Fosul șef CJ Botoșani reținut de DNA

Fosul șef CJ Botoșani reținut de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 martie 2016, a inculpatului ȚURCANU FLORIN, fost președinte al Consiliului Județean Botoșani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul BÎRSAN VASILE MARCEL, administrator al mai multor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată. De asemenea, este de așteptat ca în perioada următoare Florin Țurcanu, direct sau indirect, să tragă după el și oarece primari din județul Botoșani. Florin Turcanu (PNL) a fost presedinte al Consiliului Judetean Botosani din 2012 pana in 2014 cand a fost inlocuit din functie dupa ce a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare.  În acest context, dacă astăzi Tribunalul Suceava va dispune arestarea lui Țurcanu, șansele sale de a scăpa de concediul prelungit în locul unde poliicienii devin scriitori sunt aproape nule. Casa făcută la Lebăda, pe numele socrului Arisomel Anușca (tatăl deputatei Roxana Anușca Țurcanu), l-a dus pe Florin Țurcanu în arestul poliției. Procurorii au depistat cum un afacerist de serviciu al partidului i-a făcut casa gratis, primind în schimb deschiderea ușilor și a vistieriilor unor primării din județ pentru alte lucrări plătite din bani publici. Nu este străin procurorilor nici modul în care familia Anușca – Țurcanu a dobândit terenul pentru respectiva casă și nici cum a fost trecut în intravilan, cu ochii închiși partinic, de către consilierii botoșăneni din fosta alianță USL, împreună cu fosta viceprimăriță, actualmente consilier local.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:rsz_casa_turcanu_5

În perioada iunie 2013 – septembrie 2014, inculpatul Țurcanu Florin, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, a pretins și primit de la inculpatul Bîrsan Vasile Marcel sume de bani sau alte foloase materiale, reprezentând contravaloarea unor lucrări de construcție și amenajare executate la un imobil ce aparținea unei rude a primului.
Cheltuielilor respective, în cuantum de 272.906,16 lei, li se adaugă și cele privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic.
În schimbul execuției lucrărilor respective, inculpatul Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, în scopul de a-i determina să faciliteze atribuirea, prin încredințare directă, a 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, către firmele administrate de inculpatul Bîrsan Vasile Marcel, lucru care s-a și întâmplat ulterior.
În același context, inculpatul Țurcanu Florin i-a mai promis inculpatului Bîrsan Vasile Marcel că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina pe aceștia să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 23 martie 2016, inculpatul Țurcanu Florin urmează să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Florin Turcanu retinut de DNA cj botosani anusca

Fosul șef CJ Botoșani reținut de DNA