Exclusiv Mafia pune stăpânire pe România și Europa

Exclusiv Mafia pune stăpânire pe România și Europa

  • Un raport al CRIM, transmis în exclusivitate publicației noastre, reliefează dimensiunea alarmantă a corupției, mafiei și crimei organizate care încearcă să pună stăpânire pe toată Europa, inclusiv România * Fraudă și corupție în toate domniile * Sărăcia ajută mafia * Arme și țigări pentru guvernul mafiei * Băncile mână în mână cu mafia internațională

Comisia specială pentru crimă organizată, corupție și spălare de bani (CRIM) a fost abilitată să ancheteze amploarea crimei organizate, a corupției și a spălării de bani pe baza celor mai bune evaluări privind amenințările și să propună măsuri corespunzătoare pentru ca UE să prevină și să abordeze aceste amenințări și să le combată la nivel internațional, european și național.

Fraudă și corupție în toate domniile

Potrivit raportului CRIM, organizațiile criminale tradiționale și-au extins raza de acțiune la nivel  internațional, încheind alianțe cu grupuri infracționale din alte țări (precum cartelurile drogurilor din America de Sud și mafia rusofonă) pentru a-și împărți piețele și zonele de influență. Criza economică mondială nu numai că a creat un context favorabil înmulțirii activităților ilegale, dar contribuie și la diversificarea acestora. Instituțiile UE au monitorizat și înregistrat activități precum frauda și corupția în domeniul sportului profesionist, contrafacerea bunurilor de consum cotidian, precum produse alimentare și farmaceutice, forță de muncă ieftină la negru și traficul cu ființe umane.  Crima organizată, frauda și spălarea de bani au un efect devastator asupra statelor membre, prin infiltrarea în economia legală.

Potrivit estimărilor realizate de Europol în SOCTA 2013, în UE există în prezent cel puțin 3.600 de organizații criminale active, iar trăsăturile cele mai frecvente ale acestor organizații sunt structura de rețea și cooperarea, prezența pregnantă la nivelul economiei legale internaționale, tendința de a se axa – în special în cadrul organizațiilor mai mari – pe mai multe activități infracționale în același timp și faptul că 70 % dintre organizațiile existențe au membri de naționalități diferite, ceea ce demonstrează caracterul transnațional al fenomenului.

Sărăcia ajută mafia

Sărăcia, în care guvernele par că se străduiesc să adâncească tot mai mult țările, cu precădere în România, este un factor principal pentru crima organizată, sărăcia fiind exploatată de organizațiile criminale. Și de aici până la a demonstra că instituții, structuri de stat sau persoane publice devin organizații sau pioni ai organizațiilor criminale, este doar un pas. Potrivit aceluiași raport, traficul cu ființe umane este o formă de criminalitate multi-fațetată care generează profituri de circa 25 miliarde EUR anual și afectează toate statele membre. Numărul total al victimelor muncii forțate în statele membre ale UE este estimat la 880 000, dintre care se estimează că 30 % sunt victime ale exploatării sexuale, iar 70 % sunt victime ale muncii forțate, femeile reprezentând majoritatea victimelor din UE. Munca forțată aduce profituri considerabile pentru organizațiile mafiote, conducând  la dumping social și cauzează numeroase pierderi societății în termeni fiscali. Victimele traficului de persoane sunt recrutate, transportate sau sechestrate prin forță, coerciție sau înșelăciune, în scopul exploatării sexuale, al muncii sau al serviciilor forțate, precum cerșetoria, sclavia, servitutea, activități infracționale, servicii menajere, adopție sau căsătorii forțate sau în scopul prelevării de organe. Aceste victime sunt exploatate și subordonate complet traficanților sau exploatatorilor, sunt obligate să le restituie acestora datorii exorbitante, adeseori sunt private de documentele de identitate, sechestrate, izolate și amenințate, trăiesc cu teamă și sub amenințarea represaliilor, fără bani, nu au încredere în autoritățile locale, își pierd speranța de a scăpa sau de a reveni la o viață normală.

Arme și țigări pentru guvernul mafiei

Traficul ilegal de țigări provoacă anual o pierdere de aproximativ 10 miliarde de euro în finanțele statului.  În același timp,  volumul afacerilor cu trafic de arme ușoare în lume este estimat la 170-230 de milioane USD pe an și în Europa circulă peste 10 milioane de arme ilegale, ceea ce prezintă o amenințare gravă la adresa securității cetățenilor și a forțelor de ordine.

Băncile mână în mână cu mafia internațională

Sumele uriașe de bani generate de rețelele mafiote și de crimă organizată sunt direcționate către bănci și piețe financiare din Uniunea Europeană, care devin astfel complice la spălarea de bani. Băncile internaționale joacă un rol semnificativ în facilitarea spălării de bani și sunt implicate direct în spălarea veniturilor crimei organizate.