Executia Complexului Cornisa se lasa curtata

Executia Complexului Cornisa se lasa curtata

0 693

 Șanse ca executantul să fie botoșănean

Rezultatul licitației pentru execuția ”Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa” se lasă așteptat. După o lună de zile de la deschiderea ofertelor, nici firma de consultanță Romair Consulting LTD din București și nici comisia administrației botoșănene nu au făcut o selecție a ofertelor. Niciunul dintre cei cinci ofertanți pentru construcția complexului Cornișa nu a fost eliminat.

 

Amintim că firma de consultanță a primit din partea Primăriei Botoșani 16000 de lei pentru organizarea și susținerea licitației, iar valoarea proiectului este de 80 milioane de lei. Oficialii Primăriei susțin că licitația este posibil să aibă loc până la finalul acestei luni. Mai mult chiar, edilul botoșănean este convins că va reuși să demonstreze că se pot implementa proiecte importante pentru municipiu și, în același timp, să facă și economii. Prin selectarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic (prețul cel mai mic), primarul Portariuc va reuși economisirea a 22 milioane de lei.

Portariuc: ”Speculații! Eu nu mă implic…”

Cert este că, deocamdată, nici edilul șef al municipiului nu cunoaște cu exactitate stadiul în care se află procedurile de licitație. Mai mult chiar, acesta evită să facă declarații pripite, preferând să defileze cu un comunicat de presă după ce se va stabili irevocabil un câștigător. ”Haideți să nu ne grăbim. Ce s-a scris în presa locală zilele acestea a fost o speculație a unor oameni din presă. Nu… e un proces de analiză, este o procedură în stadiu de desfășurare. Nu putem oferi deocamdată niciun fel de informație. Ceea ce a apărut sunt informații din alte surse. Eu nu am dat nimic oficial. Eu pot să spun că, într-adevăr, eu nu mă implic. Nici nu știu exact care este rezultatul. Comisia analizează. Eu voi face o declarație publică după finalizarea raportului de expertiză, în urma deliberării comisiei. Când se va ști câștigătorul atunci voi susține o conferință de presă și vom anunța. De altfel nici legea nu permite altceva”, a susținut primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc.

Pericolul minciunii în oferte

Întrucât oficialii firmei de consultanță nu au putut fi contactați, iar secretara de la sediul central nici ea nu a auzit de proiectul de la Botoșani, am încercat să obținem un punct de vedere al unuia dintre membrii vechii administrații locale. După cum se știe acest proiect a fost gândit și demarat pe timpul fostei administrații, motiv pentru care am solicitat opinia fostului viceprimar Cătălin Alexa. Acesta s-a declarat oarecum reticent în privința unor participanți la licitație și a explicat cum stau lucrurile. ”Acest proiect a fost conceput pe timpul mandatului nostru. Domnului primar Portariuc îi revine de acum gestionarea părții de execuție. eu știu destul de bine proiectul ăsta. În ce privește licitația de execuție, sunt niște criterii clare. Trebuie să vadă dacă se pot executa toți indicatorii, sunt chestiuni la care se pricepe personalul din Primărie. Trebuie să vadă dacă prețurile sunt ok, dacă nu minte vreunul din participanții la licitație. Nu poate să spună cineva că aduce beton din Spania mai ieftin decât în România. Probabil aceștia vor colabora tot cu o firmă locală, astfel încât să se încadreze în valoarea licitată. Există și varianta în care oferta, sau ofertele să fie ireale. Probabil se va ajunge să lucreze tot cineva din Botoșani, dar la prețuri mult mai mici. Economia la buget de care spune domnul primar practic nu are cum să fie mai mare sau mai mică sau de nu știu ce cuantum. Prețul cu care se va câștiga licitația cu acela se va executa lucrarea. Eu nici nu știam de existența firmei de consultanță Romair, pe timpul mandatului nostru nu am lucrat deloc cu ei. Ei doar se uită pe ofertele candidaților, dar nu au nicio legătură cu proiectul. Habar nu au ce scrie în proiect, sau ce s-a propus. ei atâta verifică, documentația depusă de către ofertanți. Decizia lor este consultativă, nu poate să oblige cu nimic comisia de licitație. Comisia poartă întreaga răspundere asupra deciziei de a adjudeca în favoarea unei firme sau a alteia”, a precizat Cătălin Alexa.

Firma din Spania la care a făcut aluzie Cătălin Alexa este Grupo Empresarial Magenta, iar oferta acesteia este de 58 milioane de lei, cu tot cu TVA. Celălalt participant spaniol la licitație este Cyes Infraestructuras, cu o ofertă de circa 62 mil de lei. Firmele botoșănene participante la licitație au oferte apropiate ca valoare. Astfel asocierea coordonată de Electroalfa a propus  64,6 milioane lei, Victor Construct 65,3 milioane de lei, iar asocierea coordonată de Elsaco Electronic a ofertat 67,08 milioane de lei.

Potrivit unor informații oferite de către antreprenorul spaniol, Președintele Grupo Empresarial Magenta este Manuel Alonso Jimenez (foto grup – al doilea din stanga), iar secundul său este Vicepreședintele Juan manzano Diaz. Grupul Empresarial Magenta este format de acționariatul mai multor firme de prestigiu din domeniul dezvoltării imobiliare. De asemenea, grupul spaniol este deținătorul mai multor premii și certificări naționale și internaționale pentru calitate. Analizând capacitatea operațională și serizitatea grupului spaniol de firme, acesta poate fi comparat cu antreprenorul local care a cucerit Moldova și nu numai, grupul de firme Victor Construct. Potrivit informațiilor furnizate de către grupul de firme spaniol, acesta a dovedit și responsabilitate social corporativă. În ultimii ani, Grupo Emresarial Magento a susținut financiar importante competiții sportive, precum și o serie de campanii ale unor organizații precum UNICEF. Din 2010, grupul de firme spaniol are o sucursală în România. În România, spre exemplu, grupul spaniol a mai fost implicat în lucrări de anvergură. În urmă cu exact un an de zile, CNADNR a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru Varianta de Ocolire Carei. Contractul a fost semnat cu Grupo Empresarial Magenta, asociată în acel contract cu alte două firme.

sursa: www.frontulmoldovenilor.ro