FLAGRANT COLUMBO Baronul petrolului din Botoșani a vrut să împuște 2 oameni...

FLAGRANT COLUMBO Baronul petrolului din Botoșani a vrut să împuște 2 oameni iar instituțiile statului îi pupă galoșii

Baronul benzinei de la Botoșani, mega țeparul firmelor producătoare de autoturisme din România și de peste graniță, omul de afaceri Iulian Berescu a vrut să împuște un adult și a amenințat cu arma un altul, în prezența unui copil. Și toate acestea pentru că victima a îndrăznit să pescuiască pe un pârâu aflat foarte aproape de o bulboană declarată iaz proprietate a latifundiarului din zona Lebăda. Victimele au fost Dorinel Hălăucă și fratele său. Două imagini elocvente vă sunt oferite acum în exclusivitate de către Columbo (ziar tipărit). Berescu a fost fotografiat exact când îndrepta arma spre una dintre victime.

”Era roșu și tremura … și când am văzut că miroase a alcool… Arma cu bile de cauciuc este semi-letală. Dar de la distanța aia este letală. O bilă trasă în cap de la 2-3 metri îl omoară pe om. Știu ce vorbesc. Sunt posesor de armă”, ne-a spus Dorinel Hălăucă și, spre conformitate, ne-a prezentat permisul port armă.

După eveniment s-a adresat la Serviciul Arme și Muniții de la Botoșani. Urmarea a fost întocmirea unui dosarDSCN0064 pe numele baronului Iulian Berescu. Dosarul a fost trimis spre lucru Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani. Chiar dacă, în duelul verbal pe care l-a avut pe malul pârâului cu Dorinel Hălăucă, omul de afaceri Iulian Berescu a țipat de l-au auzit și mormolocii din baltă că el are la degetul mic toate instituțiile statului și nu va păți nimic. Sintagma exactă folosită de Iulian Berescu cu privire la instituțiile statului este una clară, care-l caracterizează pe el și neputința unor angajați ai statului. ”El a spus că se pișă pe instituțiile statului iar angajații lor, în genunchi, ridică sfioși ochii spre el și aclamă: mulțumesc, Berescu”, este fraza folosită de baronul de la Lebăda, după spusele celui care l-a dat pe mâna legii. ”Când am văzut că a armat pistolul… am zis că s-o terminat cu fratele meu. Primul gând a fost să mă reped la Berescu și să-l arunc în apă, peste pod. Dar m-am controlat și am zis că e mai bine să-l dau pe mâna legii. Să vedem dacă el chiar se pișă pe ei”, ne-a mai spus fratele victimei cu circa o lună de zile în urmă. Din discuția pe care a avut-o Hălăucă cu Costel Voloc de la Arme și muniții Botoșani, la vremea respectivă, exista dispoziția să i se ridice șmecherului petrolului toate cele cinci arme pe care le deține. La vremea respectivă nu am scris nimic, din diverse motive și, printre altele, convinși fiind că justiția își va face treaba. O informație primită aseară ne-a determinat să punem pe răboj povestea. Se pare că Berescu nu doar s-a lăudat când a spus cum procedează el cu DSCN0062instituțiile statului și angajații lor. Se pare că este chiar așa. Și dovada se va face mâine, joi, 31 august, la Săveni. Deși inițial au fost întocmite două dosare penale, unul în baza plângerii lui Dorinel Hălăucă și celălalt pe baza plângerii fratelui său, procurorul de caz a decis comasarea dosarelor. Mai mult decât atât, deși toată tărășenia este condimentată penal, procurorul de caz vrea să-i trimită pe Berescu și frații Hălăucă la un mediator. Scopul vădit este de a-i determina pe cei doi petenți să renunțe la plângerile formulate, iar Berescu să tragă apa peste încă un dosar penal îngropat.

Iulian Berescu a fost, în 1996, prin SATT SRL, primul patron al unei firme de taxiuri din Iași. În calitatea sa de dealer al fabricii de autoturisme Daewoo, el a luat 34 de mașini Cielo, în valoare de 85.000 de dolari, folosindu-se de un ordin de plată fals. Pentru a adormi bănuielile furnizorilor, îngrijorați de întârzierea plăților, Berescu s-a folosit la un moment dat de o scrisoare de garanție bancară falsificată, în valoare de un miliard de lei. Anchetatorii au stabilit că, la acea vreme, patronul de la ”Satt” n-ar fi putut continua achiziționarea mașinilor de la Daewoo fără acea scrisoare de garanție falsificată. În martie 1997, sud-coreenii au făcut plângeri la inspectoratele de poliție din Botoșani și Iași, iar după aproximativ trei ani, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție l-a trimis în judecată pe Iulian Berescu. În acel moment, patronul din Botoșani avea la activ nu mai puțin de trei condamnări penale ce însumau 14 ani de închisoare. Cu toate acestea, este foarte interesant că nu a făcut nici un an de detenție. El a mai fost cercetat pentru importul a 150 tone de carne de porc din Republica Moldova și DSCN0061neplata mai multor mașini Dacia și Aro.

Vom reveni cu detalii.

În imagini – Berescu amenințându-l pe Hălăucă, iar în colajul foto – Berescu și vila sa de la Lebăda, fostă casă de protocol a lui Ceaușescu. 

FLAGRANT COLUMBO Baronul petrolului din Botoșani a vrut să împuște 2 oameni iar instituțiile statului îi pupă galoșii