Gestul unui primar, care ține în viață sufletul românesc

Gestul unui primar, care ține în viață sufletul românesc

0 1663

Hiliseu Horia bUTNARU iOANGestul unui primar, care ține în viață sufletul românesc

Primarul din comuna Hilișeu Horia Botoșani a dărâmat coșmelia ignoranței politice zidită de un sfert de veac de prostia și aroganța matusalemice care păreau că și-au pus viză de veșnicie în arcul carpatic al României. În fiecare an, zeci de primari din toate colțurile țării fac tam-tam pe seama atingerii sau depășirii centenarului de viață al unor români. A devenit o tradiție cu scop electoral ca fiecare primar să-și premieze și sa dea chiolhanuri în cinstea seniorilor neamului care ajung să aniverseze 50 sau mai mulți ani de căsnicie. Dar ce a făcut Ioan Butnaru, primmarul de la Hilișeu Horia ar trebui să fie un exemplu pentru o nație întreagă. Simplu, neplanificat, emoționant. Un gest cât pentru tot neamul românesc și tot ce a mai rămas sfânt în el. 10441362_694874073969085_1493528491103488769_nSau în noi… Aproape … contagios… Și parcă văd în următorii ani cum primarul de Hilișeu Horia va fi imitat de omologii săi din toate cătunele țărișoarei în care mafia a de venit guvern democrat.

Ieri, 20 iunie 2015, fără fanfaronadă, fără publicitate cu țintă precisă, aproape ad-hoc, primarul Butnaru Ioan a mers la domiciliul unei localnice să o felicite pentru împlinirea a 100 de ani de viață. Mihăileanu Elena a fost aniversată în familie, de către rude, nepoți și strănepoți. Dar a avut privilegiul să fie sărbătorită atât de preotul paroh, cât și de doi primari – cel din comuna Hilișeu Horia și primarul din Rădăuți (Suceava), care este fiu al satului Hilișeu Crișan unde își are domiciliul centenara Elena Mihăileanu.

Printre puținele cuvinte ale celor prezenți, cuvint care nu puteau cuprinde în niciun chip cei 100 de ani ai femeii, Ioan Butnaru a simțit nevoia să facă ce nu a făcut niciun edil până acum. A îngenuncheat și i-a sărutat mâna bătrânei de 100 de ani. ”Da… ce să spun… am fost să o felicităm. I-am dus și noi un buchet de flori, un Mihaileanu Elena 100 ani Hiliseu Horiapremiu în bani și o diplomă de recunoștință. Atât, nimic deosebit”, a susținut primarul Ioan Butnaru intervievat de reporterii noștrii. Bătrâna a avut trei fete, din care două mai trăiesc. Dar are nepoți și strănepoți în țară, dar și prin Canada. De 41 de ani este singură, după ce soțul a plecat la Tatăl Universal. S-a născut în 1915 și nu și-a văzut tatăl niciodată. Acesta a murit în războiul de la 1916. Acum, la 100 de ani, are unele probleme cu vederea, dar, după cum susține primarul, bătrâna are o memorie uimitoare. Cât privește gestul său, primarul a spus simplu ”Așa am simțit eu, pe moment, că vreau să fac”. Dar gestul său a renăscut adevărata valoare a sufletului acestui neam românesc.