Familie cu 15 persoane distrusă de Locativa

Familie cu 15 persoane distrusă de Locativa

O familie din Botoșani, compusă din 15 persoane,  a ajuns la sapă de lemn după ce Locativa SA, firma care administrează spațiile locative din municipiu, a oferit pe tavă hoților o întreagă avere. Aceasta este ad literam și exprimarea executorului judecătoresc care a evacuat familia în cauză dintr-un imobil pentru care plătise chirie la zi și, deși a fost evacuat și nu a mai folosit spațiu, Ioan Ungurean a continuat să plătească chirie, astfel încât a ajuns ca această chirie să fie plătită în avans până în iunie 2014. Executorul a făcut evacuarea în absența familiei, a întocmit un proces verbal de inventariere a bunurilor familiei și a lăsat averea, evaluată la circa 300.000 ron,  în custodia și răspunderea societății Locativa. În timpul evacuării, capul familiei, Ioan Ungurean, se afla la București solicitând autorizație pentru a protesta la Cotroceni. De atunci și până în prezent, familia se judecă pentru compensarea averii furate, bunuri cu care familia muncea pentru a-și asigura existența, dar și pentru locuința din str. Săvenilor nr. 6 din  care a fost evacuată, potrivit documentelor, nelegal iar bunurile au fost  mutate întrun imobil închiriat pe Popa Șapcă, unde avea și alte bunuri casnice.

Pe când se afla la București, în ziua de 10 iunie 2009, Ungurean a fost sunat de către copiii săi care i-au spus că cei de la Locativa au spart lacătele de la ușa locuinței din Popa Șapcă, în care au pătruns fără ca cineva din familie să fie prezent. Bătrânul Ioan Ungurean (în vârstă de aproape 80 de ani și care are 13 copii) a renunțat la audiența pe care o aștepta la Președintele României și a revenit la Botoșani. Angajații societății Locativa au fost găsiți în locuința lui din str. Popa Șapcă nr.39, Botoșani. Angajații Locativa nu i-au permis bătrânului să-și vadă bunurile pe care le avea în locuință, deși pe ele nu se instituise sechestru. I s-a comunicat verbal doar că Locativa va răspunde de aceste bunuri primite în custodie de la executor și, în baza unui proces verbal, le va primi acasă (mobilier, utilaje, scule, obiecte casnice și alte dotări care aparțineau atelierului A.F. Ungurean și care, tot din cauza Locativei, fuseseră evacuate dintr-un spațiu de pe Săvenilor 6 și aduse pe Popa Șapcă).  Toată acțiunea de distrugere a familiei Ungurean pare să fi pornit în 2003 când s-a mai încercat o evacuare nelegală, fără hotărâri judecătorești.  Au luptat să-l scoată afară din imobil, rupând chiar și hainele de pe el, dar nu au reușit. Toată această luptă a fost cauzată de faptul că Ioan Ungurean a avut ”îndrăzneala” să solicite acordarea a 3 imobile în baza Legii 10/2001. Bătrânul Ioan Ungurean i-a acționat în instanță, penal.  În acest caz, în scurt timp, s-a dovedit proverbul vechi potrivit căruia pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Așa se face că, Florinel Gornea, inginer șef  al societății Locativa, a continuat procedurile de evacuare și s-a ales cu o plângere penală pentru instigare la violare de domiciliu. Plângerea a fost înregistrată la Poliția Municipiului Botoșani, în dosarul cu nr. 2885/P/2003. Despre acest dosar știm doar că a fost tergiversat, uitat, abandonat. Văzând că instanța acordă termene diferite fără a soluționa cauza, spre uimirea lor și a instanței, pentru că așa i-a dictat Dumnezeu și inima, Ioan Ungurean i-a iertat, astfel dosarul fiind declarat închis. Cu toate acestea, de atunci până acum, reprezentanții administrației publice au continuat  lupta de a-l scoate din cele trei imobile cerute la Legea 10 și l-au evacuat nelegal din imobilele situate în Popa Șapcă și Săvenilor.

Când Ioan Ungurean a preluat cu chirie casa din str. Popa Șapcă nr.19, în martie 2003, i s-a promis că o va putea cumpăra în rate. După ce i s-a întocmit dosarul de vânzare/cumpărare, Ungurean a început să facă reparațiile necesare la casă, a realizat  instalația electrică care nu exista, a cumpărat uși și ferestre noi, 7 sobe pentru încăperile locuinței și a adus și mobilierul necesar. La scurt timp, Ungurean a înțeles că Locativa și Primăria Botoșani nu mai vor să îi vândă imobilul. Bătrânul a solicitat să i se dea acest imobil, în compensare la Legea 10, întrucât cel pe care l-a avut pe str. Stejar nr.2 i-a fost preluat abuziv și a fost demolat. Prima cerere în baza acestei legi a fost depusă la 22.07.2003, atât la Primăria Botoșani cât și la Prefectura Botoșani. Constatând că familia Ungurean are toate șansele să câștige, în baza Legii 10,  imobilul din Popa Șapcă, dar și pe cel din Săvenilor 6, de unde a fost , de asemenea evacuat, angajații Locativa au început să folosească tot felul de tertipuri pentru a-l evacua. Ulterior, cererea sa a luat calea instanței, ajungând în cele din urmă pe rolul Curții de Apel Suceava, în dosarul 801/39/2010. Într-un alt dosar, dar cu aceiași speță, la Judecătoria Botoșani, familia distrusă de Locativa a cerut plata unor daune materiale de 278.250,5 ron și 150.000 ron daune morale. Procesul se află încă pe rolul instanțelor și se așteaptă ca justiția să își facă treaba și să i se dea dreptate bătrânului. Cu atât mai mult cu cât averea nu a fost recuperată nici până în prezent.

Din documentele depuse la dosarele instanței de către Locativa, am înțeles că furtul averii familiei Ungurean s-a comis în februarie 2011. Iar Locativa, care răspundea de averea bătrânului Ungurean, a formulat plângere la poliție abia în august 2011. În rest, pare că nimeni nu a mișcat un pai pentru a descoperi hoții. Situația este cu atât mai dubioasă cu cât, potrivit mărturiei Locativa (adresă 269/23.08.2011 a SC Locativa către poliție),  ”în septembrie 2009, au fost mutate o parte din bunuri în alte încăperi din același imobil, în vederea eliberării unei părți din imobil pentru închiriere către un chiriaș beneficiar de repartiție – numita Cicu Cristina Adriana”. Potrivit aceleiași mărturii, la acea dată, toate bunurile familiei Ungurean se aflau în locuință, în încăperile nerepartizate noului chiriaș. Este interesant de aflat cum au fost  ”furate” toate bunurile, în condițiile în care, în perioada de la constatarea furtului și sesizarea formulată la poliție un eveniment ne-a atras atenția. Potrivit declarațiilor semnate de Florinel Gornea și Narcis Ștefan – consilier juridic al Locativa, fereastra prin care ar fi fost sustrase toate bunurile familiei Ungurean dădea în curtea unei vecine, numită Melinte. Precizăm că ferestrele aveau gratii din fier solid, iar dimenisunea ferestrelor sub nicio formă nu puteau permite scoaterea bunurilor ( spre exemplificare, mașina de pufuleți avea peste 500 de kg). Singura cale de acces pentru scoaterea bunurilor era holul, culoarul comun cu noul chiriaș. Este foarte interesant cum a fost furată o întreagă avere fără ca locatarul casei (împreună cu care viețuiau încă 7 suflete) sau vecina să nu fi auzit sau observat ceva. Foarte interesant este și de ce poliția a îngropat dosarul și interesele cui le-a apărat prin neinstrumentarea corectă și cu finalitate a cazului.