Fanfaronada de Ziua Femeii

Fanfaronada de Ziua Femeii

0 769

Mai sunt două zile până când, de 8 martie, vom fi martorii unei demonstraţii naţionale de ipocrizie. În fiecare an, românii s-au obişnuit să omagieze Ziua Femeii şi mai puţin femeia! Şi aceasta se întâmplă de 105 ani.

Femeia este sărbătorită o singură zi din an, simbolic, prin felicitări, mărţişoare şi declaraţii menite să spele păcatele anterioare sau viitoare faţă de ea, faţă de femeie. Este ziua în care credem că, printr-un discurs presărat cu fraze mieroase, putem arunca la coşul uitării cele 364 de zile, în care tratăm femeia ca pe un obiect de decor, ca pe un instrument domestic sau ca pe un trofeu. Şi, în tot acest timp vorbim despre emanciparea femeii, despre egalitatea ei cu bărbatul.

Femeile din România, mame, iubite sau soţii, îşi doresc altceva. Femeile îşi doresc egalitatea de şanse cu Editorial Marian Morosan ziua femeii parlament botosaniadevărat, nu doar la nivel declarativ.

Să nu uităm cum a apărut, de fapt, această sărbătoare a femeii. Se ştie că Ziua Femeii a fost proclamată în 1977, printr-o rezoluţie a ONU, şi că ar fi fost celebrată de prin 1911. Dar adevăratele origini ale sărbătorii sunt ascunse şi astăzi, tocmai pentru a nu încuraja femeia. Totul a pornit în 1908, când a avut loc o dramă, o dramă în care 140 de femei au fost arse de vii pe Tărâmul Făgăduinţei. Femeile au fost omorâte cu bestialitate, numai pentru faptul că au vrut să se alăture unei demonstraţii pentru dreptul muncitorilor.

Ulterior, marea suferinţă a femeilor americane a fost transformată de femeile socialiste din URSS într-o mare sărbătoare. În 1917, în Rusia, mii de femei şi-au părăsit casele şi fabricile pentru a protesta în aşa-numita „grevă pentru pâine şi pace”. Atunci, protestele au dus la Revoluţia din Sankt Petersburg, forţându-1 pe ţarul Nicolae al II-lea să abdice.

În 2016, în România, femeile sunt încă ignorate, date de-o parte sau exploatate pentru simplul motiv că sunt femei. Potrivit unui raport al ONU, la nivelul întregii lumi, prezenţa femeii în funcţii de conducere este încă un deziderat.

Lumea politică, mediul academic, mass-media şi justiţia sunt încă acaparate de bărbaţi. Rata şomajului este în continuare mai mare în rândul femeilor decât în cel al bărbaţilor, care beneficiază de salarii mai mari, chiar şi pentru aceleaşi posturi. În loc să fie răsplătite, multe femei sunt victime ale violenţei domestice şi ale tabuurilor şi prejudecăţilor de ordin cultural şi religios.

Este adevărat că, în ultimele decenii, femeile au făcut progrese remarcabile, dar, pentru a putea ieşi pe deplin din aceasta societate de tip patriarhal, mai sunt multe de făcut.

Tot Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat perioada 1976 – 1985 ca fiind Deceniul ONU pentru condiţia femeii.

Poate că este momentul să renunţăm la fanfaronadă şi să tratăm fiecare zi ca şi cum ar fi „Ziua obligatorie pentru condiţia femeii”.

Doresc tuturor femeilor, mamelor, soţiilor, surorilor, dumneavoastră, o Românie fără prejudecăţi, o Românie în care fiecare persoană, femeie sau bărbat, să aibă şansele pe care le merită şi, evident, aprecierea cuvenită.

La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor, în fiecare zi!

Autor: Marian MOROȘAN

Discurs rostit în Parlamentul României, în 2013, prin vocea unui deputat

Fanfaronada de Ziua Femeii