Glonțul șpăgii a șuierat prin Memorialul Eminescu

Glonțul șpăgii a șuierat prin Memorialul Eminescu

O acuzație de șpagă la angajare, cu rude care colbăiesc curtea Memorialului Eminescu de la Ipotești, cu mistere pierdute prin ”birouri” și un examen cu cântec a fost pe punctul de a dinamita ”liniștea” din arealul Centrului de studii Mihai Eminescu de la Ipotești. Un anume Tudorel, localnic, a avut cel mai scurt contract de muncă din istoria angajărilor din România. 2 ore. Atât a durat contractul său de muncă. Pe un post de paznic la Ipotești. Și asta după ce, anterior, lucrase pe același post, timp de 2 ani, cu convenție, până în decembrie 2016.  Dar Memorialul a organizat un concurs la care a participat și omul cu cel mai scurt contract de muncă. A picat examenul. Urmarea a fost că Memorialul a organizat un fel de licitație la care firma de pază Silpop din Botoșani a câștigat contractul. Săteanul din Ipotești s-a angajat la respectiva firmă de pază și a fost trimis să facă pază la Ipotești. Doar că la doar 2 ore din momentul în care a intrat în serviciu, Tudorel a fost sunat de către cei de la firma de pază și chemat la Botoșani unde a fost dat afară. Motivul a fost că cei de la Memorialul Ipotești nu-l vor pe el și că agreat ar fi fost un alt cetățean, tot din comuna Mihai Eminescu. Cineva care mai are rude ce dau cu mătura prin curtea casei lui Eminescu. Și, din aceste motive și cauze, Tudorel este aproape convins că oarece șpagă s-a mișcat prin ”birourile” de la Memorial.

”Am fost sunat că… o persoană din conducerea muzeului nu e de acord ca eu să lucrez acolo. Fără explicații. Am fost la Botoșani și am predat totul înapoi și… gata cu munca. Deci o persoană de la muzeu nu ar fi fost de acord… Dar nu mi s-au dat explicații. Să nu apară, dar… au luat bani și au băgat pe altcineva. Nu vreu să apară că a luat mită că… nu avem dovezi. Dar cum să mă dea afară fără nici un motiv. Pe mine m-a angajat Dinu… Dinu Și Nu Mai Știu Cum… de la Silpop… Dar altfel nu se poate… numai că cineva a dat dreptul… Pe mine mă știu toți… dar nu aș vrea nume… Doar așa… măcar o reclamă pentru ei. Directorul acesta, Tupiluș, e nou, de vreo doi ani. Lui acesta folosiți-i numele că… a fost foarte măgar, foarte… ”, ne-a spus Tudorel, convins că cei de la Memorial sunt vinovați de tot ce mișcă negru sub soare.

Contactat de către noi, directorul adjunct Daniel Tupiluș de la Memorialul Eminescu a negat tot, s-a arătat nedumerit și a declarat că el însușii adoptă primele măsuri dacă află vreodată că șpaga se oploșește prin curte lui Eminescu. Tupiluș nu înțelege atitudinea angajatului de scurtă durată, mai ales că, spune el, a avut și cel mai mic punctaj la concursul pe care l-a picat. ”Nu știu ce să zic… omul acesta e așa… Ca să vedeți că înainte de examen am auzit că s-ar fi lăudat că el a vorbit cu mine și și-a aranjat concursul… E o prostie. Dacă aud vreodată de mită, eu sunt primul care iau măsuri”, a explicat Daniel Tupiluș. În această situație, dându-le crezare ambilor beligeranți, și lui Tudorel și directorului adjunct de la Ipotești, a mai rămas o singură ipoteză. Șpaga, dacă a existat, s-a mișcat în altă parte. Pe la firma de pază Silpop. Dar asta doar dacă e adevărată ipoteza lui Tudorel. Cei de la Silpop nu au negat și nici nu au confirmat. Pentru simplul motiv că nu au putut fi contactați. Dar dacă, prin absurd, contractele pe care le au în derulare i-au împiedicat să răspundă la un simplu telefon, au la dispoziție adresa de E-mail a redacției. Poate că intervenția lor va lămuri misterul glonțului șpăgii care a șuierat prin curtea Memorialului Eminescu de la Ipotești.

Glonțul șpăgii a șuierat prin Memorialul Eminescu