FRGS, firmă pusă la îngrășat pe banii orașului

FRGS, firmă pusă la îngrășat pe banii orașului

Singura persoană din Primărie care a luat apărarea firmei de pază Forța Rapidă Grup Security (FRGS) a fost primarul Portariuc. În discursul său pro FRGS, Portariuc  a mai scăpat însă câțiva porumbei, care erau și ei, pe acolo, de mult timp, dar până acum nu i-a văzut nimeni. ”Părerile sunt împărțite. Știți că am avut șie eu intervenții vizavi de ținuta și atitudinea lor. La începutul contractului. Acum lucrurile s-au schimbat. Și-au procurat echipament, vor fi dotați cu spray-uri, tonfe, mijloace de intervenție…”, a spus Ovidiu Portariuc. Declarația sa a fost mai lungă, dar până și urechile unui reporter au răbdarea lor. Așa o aberație edilitară a zămislit o mare întrebare: cum adică, abia după ce edilul le-a dat contractul  cei de la FRGS și-au procurat echipament și scule de pază? Măi să fim serioși! La acordarea contractului, chiar nimeni nu a văzut că firma nu avea oameni suficienți și că, ulterior, a făcut bodyguarzi pe bandă rulantă, cu un fluturaș prins la piept în loc de legitimație specifică firmei? Acum s-au orientat și ei. Nu se poate spune că merg la pază cu mâinile goale.  Le țin în buzunare! Altfel spus, Primăria derulează vreun program pilot prin care, pe bani publici, pune anumite firme la îngrășat și apoi mai cere și ca acestea să fie păzite și protejate?! Nu credem că primarul va renunța ușor la contractul cu firma de pază (contract pe care nimeni nu l-a prezentat), dar poate că e bine ca exemplu său să fie cunoscut în țară. Ca metodă de producere a hemoragiei  bugetului public, adică a banilor publici.

”Avem contract cu o firmă de pază. Paradoxal, de când avem acel contract, evenimentele s-au înmulțit. De ce nu asigură paza acea firmă cu care avem contract? Aici ar fi logica… Acum nu știu dacă ce este legal este și logic, sau ce e logic uneori nu e legal?! ”, a fost întrebarea cu zece tăișuri adresată executivului local de către consilierul local Ovidiu Luca.

”În cadrul ordinii publice, funcționează și pază, bunuri, valori, cu un număr de 8 lucrători. S-a diminuat acest număr de lucrători, ca urmare a legii care a arătat că la nivelul Poliției Locale Botoșani trebuiesă funcționeze un polițist la mia de locuitori. Obiectivele au rămas. Problema este că nu avem un număr suficient de personal, pentru a acționa la solicitările administrației publice locale, pentru siguranța cetățeanului”, a explicat Onuțu, directorul Poliției Locale.

Florin Ghiorghiță a felicitat activitatea Poliției Locale, dar a criticat unele lipsuri ale acesteia. Apoi a continuat, cu referire directă la Forța Rapidă, firma de pază angajată de către Primărie. ” Poliția locală ar trebui să fie mai mult pe stradă, să îi amendeze pe cei care distrug domeniul public, să prevină astfel de fapte și nu să punem o poliție care să păzească firma de pază și să-i dea amenzi  când mănâncă semințe. Ori angajăm oameni la poliția locală, ori angajăm o firmă serioasă. Am solicitat chiar luna trecută o încercare de reziliere a contractului cu acea firmă de pază, văd că nu s-a mai întâmplat absolut nimic. Mai sunt două luni și contractul expiră. Nu știu dacă îl anulăm sau nu, există un interes sau nu”, a susținut Florin Ghiorghiță.

Motivat de explicațiile directorului Poliției Locale, consilierul local Marius Cristescu a bătut și el șaua să priceapă edilul, întrebându-l cu schepsis pe Onuțu: ”În situația în care se reziliază sau nu se mai prelungește contractul cu firma de pază, reușiți să faceți față la toate cerințele care sunt?”. În acel moment, viceprimarul Lupașcu a considerat necesar să intervină și să pună punctul pe i, sau acolo unde trebuie. ”Mă scuzați, dar firma de pază nu face altceva decât să se plimbe și să fie păziți de către poliția locală. Chiar ieri am avut o discuție cu un agent al acestei firme. I-am cerut să atragă atenția unui cetățean de etnie romă, care mânca semințe. Nu ați vrea să știți cum mi-a vorbit. În cele din urmă, tot poliția locală este sesizată de cei care se plimbă”, a atacat viceprimarul Lupașcu.