de integritate recent aprobate, de către partidul  pe care-l conduceți, li se vor aplica și acestora?

 Alina Gorghiu: Regulile pe care le adoptăm se aplică fără excepție. Pe lângă integritate, la selectarea candidaților pentru alegerile parlamentare vom ține cont de performanțele celor care au avut anterior unul sau mai multe mandate și, nu în ultimul rând, de reputația lor în rândul celor pe care îi reprezintă. O atenție sporită pentru selecția candidaților este răspunsul PNL la exigențele românilor din țară și din afara granițelor.

Reporter: Și ultima întrebare… Vă rog să transmiteți un mesaj romanilor din diaspora, dar și publicației noastre, ALL FOR ROMANIA – Ziarul Romanilor de Pretutindeni (all4romania.eu),  în Ajunul sărbătorilor de iarnă.

Alina Gorghiu:  Vă mulțumesc, în primul rând, pentru că ne oferiți oportunitatea de a ține legătura, și în acest fel, cu românii plecați peste hotare. Vă doresc cititori fideli și sper să publicați cât mai multe vești bune cu și pentru români.

Pe toți românii care trăiesc peste granițele țării vreau să-i asigur că PNL rămâne alături de ei, în 2016 și mai departe. Facem tot ce ne stă în putință să aducem România mai aproape de standardele dumneavoastră, de standardele normalității, pentru că nu ne pierdem speranța că într-o zi veți putea să vă întoarceți acasă cu inima deschisă. Vă aștept pe cât mai mulți în echipa PNL, să ne unim eforturile, pentru că avem nevoie de implicarea românilor de bună credință, de pretutindeni.

În numele Partidului Național Liberal, vă transmit cele mai bune gânduri de sărbători. Crăciun fericit și un An Nou cu pace și împliniri!

Reporter: Va multumim!

Daniela Popescu– All For Romania

Colaboraor – Informatorul pentru toți românii