Fratele ”împăratului” Țurcanu și-a făcut harachiri la Motanul Felix

Fratele ”împăratului” Țurcanu și-a făcut harachiri la Motanul Felix

Invitat la Antena 3, să-și etaleze  oratoria, retorica sau (in)competența în privința unor probleme gen ”Scandalul calului”, Mihai Țurcanu, Președinte al ANSVSA și frate al ”împăratului” Mihai Țurcanu  (șeful de la CJ Botoșani), a reconfirmat tradiția răspunsurilor din seria ”ca nuca-n perete”.  Discutând despre icpocrizie și isterie în scandalul calului, Mihai Țurcanu a crezut că la antena Motanului Felix nu are de ce să-și facă emoții (ANSVSA se află în subordonarea Ministerului Agriculturii condus de Ministrul Daniel Constantin, președintele partidului lui Voiculescu). E drept că interlocutorii nu au fost deloc incisivi. Nici nu a fost nevoie. Țurcanu și-a dat singur cu tesla în… ANSVSA.

Statul pătește și abatoarele prosperă

Realizatorul unei emisiuni de televiziune i-a explicat secretarului de stat Mihai Țurcanu un experiment făcut de reporteri tocmai pentru a deconspira afacerile murdare care se fac sub ochii ANSVSA. ”Am sunat la anunțurile de pe internet și am reușit să negociem o tranzacție chiar și la 22 de euro calul. Este o chestiune de business. ANSVSA, în România, despăgubește proprietarii care au cai îmbolnăviți cu o anemie infecțioasă. Este un fel de SIDA al cailor, transmisibilă între cai, dar care nu afectează pe noi dacă am ajunge să mâncăm această carne. ANSVSA dă unui proprietar de cal 1500 lei ron. DSV-urile locale sunt cele care alocă acești bani și înțeleg că este o înțelegere acolo. Practic sunt raportate cifre mai mari decât cele din realitate, astfel încât cel de la abator primește un cal cu foarte puțini bani, iar DSV despăgubește proprietarul de cai. Calul ajunge astfel la abator cu 2 lei kilogramul, pentru ca apoi să plece la export cu 3 sau 4 euro kilogramul. Este un business fabulos la nivelul acestor abatoare”, a prezentat reporterul Ramona Puiuleț. Reacția botoșăneanului pus șef la ANSVSA prin intervențiile fratelui a fost cam…țurcănită. ”Eu nu aș intra în acest joc, noi ne facem datoria…”, a început Mihai Țurcanu. A fost întrerupt de către jurnalistul Ursu pentru a-i atrage atenția că nu este niciun joc și că de fapt ce i s-a prezentat sunt informații reale. ”Nu e un joc, sunt niște informații, dacă nu v-ați dat seama. Putem să ne și jucăm, dar cu dumneavoastră vorbeam foarte serios, să știți”, a subliniat jurnalistul Ursu. Arborând zâmbetul consacrat, de Sulița, șeful ANSVSA a continuat: ”E adevărat. Într-adevăr, aceasta este procedura (n.r.: altfel spus, întâi a spus că e un joc, pentru ca la 6 secunde diferență să recunoască mafia din industria cărnii). Proprietarii sunt despăgubiți de către o comisie înființată la ordinul prefectului din județul despre care este vorba. Sumele sunt diverse, de la 500 – 600 de lei până la 4000 de lei. Se face negociere cu proprietarul la prețul pieței. (n.r.: în traducere: statul negociază cu țăranul astfel încât cumpără o mârțoagă la preț de bidiviu care mănâncă jăratec!?). Dacă angajații statului își pot permite să intre în jocurile de care dumneavoastră faceți referire, atunci  este chestiune penală și ține doar de ei”, a explicat , cu totală neprihană, Președintele ANSVSA, botoșăneanul Mihai Țurcanu.

Urmăriți în filmulețul de mai jos un exemplu de cum funcționează mafia cărnii de cal în România, cu complicitatea statului.

Impotența ca instrument de management în ANSVSA

În fața unor astfel de dovezi și chiar mărturii (scăpate fără voie) se naște o întrebare cât toată națiunea: rolul șefului instituției menite să reglementeze activitatea sanitar veterinară este doar de constatare și mirare nătângă, sau… ?

Întrebat, pe bună dreptate, dacă nu ar fi mai corect să meargă la ”țesălat caii” acei directori DSVSA, sau alți funcționari, vinovați direct, sau doar pentru că țin de șase altora, răspunsul lui Țurcanu a fost așijderea, de neputință sau ignoranță – soră cu complicitatea. ”Nu am această forță… Nu pot … Eu coordonez această activitate, dar… nu pot”, a spus zâmbind Țurcanu. Pe bună dreptate, poate, Cristina Țopescu a avansat ideea că cei vinovați sunt protejați de cineva, fac parte din partidele care ne guvernează. Și, în felul acesta, parafrazându-l pe Mircea Badea, este adevărat că ”trăim în România și asta explică totul”.