EXCLUSIV Kievul putinizat și sârma ghimpată pentru români

EXCLUSIV Kievul putinizat și sârma ghimpată pentru români

0 758

mircea-druc-ucraina-vrea-sa-se-extinda-in-moldova-si-transnistria-8815743EXCLUSIV Kievul putinizat și sârma ghimpată pentru români. Un botoșănean și fostul premier al Republicii Moldova declarați persoane periculoase pentru Ucraina.

În timp ce România și Republica Moldova și-au deschis inimile, brațele diplomatice și granițele  politice pentru interesele geo-politice ale Ucrainei, puterea de la Kiev, dată cu fard european, dar putinizată până în rărunchii celor mai neînsemnate instituții raionale, declară români, pe bandă rulantă, ca fiind persona non grata. Aseară, vineri, 08.05.2015, fostul premier al Republicii Moldova, cetățean român stabilit și domiciliat la București, Mircea Druc a fost întors de la granița cu Ucraina. Druc se ducea către Cernăuți, locul său natal, dar, aseară, a fost coborât din microbuzul cu care se deplasa spre localitatea de baștină. Motivul a fost sec, la fel ca în cazul românului de la Darabani care a trecut prin aceași situație cu un an în urmă. Fostului premier i s-a spus doar că figurează pe lista cu persoane care au interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei. Atât. Și Druc a făcut cale întoarsă. De nevoie. Potrivit unor surse, în aceași situație se află mai mulți jurnaliști  români sau reprezentanți ai unor asociații culturale, artiști sau politicieni. Contactat de către reproterii Informatorului pentru toți românii, Mircea Druc a încercat să nu răsucească prea mult fierul încins în rana bolșevismului ucrainean. Mai mult chiar, a lăsat de înțeles că instituțiile statului român sunt cele îndriduite, chiar și numai moral, de a limpezi lucrurile. Cu atât mai mult cu cât această practică a Ucrainei condusă de pionii țarului Putin se perpetuează taman după ce statul român și cel moldovean și-au arătat solidaritatea cu Ucraina față de agresiunile hrăpăreței Rusii.

”Nu am știut nimic. M-au coborât din microbuz și a trebuit să mă întorc de la graniță. Ce să spun? Asta e… Conform legislației în vigoare din statul liber și independent Ucraina, am fost declarat persona non grata. Ce să cred… nu cred nimic… Evident că nu mi se pare firesc, dar nu știu dacă e bine să comentez eu. Dacă față de această practică ar trebui să existe vreo reacție, atunci aceasta trebuie căutată prin curtea Ministerului de Externe al României. Asta este decizia statului ucrainean, eu nu am ce să comentez mai mult”, ne-a declarat Mircea Druc.

În 2014, președintele Asociației Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herțmilitia darabania din Darabani – Botoșani, profesorul Constantin Moroșanu a trecut printr-o situație trasă la indigo. Anul acesta interdicția i-a fost ridicată. Nu se știe pentru cât timp. Nici atunci și nici acum, niciun reprezentant al diplomației sau instituțiilor din România nu au avut vreo reacție. Instinctul de vasalitate mascată față de țarul de la Kremlin demonstrează micimea și nimicnicia politicienilor de conjunctură din România.

Review overview
Druc intors de la granita